İslam dünyasının iki bayramından biri olan Kurban Bayramı, 12 Eylül Pazartesi günü başlayacak.

4 günlük bayramla birlikte 16 Eylül Cuma gününün de idari izin verilmesi nedeniyle 9 güne çıkacak tatil için, başta polis, belediyeler ve acil hizmet veren diğer kurumlar önlemlerini aldı.

“BAYRAM NAMAZI”

Kurban Bayramı, 12 Eylül Pazartesi günü sabah 07.05’te tüm camilerde kılınacak bayram namazıyla başlayacak.

TEBRİK KABULLERİ

Kurban Bayramı nedeniyle, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı, bayramın ilk günü 10.00-11.00 saatleri arasında Cumhurbaşkanlığı’nda; Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç ve eşi ise saat 11.00’de Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığının Ortaköy’deki askeri gazinosunda halkla bayramlaşacak.

POLİS ÖNLEM ALDI

Polis Genel Müdürlüğü, Kurban Bayramı’nı halkın huzur ve güven içinde geçirmesi için, görev ve sorumluluklarının gerektirdiği tüm emniyet tedbirlerini aldığını duyurdu.

Açıklamaya göre, Polis vatandaşların şikâyet ve yardım taleplerini değerlendirmek için her zaman olduğu gibi “155 POLİS İMDAT, 199 İTFAİYE,  156 ALO NARKOTİK”  ve diğer telefon hatları ile kesintisiz 24 saat hizmet verecek.

Polis Genel Müdürlüğü, halkı derin üzüntüye boğan, ülkeyi maddi ve manevi kayıplara uğratan trafik kazalarına hep birlikte  “dur” diyebilmek için, aldıkları tedbirlerin yanında vatandaşların da yardım ve desteğine ihtiyacı olduğunu belirtti.

Polis Genel Müdürlüğü, bayram nedeniyle daha da yoğunlaşacak olan trafikte, vatandaşların kendilerinin,  sevdiklerinin ve başkalarının can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürmemek için  tedbirler almasını istedi.

Alınması istenen tedbirler şöyle sıralandı:

“Trafik kurallarına mutlak surette uyunuz ve uymayanları uyarınız. Alkol almışsanız araç kullanmayınız, gerekirse polisten yardım isteyiniz. Aracınızı, yolların konumunu dikkate alarak ve gerekli özeni göstererek sürünüz. Kendilerinin ve başkalarının can ve mal güvenliklerini tehlikeye düşürecek şekilde araç kullananları ve trafik kurallarına uymayanları hiç çekinmeden polise ihbar ediniz.   Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmanın, bir şeyler yiyip içmenin sürücünün dikkatini dağıtacağını asla unutmayınız. Sürat yapmayınız. Süratin yolları değil kendi yaşamınızı kısaltabileceğini unutmayınız.  Trafikte önceliğiniz; hız yapmak değil, gideceğiniz yere sağlıklı varmak ve sevdiklerinizle kucaklaşmak olsun.”

Polis Genel Müdürlüğü ayrıca, Kurban Bayramı nedeniyle tatilini evinden uzakta geçirecek olan vatandaşların; ev ve iş yerlerinden ayrılmadan önce, hırsızlığa ve/veya yangına karşı gerekli tedbirleri almalarını istedi.

MAHKUMLAR AÇIK GÖRÜŞME YAPACAK

Kurban Bayramı nedeniyle Merkezi Cezaevi’nde bulunan mahkum ve tutuklular, 12-15 Eylül  tarihleri arasında düzenlenen programa uygun olarak yakınları ile açık görüşme yapabilecekler.

Açık görüşe gidecek ziyaretçiler; Cezaevleri Tüzüğü’nün 119 (5)’inci maddesi uyarınca; 
tutuklu ve hükümlüler tarafından daha önce cezaevi müdürlüğüne bildirilmiş olan isimler olmak üzere, toplam 5 kişiyi aşmayacak şekilde ziyaret yapabilecek.

Ziyaretler, Merkezi Cezaevi tarafından düzenlenen program kapsamında 09.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek ve bir ziyaretçinin toplam görüşme süresi 3 saati aşmayacak.

Ziyaretçilerin kendini tanıtıcı belge taşımaları ve götürülecek olan yiyeceklerin ziyaret esnasında tüketilebilecek şekilde kısıtlı olması geriyor.

ZİYARET SAATLERİ

Açık görüş ziyaret saatleri şöyle olacak:

Bayramın 1. Günü: 09.00-12.00 saatleri arasında ağır cezalı grubundan isminin ilk harfi P’den Z’ye kadar olanlar, 13.00-16.00 saatleri arasından ağır cezalı grubundan isminin ilk harfi j’den Ö’ye kadar olanlar.

