Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi, Kıbrıs Türk yazın hayatını tanıtıp daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla 33. İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’na, Kıbrıs Türk sanatını yurtdışına taşımak hedefiyle de ARTİST 2014/24. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’na katıldı.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş.’nin organizatörlüğünde 8-16 Kasım 2014 tarihleri arasında eş zamanlı olarak gerçekleştirilen fuarlar, Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde yer aldı.

Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp fuarlarda Azerbaycan ve diğer ülkelerden katılan temsilcilerin yanı sıra TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ve TÜYAP Kültür Fuarları Proje Grup Başkanı Sunay Girgin ile görüşmeler yaptı. Tunçalp temaslarında TÜYAP’ın düzenlediği fuarların KKTC’ye taşınması ve bu bağlamda KKTC’de gerçekleştirilebilecek organizasyonlar konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin işbirliği ile düzenlenen, Türkiye ve yurt dışından 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı 33. İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’nda, söyleşi, panel, imza günleri, çocuk etkinlikleri ve dinletilerle birlikte 270 etkinlik gerçekleştirildi. Macaristan’ın konuk ülke olduğu İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’nda KKTC de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yayınları standı ve Kıbrıs Türk ressamların eserlerinin yer aldığı bir sergi açtı. Türkiye Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de KKTC Yayınları standını ziyaret etti.

unnamed-045.jpg

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Kültür Dairesi koordinasyonuyla katıldığı fuarda, Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp’ın başkanlık ettiği KKTC heyetinde, sergi komiseri olarak görev yapan Güzel Sanatlar Memuru Bedia Kale ile kitap stand görevlisi olarak dönüşümlü çalışan Kütüphane Memurları Ceyhan Özyıldız, Tuğba Arkan, Aysun Avcıkadir ve Rukiye Kaymak yer aldı. KKTC heyetinde, Kıbrıs Türk yazın sanatını temsilen Dr. Bülent Dizdarlı ve Kıbrıs Türk sanatını temsilen Hüseyin Özinal da yer aldı. Kıbrıs Türk sanatını temsilen ARTİST 2014 / 24. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’nda açılan sergide eserleri yer alan Gönen Atakol ise programı nedeniyle Fuar’a katılamadı.

35 ülkeden 91 yayınevini ağırlayan 33. İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’ndaki Salon 2 Stand 601B adresli KKTC Yayınları standında, Yazar Bülent Dizdarlı’nın ve Fuar’a kendi imkanları ile katılan Yazar Özlem Çatal Eserer’in imza günleri de düzenlendi. Fuar’ın açıldığı 8 Kasım Cumartesi günü ve 9 Kasım Pazar günlerinde gerçekleştirilen imza günü etkinliği çerçevesinde Yazar Dr. Bülent Dizdarlı, “Dünyanın Merkezinde Hayatla Polemik”, “Güneşe Kaçmak”, “Kuyu Mezarları Ülkesi” ve “İmhotep’in İzinde 50 Cefa 50 Deva” isimli kitaplarını imzaladı. Yazar Özlem Çatal Eserer’in “İçimdeki Ayaz” isimli kişisel gelişim kitabını imzaladığı imza günü ise 15-16 Kasım 2014 tarihlerinde gerçekleştirildi. Fuarı ziyaret eden okurların büyük ilgi gösterdiği imza günleri başarıyla tamamlandı.

ARTİST 2014

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kitap Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenen ARTİST 2014 / 24. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı bu yıl, “İçimizdeki Öteki” temasıyla açıldı. Türkiye ve yurt dışından 100’den fazla sanat galerisi, sanat kurumu, üniversitelerin sanat fakülteleri ve bağımsız sanatçı inisiyatiflerinin katıldığı Fuar’da bu yılki onur sanatçısı seçilen Nevhiz Tanyeli’nin önemli resimlerinin sergilendiği Sanatçı Onur Ödülü Sergisi de yer aldı.

Dokuz gün süresince birbirinden önemli sergilere ev sahipliği yapan İstanbul Sanat Fuarı’nda Kıbrıs Türk sanatını temsilen Kültür Dairesi koordinasyonu ile açılan sergide ise, Ressam Gönen Atakol’un kağıt üzerine marker ve keçeli kalemle çalıştığı portre ve figürlerinden oluşan 8 eseri ile Ressam Hüseyin Özinal’ın ilk kez sergilenen son dönem kağıt üzerine akrilik çalışmalarından 6 eseri yer aldı. Sergi, ziyaret eden sanatçı ve sanatseverlerin büyük beğenisini toplayarak Kıbrıs Türk sanatı için olumlu tepkilere yol açtı.

Yaklaşık 1000 sanatçının işlerini sergilediği 150 galeri, 25 bağımsız grup ve 150’ye yakın genç sanatçı fuarda açılan sergilerde işlerini, sanatseverlere ve koleksiyonerlere sundu. İki farklı salonda açılan ARTİST 2014 yaklaşık 12.500 metrekarelik bir alanda kuruldu.

KKTC’nin 31. Kuruluş Yıldönümü İstanbul’da kutlandı

İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer'in ev sahipliğinde The Marmara Otel’de düzenlenen resepsiyona, KKTC Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’nı temsilen Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile yabancı ülkelerin temsilcileri, askeri erkan, akademisyenler ve çok sayıda iş adamı ve sanatçı katıldı. Kültür Dairesi’nin katkılarıyla resepsiyonda, Alayköy Kültür ve Sanat Derneği Halk Dansları Ekibi de gösteri yaptı. Ekip lideri ve Dernek Başkanı Ali Güler’in başkanlığındaki dansçılar; Özlem Bozkurt, Ceylan Özkan, Selcan Ulu, Ayten Emir, Kağan Özdiren, Celal Ali Usta, İbrahim Yağlı, Gökhan Özbilen’in gösterisi büyük beğeni topladı.