Ayşe Bulut

Eyleme Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Kumyalı Muhtarı Yaşar Demir, Okul Aile Birliği Başkanı Ahmet Öztürk ve OAB üyeleri ve veliler katıldı.

Kumyalı İlkokulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaptırılan iki ek dersliğe rağmen öğretmen eksikliğinden dolayı halen birleştirilmiş sınıflarda ders verilmeye devam ediliyor. İlkokulda 75 öğrenci öğrenim görüyor ve sınıflar 4 yaş anasınıfı, 1-2 ve 4-5 şeklinde birleştirilmiş olarak eğitim veriyor.

Şu an ilkokulda 4 öğretmen bulunuyor ancak veliler 2 öğretmen daha verilmesini ve birleştirilmiş sınıfların ortadan kalkmasını istiyor. Veliler eksik olan 2 öğretmen okula tayin edilmediği sürece eylemlerinin süreceğini belirtti. Karpaz bölgesinde bulunan diğer okullar dün eğitime Öğretmen eksikliği ile başladı. Dipkarpaz İlkokulu 2, Yenierenköy İlkokulu 3, Ziyamet İlkokulu 5, Kumyalı İlkokulu’nda ise 2 öğretmen eksiği var.

Hamzaoğulları: Çağa yakışır değil

Eyleme katılarak destek veren Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, ülkemizde 7 okulda birleştirilmiş sınıflarda eğitim verildiğini, bunlardan 4 tanesinin de İskele ilçesinde bulunduğunu kaydetti.

Hamzaoğullan, Kumyalı ilkokulu, Büyükkonuk İlkokulu, Kaplıca İlkokulu ve Ötüken İlkokulu’nda birleştirilmiş sınıflar olduğunu belirtti. Hamzaoğulları her sınıfa bir öğretmen verilmesi gerektiğini belirtti.

Hamzaoğullan aynca şunlan söyledi:

“366 insanın önceden alınması bugün yapılması gereken kadrolu sınavla alınması gereken insanları engellemektedir. Başta eğitim olmak üzere İkincisi de sağlık olmak üzere her iki yerde de en az 100 tane insana ihtiyaç vardır. Ama maalesef 366 insan alınmasıyla bu yıl bu kaos oldu. Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu’nun duyarlı olmasına rağmen bunun önüne geçemedi.

Bu çağda hala birleştirilmiş sınıflarda ders verilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Hamzaoğulları, öğretmen eksildiğinden dolayı ek derslik yapılmasına rağmen birleştirilmiş sınıflarda eğitim yapılmaya devam edildiğini söyledi. Bölge vekili olarak eyleme destek verdiğini dile getiren Hamzaoğulları, çocukların eşit haklara sahip olması gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.

Öztürk: En kısa zamanda giderilsin

Kumyalı Okul Aile Birliği Başkanı Ahmet Öztürk, okullarında bulunan birleştirilmiş sınıfların ayrılmasını ve öğretmen eksildiğinin en kısa zamanda giderilmesini istedi. Öztürk şu ifadeleri kullandı:

“Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl Kumyalı İlkokulu’na iki ek sınıf yaptırdı ancak öğretmen gönderilmedi. Şu an okulumuzda sorumlu öğretmenle 4 öğretmenimiz var ancak biz 2 öğretmen daha isteriz. Öğretmenler gelmez ve birleştirilmiş sınıflar ayrılmadıktan sonra süresiz grevimiz devam edecek. Çocuklarımız yetmez birleştirilmiş sınıflarda eğitim görüyor bir de yılda üç defa öğretmen değiştiriliyor. Diğer okullarda birinci sınıflar şubat tatiline kadar okuma yazmayı öğreniyor ancak bizde birleştirilmiş sınıflarda okuduğu için çocuklar okuma yazmayı öğrenemeyip sınıfta kalıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, çocuklara 8 yıl okula gitmek için zorunluluk koşuyor ancak öğretmen vermiyor.”

Demir: Bu sorun ortadan kalkmalı

Kumyalı Muhtarı Yaşar Demir, Kumyalı köyünde iki lojman bulunduğunu belirterek, başka köy okullarında öğretmenlik yapan öğretmenlerin bu lojmanlarda kaldığını belirtti. Demir, Kumyalı İlkokulu’nda yıllardır birleştirilmiş sınıf olduğunu ve artık bu sorunun ortadan kalkması gerektiğini belirtti.

Veliler ne dedi?

Gönül Erken - Fadime Yılmaz:

“Birleştirilmiş sınıfların ve eksik öğretmenlerin olmasından dolayı süresiz greve giderek çocukları okula göndermediklerini belirtti. Sınıflarımız var ancak çocuklar birleştirilmiş sınıflarda okuyor ve doğru dürüst eğitim alamıyor. Her yıl aynı sorunu yaşıyoruz. 1-2 aynı sınıfta, çocuklar yarı dönem şubat ayı oluyor ve çocuklar okuma yazmayı sökemiyor. Bu nedenle greve girdik.”

Arzu Gündoğar:

“Öğretmen sınavlarının daha erken yapılmasını ve okullar açıldığında öğretmenlerin tam olmasını istiyoruz. Birleştirilmiş sınıfların kalkmasını ve her okulda olduğu gibi bu okulda da branş öğretmenlerinin olmasını istiyoruz.”

Ayşegül Ağcabay:

“Yıllardır birleştirilmiş sınıflarda çocuk okutmak istemiyoruz. Öğretmenlerin de kadrolu olmasını ve gününde okula gelmesini istiyoruz. İki öğretmen ve birleştirilmiş sınıflar ayrılmazsa çocukları okula göndermeyeceğiz.”

Leyla Ağcabay:

“İlkel şartlarda çocuklarımız eğitim alıyor. 2020 yılı oldu ve bizim çocuklarımızın aldığı eğitime bakın. Çocuklar okuma yazmayı öğrenemiyor üstelik çocuklar sınıfta kalıyor bir şey öğrenmediği için... Yıllardır İngilizce, müzik, resim ve beden eğitimi öğretmeni yok. Bu yolda kararlıyız grevimiz soranlarımız çözülene kadar devam edecek.”