Bayramın 2. Günü: 09.00-12.00 saatleri arasında ağır cezalı grubundan isminin ilk harfi E’den İ’ye kadar olanlar, 13.00-16.00 saatleri arasında ağır cezalı grubundan isminin ilk harfi A’dan D’ye kadar olanlar.

Bayramın 3. Günü: 09.00-12.00 saatleri arasında hafif cezalı grubundan isminin ilk harfi J’den Z’ye kadar olanlar, 13.00-16.00 saatleri arasından hafif cezalı grubundan isminin ilk harfi A’dan K’ye kadar olanlar. 13.00-16.00 saatleri arasında hükümsüzler grubundan isminin ilk harfi A’dan C’ye kadar olanlar.

Bayramın 4. Günü: 09.00-12.00 saatleri arasında hükümsüzler grubundan isminin ilk harfi D’den L’ye kadar olanlar, 13.00-16.00 saatleri arasından hükümsüzler grubundan isminin ilk harfi M’den Z’ye kadar olanlar.

LEFKOŞA BELEDİYESİ... BAYRAM YERİ KURULACAK

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), Başkent Lefkoşa’da Ramazan Bayramı’nın huzurlu bir şekilde geçirilmesi için hazırlıklarını tamamladı.

Vatandaşlar bayram süresince her türlü şikayetlerini “185” şikayet hattına bildirebilecek.

LTB’nin temizlik, zabıta ve defin işleri hizmetleri bayram süresince aksamadan sürerken İş Yeri İzinlendirme ve Denetim Birimi ekipleri de halk sağlığı açısından bayram öncesinde gerekli denetimleri gerçekleştirdi.

Zabıta ekipleri bayram süresince görevlerinin başında olacak. LTB Zabıta Şubesi bayram süresince Fuar Alanı’nda kurulacak “Bayram Yeri” de dâhil denetimlerine devam edecek.

Ekipler ayrıca kaçak çiçek satan çiçekçi ve işportacıların ürünlerini müsadere edecek.

LTB Halk Sağlığı Şubesi bayram öncesinde de halkın hijyen ortamlarda taze ve sağlıklı gıda tüketmesi için rutin denetimlerini gerçekleştirdi. Restoranlar, gıda imalathaneleri ve satış yerleri her zaman olduğu gibi bayram öncesinde de denetlendi.

LTB Temizlik Şubesi tarafından rutin olarak yapılan genel çöp toplama çalışması bayram boyunca aynı şekilde devam edecek. Sokak süpürgecileri ise bayram boyunca elzem bölgelerde hizmet verecek.

Kurban Bayramı’nda Belediye’ye bağlı defin işleri aksamadan devam edecek. Lefkoşa Türk Belediyesi Mezarlığı’nda nöbetçi ekip görev yapacak. Bayramda mezarlığa gelenlerin rahat ve hızlı bir şekilde kabir ziyaretlerini tamamlamaları için de gerekli tedbirler alındı. Defin İşleri’ne 2232030, 2232033, 05428512321 numaralı telefonlardan ulaşabilecek.

GİRNE BELEDİYESİ

Girne Belediyesi yaptığı düzenleme doğrultusunda, Bayram tatili ve hafta sonu süresince hizmetlerini aralıksız sürdürecek.

Girne Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre; Kurban Bayramı tatili ve hafta sonu süresince Girnelilere aksatmadan hizmet verebilmek için bir takım tedbirler alındı. Bayramın birinci günü dahil, çarşı merkezi, Kordonboyu ve otellerin çöplerini toplayacak olan belediye, rutin programına uygun olarak temizlik hizmetleri verecek.

İçme suyu dağıtımında ise, belirlenen programın aksamaması amacıyla gerekli önlemlerin alındığı, meydana gelebilecek arızalar için ekipler oluşturulduğu belirtildi.

Bayram öncesinde zabıta (kolluk) ve sağlık şubesi ise, kentteki işyerleri ile restoranların denetimini yapıp, ayrıca izinsiz seyyar satıcıları kontrol edecek.

Bayramda defin hizmeti verebilmek için de tedbirlerini alan Belediye, mezarlıkları bakımdan geçirerek bayram ziyaretleri için hazır hale getirdi.

Vatandaşlar bayram süresince şu telefonları arayabilecek:
Bayındırlık, imar ve sağlık işleri 05338542054
Temizlik işleri  05338605973 / 05488823120
Su işleri  05428821118 / 05338605972
Kanalizasyon işleri  05338702016
Cenaze ve defin işleri   053384052 20
Zabıta (kolluk) hizmetleri  05488822120 / 05338368817

GÜZELYURT BELEDİYESİ

Güzelyurt Belediyesi de, Kurban bayramı tatili süresince Belediye tarafından verilen hizmetlerin düzenli olarak sürdürülebilmesi amacı ile birtakım tedbirler alarak, herhangi bir aksaklığın yaşanmaması için ekiplerin çalışma gün ve saatlerini düzenledi ve nöbetçi ekipler devreye koydu.

