Eniz Orakcıoğlu

Psikolojik Danışman Dr. Demek Karakartal, kumarın bireyde verdiği tahribatı yalnızca kendisini değil tüm çevresi ve ailesini de aynı yönde olumsuz etkilediğini kaydetti. Konu ile ilgili olarak Yeni Bakış’a açıklamalarda bulunan Karakartal, kumarın, günümüzde hoşça vakit geçirme, eğlence ve dinlenme aracı olarak kabul edildiğini ve popülaritesinin gün geçtikçe artmakta olduğunu vurguladı.

“Kumar bağımlıları sürekli kumarı düşünüyor”

Kumarın, günümüzde hoşça vakit geçirme, eğlence ve dinlenme aracı olarak kabul edildiğini ve popülaritesinin gün geçtikçe artmakta olduğunu vurgulayan Piskolojik Danışman Dr. Demet Karakartal,  patolojik kumar bağımlılığının kişisel, ailevi ve mesleki hedefleri bozabildiğini, sürekli uygunsuz kumar oynama davranışı olarak ortaya çıktığını ileri sürdü. Karakartal Patolojik kumar bağımlılarının zamanlarını ve paralarını kumara yatırabildikleri, kumar oynamadıkları zaman da sürekli kumarı düşünebildikleri, kumarı bıraktıklarında ise huzursuzluk ve sinirlilik yaşayabildiklerini söyledi.

“Ciddi psiko-sosyal sorunlara yol açabiliyor”

Kumarın çok ciddi psiko-sosyal sorunlara da yol açabileceğinin altını çizen Karakartal, kumar bağımlılığının ayrıca suçlu davranışa yol açabildiğini ve kumar bağımlılarının kumar oynamak için gereken parayı sağlamak üzere sahtekârlık, dolandırıcılık, hırsızlık, zimmetine para geçirme, sahte parayı tedavüle sürme gibi yasa dışı davranışlarda bulunmalarına da neden olabileceğinin altını çizdi.

“Kumar boşanmalara yol acıyor”

Pataolojik kumar özelliklerine de değinen Karakartal bu kişilerin, kumar konusunda kontrollerini kaybetmiş kişiler olduklarını, kötü sonuçlara rağmen kumar oynamaya devam ettiklerini, yasadışı yollardan elde ettikleri parayı geri ödeme amacı gütmediklerini, kaybettikleri zaman başkalarını suçladıklarını, kavgalar çıkardıklarını vurguladı. Bunun yanı sıra patolojik kumar oynayan kişilerin çevresinin (eşi, aile, arkadaş vb.) olumsuz bir şekilde etkilenebileceğini sadece oynayan kişide sorunlar yaratmakla kalmayıp aile üzerinde de olumsuz etkileri görülebileceğini, patolojik kumar bağımlısının eşinde ve çocuklarında ebeveynlik görevinin ihmali, ayrılma ya da boşanmalar ile sonuçlanabilme ihtimalinin olabileceğini sözlerine ekledi.