Rahme Çiftçioğlu

Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesi önderi Dr. Fazıl Küçük’ün Anıttepe’deki mozelesi Türkiye’den gelen suyla yıkandı.

Dr. Fazıl Küçük Vakfı tarafından organize edilen etkinlik, bugün saat 19.00’da başladı. Anıttepe’ye getirilen üzerinde TC ve KKTC bayraklarıyla Dr. Fazıl Küçük’ün portresinin bulunduğu su tankeri aracılığıyla, önce Dr. Küçük’ün kabri ardından da mozelesi yıkandı.

Etkinlik Güvenlik Kuvvetleri bandosunun askeri marşları eşliğinde yapıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Dr. Fazıl Küçük Vakfı Başkanı Dr. Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük bir konuşma yaptı.

Küçük, bu törenin resmi bir tören olmadığını, burada protokol uygulanmadığını, amacın Anadolu’dan gelen suyu Dr. Küçük’ün kabrine ulaştırmak olduğunu söyledi.

1468516078.jpg

Küçük, 1960’lı yıllarda, Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde bir uluslararası kuruluşun tüm Kıbrıs halkının sudan  yararlanacağı bir projeyi finanse etme teklifinde bulunduğunu, ancak Dr. Fazıl Küçük’ün bu suyun Anavatan’dan getirilmesini önerdiğini söyledi.

Mehmet Küçük, zamanın Cumhurbaşkanı Makarios’un “Biz Rum halkını Türk suyuna muhtaç etmeyiz” diyerek teklifini geri çevirdiğini  kaydederek “Aradan o kadar yıl geçti ve bugün liderimizin arzusu gerçekleşmiş oldu” dedi.

Bu töreni daha önce yapmak istediklerini aktaran Mehmet Küçük, “Ancak iki devlet ve buradaki yerel yönetimler arasında suyun yönetim şekli ve maliyeti konusunda görüş farklılkları oldu. Biz böyle bir zamanda  töreni yapmayı uygun görmedik. Ancak bugün memnuniyetle görüyoruz ki su konusunda devletler ile belediyeler büyük ölçüde uzlaşmış durumda” şeklinde konuştu.

Suyun yakın bir zamanda çeşmelerden akacağını söyleyen Küçük şöyle devam etti:

“Biz Dr. Fazıl Küçük Vakfı olarak ilk suyun bu projenin fikir babası olan ve bu topraklarda kendi bayrağımızın altında özgürce yaşamamız için adayan liderimizin kabrine verilmesini uygun olacağını düşündük. Keşke bugün hayatta olsa da bu toprakların Anadolu’nun suyu ile sulandığını görebilseydi, olmadı.  Ancak biz bugün onun kabrinin canından fazla sevdiği anavatanın suyu ile doya doya sulayacağız. Sizlerde bu tarihi olaya şahit olacaksınız."

1468516077.jpg

Anavatan Türkiye’nin Kıbrıslı Türkler’in  milli mücadeleye başladığı günden beri yanında  olduğunu vurgulayan Küçük, “Bizleri savunan özgürlüğümüze kavuşmamız için evlatlarını şehit veren Anavatanımız, şimdi de bu suyu bize veriyor. Şükran sana anavatan, milyon kere şükran” dedi.

Etkinliğe bandosunu gönderen Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na teşekkür eden Mehmet Küçük, suyu veren ve oraya kadar taşıyan Tarım Bakanlığı’na ona bağlı Su İşleri Dairesi’ne, ailesi ve vakıf adına teşekkür etti.

Mehmet Küçük’ün konuşmasının ardından  Dr. Küçük Müzesi’nin de bulunduğu mezara geçildi. Burada kısa bir konuşma yapan Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, “Dr. Küçük’ü unutmadık. Unutmayacağız unutturmayacağız” dedi.

KKTC’nin şehit kanları ile sulanan bir vatan olduğunu kaydeden Ersan, “her ailede şehitler var. Dünyanın hiçbir yerinde bu nüfrusa sahip olan ve bu kadar şehit veren başka bir ülke yok” dedi.

Anıttepe’ye Türkiye’den su getirilmesini  tarihi bir olay olarak nitelendiren Ersan, Türkiye’ye teşekkür etti.

Dr. Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük, torunları Ada ve Ege ile mezarı suladı. Ardından da Dr Küçük’ün mozelesi sulandı. Mozelenin etrafı da kovalar ve süpürgeyle yıkandı.

1468516080.jpg

1468516107.jpg