Sosyal paylaşım sitesi üzerinde Kuran-ı Kerim'e ayakla basılmış bir fotoğraf paylaşan twitter kullanıcısının yargılandığı davada, mahkeme 4 yıla kadar hapsi istenen sanık hakkında duruşmaya zorla getirilme kararı çıkardı.

İstanbul 58'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına sanık Gülbeyaz A. katılmazken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız, eski AB Bakanı Egemen Bağış ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in avukatı Levent Demir, müşteki Hasan Emre Okumuş, duruşmada hazır bulundu.

Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme müştekilerden Samet Kuruca'nın cezaevinden Sesli ve Görüntülü İletişim Sistemi (SEGBİS) ile davaya müdahil olma talebinde bulunduğuna ilişkin dilekçe gönderdiğini açıkladı.

Müştekilerden Hasan Emre Okumuş, duruşmada verdiği ifadede sanığın cezalandırılmasını istedi. Müşteki Okumuş, "Sanık İslam dinine göre kutsal değerlere ve Kur'an-ı Kerim'i aşağılamak suretiyle üzerine atılı suçu işlemiştir. Sanığın cezalandırılmasını istiyorum. Maddi zararımız olmasa da manevi zararımız vardır. Katılma talebimiz bulunmaktadır" dedi.

Müşteki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in avukatları, müvekkillerinin suçtan zarar gördüğünü belirttiler. Müşteki Avukatları sanığın cezalandırılmasını talep ederek kamu davasına katılma taleplerinde bulundular.

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık hakkında, duruşmaya zorla getirilmesine karar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Egemen Bağış ve Melih Gökçek'in de aralarında bulunduğu 10 müşteki ve bir sendikanın davaya katılma taleplerini kabul eden mahkeme duruşmayı erteledi.

"HESAP BANA AİT DEĞİL"

Twitter'da "kedibiti" adlı hesap kullanıcısının Kuran'a ayak basılan fotoğraf paylaşmasının ardından yapılan suç duyuruları üzerine soruşturma başlatılmıştı. Sanık Gülbeyaz A., polise verdiği ifadede "Sosyal medyada "Ginka İskrenova" adlı hesabı kullanıyorum. "Kedibiti" isimli hesapla kendi kullandığım hesaplar arasında çok benzerlik var, paylaşımlar çok farklı değil. Bu hesap, benimmiş gibi paylaşımlar yapılmış olabilir. Herhangi bir suç işleme kastım yoktur" ifadelerini kullanmıştı.

4 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İddianamede, şüphelinin evinde yapılan aramada, paylaşılan fotoğraftaki ayakkabılar ile çekimin yapıldığı cihazın tespit edilerek muhafaza altına alındığı belirtilmişti. İddianamede, şüpheli Gülbeyaz A.'nın, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" ile "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçlarından 1,5 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.