Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi,Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlığı bütçesini görüşmeyi sürdürüyor.

UBP Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu,ilk olarak elektrik santralları üzerinde durdu.

Milletvekilliği sürecince santralların zararlarını defalarca gündeme getirdiğini hatırlatan Serdaroğlu, insanların sağlığını etkileyen bu soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Serdaroğlu, Türkiye’den gelen bir profesörün de “santralların bir saat bile çalışmaması gerektiği” yönünde görüş verdiğini savundu.

Katı atık yönetimi konusunda iyi bir proje hazırlandığını ancak kaçaklara önlem alınması gerektiğini belirten Serdaroğlu, sistemin denetlenmesini istedi.

Serdaroğlu, çevre konusunda bilinci artırmak için eğitime önem verilmesi, okullara dersler konulması gerektiğini söyledi.

Taş ocaklarında rezerv kontrolü yapacak teknik imkan olup olmadığını soran Serdaroğlu, karayollarında yük taşıyan kamyonların yol tahribi ve çevre kirliliği yönünden kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

Bayındırlık Çevre Kültür Bakanlığı’nın yeni dinamik ekibiyle hedeflerini gerçekleştirmesini isteyen Serdaroğlu, Teknecik’e filtre takılmasının ve daha kaliteli yakıt kullanımına geçilmesinin şart olduğunu kaydetti.

“Çevre yaşamdır, sağlığımıza ve lokomotif sektör turizme etkisi çoktur. Adalar turizmle yaşar, turist gelmezse nasıl yaşayacağız?” diye soran Serdaroğlu, turistlerin KKTC’yi kirli bulduğunu belirtti.

Serdaroğlu, Lefke’de yeni maden işletmesine izin verilmemesini de istedi.

BEROVA

Serdaroğlu’ndan sonra söz alan DP-UG Milletvekili Özdemir Berova da, kültür konusuna değinerek, ambargoların ülkenin en önemli sorunu olduğunu söyledi.

Ambargolardan çıkışın dünyanın evrensel olgusu kültür ve sanatla sağlanmaya çalışıldığını kaydeden Berova, geçen hükümet döneminde ülkedeki kültür sanat olaylarının bir ajandada toplandığını, dairenin bütçesinin yetersiz kaldığını anlattı.

Bu yıl Kültür Dairesi bütçesinin 600 bin TL eksildiğini belirten Berova, dairenin fonksiyonlarını nasıl yerine getireceğini sordu.

TAÇOY

Komite Başkan Vekili DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy da, “Sayın bakanın Allah yardımcısı olsun” diyerek, inşaatlar konusunda standartların sağlanması gerektiğini söyledi.

Planlama ve İnşaat Dairesi’nin yüküne işaret ederek personelin yeterliliğini sorgulayan Taçoy, bakanlığı döneminde yaptıkları incelemede personel sayısının yetersiz kaldığını saptadığını anlattı.

Taçoy, İnşaat Encümeni’nin daha iyi hizmet vereceği bir binaya taşınması, ilgili yasanın ve Müteahhitler Birliği Yasası’nın acilen değişmesi gerektiğini kaydetti.

Şehitler Abidesi’nin tadilatının 15 Kasım’a denk getirilmesini ise eleştiren Taçoy, koordinasyon eksikliğine dikkat çekti.

Çevre kirliliğine işaret eden Taçoy, doğada çözülmeyen atıklar için acil tedbir alınmaması halinde ülkeye yazık edileceğini vurguladı.

Taçoy, Meclis’in bahçesine bile pet şişeler atıldığını kaydetti.

Hem Cumhurbaşkanlığı’nda hem devlette senfoni orkestrası kurulmasını eleştiren Taçoy, bunun israf olduğunu vurguladı.

Ülke sanatçılarının desteklenmesi gerektiğini belirten Taçoy, el sanatlarının tanıtım ve satışında yeknesaklığın sağlanması halinde ekonomiye katkının artacağını ifade etti.

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları ve yıllardır tartışılan bina sorununa da değinen Taçoy, kıt kanaat bütçe içinde buna da imkan sağlanması dileğinde bulundu.

SOYER

Komite Başkanı, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, Tarım Bakanlığı bütçesinde santralların tartışılacağını, yakıt konusunun tartışılması gerektiğini söyledi.

“Zorluklarımız var ama insanları halk düşmanı olarak tanımlamamak lazım. Önemli olan birlikte iyi sonuçlar üretmek. Olayın taraflarını iyice dinlememiz lazım” diyen Soyer, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren’den ormanlara önem vermesini, ormanların artması için eylem planı hazırlanmasını istedi.

Soyer, çöplerin geri dönüşümü sağlanmazsa çevre kirliliğinin sadece kültürle aşılamayacağını belirterek, Avrupa ülkelerinde bu konuda yapılanlardan örnekler verdi. Ekonomik değer sağlanacağı bilinirse bu konuda başarılı olunabileceğini kaydeden Soyer, çocukluğu döneminde eşek arısı toplayarak harçlık çıkardığını anlattı.

HAMZAOĞULLARI

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, çevre bilincinin ilkokuldan başlatılması gerektiğini vurguladı ve turistlerle vatandaşlar arasındaki davranış farkına dikkat çeken bir anekdotu paylaştı.

Milletvekillerinin ardından Bakan Kutlu Evren söz aldı.