Kent yol, sokak ve caddelerin temizlik hizmetleri tüm tatil süresince kirliliğe meydan vermemek amacı ile yoğun olarak devam ettirilecek.

Merkezde bulunan işyeri ve konutların atıkları tüm tatil süresince normal program aksatılmadan insanların rahatsız olmayacakları saatlerde ekipler tarafından kaldırılacak.

Normal program dahilinde kentin tüm bölgelerindeki şebekeye 24 saat kesintisiz su verilmesine çalışılacak ayrıca herhangi bir şebeke arızasına karşı oluşturulan nöbetçi ekip tatil süresince devrede olacak.

Tüm mezarlıklar bayram ziyaretleri için kontrol ve bakımdan geçirildi. Ayrıca tatil süresince mezarlıklarda görevli personel bulundurulup hizmetlerin aksamadan verilmesi sağlanacak.

Oluşabilecek sorun ve şikayetlere anında müdahale edilebilmesi amacı ile tatil süresince nöbetçi kolluk ekipleri görevlendirildi.

Tartı Merkezi, talep olmaması nedeni ile 9 Eylül Cuma günü mesai bitiminde kapatılacak ve Bayram sonrası normal programa devam edilecek. Tatil süresince 05488293263 numaralı telefon gelecek taleplere cevap verecek.  

Belediye kesimhanesinin kesim günlerinde değişikliğe gidildi. Sektör elemanlarının talepleri doğrultusunda kesim günleri artırılmak suretiyle ihtiyaçları giderildi. Ayrıca 11 Eylül Pazar günü kurbanlık kesim için karantina açık bulundurulacak ve kurbanlık hayvan kabulü yapılacak.  Bayramın birinci günü ise saat 07:00’den itibaren kurbanlık kesimleri gerçekleştirilecektir.

10 ve 17 Eylül Cumartesi günleri Açık Pazar kurulup halka hizmet vermesi sağlanacak.

Kalkanlı ODTÜ KK Kampusu ile Güzelyurt arasında kurulan ring hattı ihtiyaç doğrultusunda sefer sayısı azaltılarak sürdürülecek.

Belediye tarafından sürdürülmekte olan yatırım, bakım ve onarım çalışmalarına bayramın üçüncü gününden itibaren devam edilecek.

Alınan tedbirlerin yanı sıra tüm ihtiyaçlar ve şikayetler için 05488293243, 05488293245, 0548 829 3246 numaralı telefon hatları Bayram tatili süresince vatandaş şikayet ve isteklerini karşılamak ve hizmet vermek üzere tahsis edildi.

İSKELE BELEDİYESİ

İskele Belediyesi de, Kurban Bayramı tatilinin huzur içinde geçmesi için gerekli tüm önlemleri aldı.

Defin ve su işlemleri kesintisiz devam edecek olup mezbaha ve çöp toplama birimleri ise bayramın 2. gününden itibaren hizmet verecek.

İskele Belediyesi’ne;  7 gün 24 saat hizmet veren 444 21 22 numaralı telefondan bayram süresince de ulaşılabilecek.

İskele Belediyesi;  halka hizmet anlayışı çerçevesinde mezarlıklarda da önlemini aldığını belirtti.

Vatandaşın arife günü ve bayram süresince ziyaretlerinde hiçbir sorun yaşanmaması adına İskele ve belde mezarlıklarında temizlik ve bakım çalışmaları yapılıyor.

Öte yandan bayram tatili süresince defin işlemleri birimi kesintisiz hizmet verecek. Cenaze ve defin işlemleri ile ilgili 05428526538 veya 05338268404 numaralı telefonlardan bilgi alınabilecek.

Makenzi Halk Plajı’nda ise Kurban Bayramı’nın 1. gününde yalnızca büfe kapalı olup şezlongları vatandaşlar kullanabilecek. Bayramın diğer günlerinde ise halk plajı,  rutin işleyişine devam edecek.

İskele Belediyesi’ne Bayram tatili süresince ulaşılabilecek telefon numaraları:

Genel sorun bildirimi  :444 21 22, Ustabaşı: 05338268404, Su İşleri: 05338268406, Defin İşlemleri: 05428526538 veya 05338268404
 
HALA SULTAN TEKKESİNE ZİYARET

Kurban Bayramı dolayısıyla Din İşleri Başkanlığı’nın organizasyonuyla Larnaka'da bulunan Hala Sultan Tekkesi’ne 15 Eylül Perşembe günü toplu ziyaret gerçekleştirilecek.

Normal şartlarda Güney Kıbrıs’a geçişine izin verilmeyenler de Hala Sultan Tekkesi’ne gidebilecek.