Bayram tatili için başta polis, belediyeler ve acil hizmet veren diğer kurumlar önlemlerini alırken, vatandaşlar da bayram hazırlıklarını tamamlıyor.

“BAYRAM NAMAZI”

Kurban Bayramı tüm camilerde Cumartesi sabah 07.26’te kılınacak bayram namazıyla başlayacak. Lefkoşa’da Selimiye Camii’nde kılınacak bayram namazı BRT TV’den canlı yayınlanacak.

TEBRİK KABULLERİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumartesi saat 10.30’da Cumhurbaşkanlığı'nda halkın bayram tebriklerini kabul edecek.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş da saat 11.00’den itibaren Ortaköy’deki Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığı Askeri Gazinosu’nda bayram tebriklerini kabul edecek.

TRAFİK... ALO 155, 199, 156

Polis Genel Müdürlüğü Kurban Bayramı’nın huzur içinde kutlanması için tüm önlemlerini aldı.

Polis Örgütü, gelecek şikâyetleri veya taleplerini değerlendirmek ve anında vatandaşla ilgilenebilmek maksadıyla “155 Polis İmdat”, “199 İtfaiye”, “156 Alo Narkotik” ve diğer telefon hatları ile 24 saat halkın hizmetinde olacak.

Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler Kurban Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajda, “Bizleri ve halkımızı derin üzüntüye boğan, ülkemizi maddi ve manevi kayıplara uğratan trafik kazalarına hep birlikte  ‘dur’ diyebilmek için, aldığımız tedbirlerin yanında sizlerin de yardım ve desteğine ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz” dedi.

Gürler, Bayram nedeniyle trafiğin daha da yoğunlaşacağını hatırlatarak, sürücülere şu tavsiyelerde bulundu:

“Trafik kurallarına mutlaka uyunuz. Aracınızı yolların konumunu dikkate alarak ve gerekli özeni göstererek sürünüz. Kendilerinin ve başkalarının can ve mal güvenliklerini tehlikeye düşürecek şekilde araç kullananları ve trafik kurallarına uymayanları hiç çekinmeden Polise ihbar ediniz. Sürat yapmayınız. Süratin yolları değil kendi yaşamınızı kısaltabileceğini unutmayınız.

Alkollü araç kullanmayınız, eğer alkol almışsanız veya araç kullanamayacak kadar kendinizi yorgun hissediyorsanız mutlaka en yakın polis birimini arayıp yardım isteyiniz. Trafikte önceliğiniz, arzuladığınız yere sağlıklı varmak ve sevdiklerinizle kucaklaşmak olsun.”

LEFKOŞA BELEDİYESİ

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkent Lefkoşa’da Kurban Bayramı’nın huzurlu bir şekilde kutlanması için hazırlıklarını tamamladı.

Vatandaşlar bayram süresince her türlü şikâyetlerini Alo 185 şikâyet hattına bildirebilecek.

LTB Zabıta Şubesi bayram süresince Fuar Alanı’nda kurulacak “Bayram Yeri” de dâhil denetimlerine devam edecek.

Zabıta Şubesi kaçak çiçek satan çiçekçi ve işportacıların ürünlerini müsadere edecek. Zabıtalar Bayram boyunca trafiğin sürekli akabilmesi için Lefkoşa Türk Belediyesi Mezarlığı’nda görev yapacak.

İş Yeri İzinlendirme ve Denetim Şubesi, bayram öncesinde de halkın hijyen ortamlarda taze ve sağlıklı gıda tüketmesi için rutin denetimlerini gerçekleştirdi.

LTB Temizlik Şubesi tarafından rutin olarak yapılan genel çöp toplama çalışması bayram boyunca aynı şekilde devam edecek.

Kurban Bayramı’nda, Belediye’ye bağlı defin işleri aksamadan devam edecek. Lefkoşa Türk Belediyesi Mezarlığı’nda nöbetçi ekip görev yapacak.

Bayramda mezarlığa gelenlerin rahat ve hızlı bir şekilde kabir ziyaretlerini tamamlamaları için de gerekli tedbirler alındı. Defin İşleri’ne 2232030, 2232033, 05338606423 numaralı telefonlardan ulaşabilecek.

Öte yandan Halkla İlişkiler Birimi tarafından Cuma günü Surlariçi’nde çocuklara yönelik bir bayram eğlencesi gerçekleştirilecek.

GİRNE BELEDİYESİ

Girne Belediyesi yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle gerekli tüm önlemleri aldı. Girne Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Belediye, Kurban Bayramı süresince Girne halkına aralıksız ve aksatmadan hizmet verecek.

Bayramın birinci günü dahil, Çarşı merkezi, Kordonboyu ve Otellerin çöplerini toplayacak olan belediye, rutin programına uygun olarak temizlik hizmetleri sürdürecek.

İçme suyu dağıtımında ise belirlenen programın aksamaması amacıyla gerekli önlemleri alan Belediye, meydana gelebilecek arızalar için ekipler oluşturdu.

Bayram öncesinde Zabıta (kolluk) ve Sağlık Şubesi, kentteki işyerleriyle restoranların denetimini yapacak, izinsiz seyyar satıcıları kontrol edecek.
Bayramda defin hizmeti verebilmek için de tedbirlerini alan Belediye, mezarlıkları bakımdan geçirerek bayram ziyaretleri için hazır hale getirdi.

Vatandaşlar Girne Belediyesi’ni bayram ve hafta sonu süresince acil durumlarda bayındırlık, imar ve sağlık işleri 0542 882 11 17; temizlik işleri 0533 860 59 73 / 0533 851 76 66; su işleri 0542 882 11 18 / 0533 860 59 72; kanalizasyon işleri 0533 870 20 16 / 0533 868 87 36; cenaze ve defin işleri  0533 861 11 38 / 0542 856 89 41; zabıta (kolluk) hizmetleri 0533 866 06 34 / 0533 848 01 08 numaralı telefonları arayabilecek.

GÜZELYURT BELEDİYESİ

Güzelyurt Belediyesi, Kurban Bayramı tatili süresince Belediye tarafından verilmekte olan hizmetlerin düzenli olarak sürdürülebilmesi amacıyla gerekli önlemleri aldı.

Belediye tarafından herhangi bir aksaklığın yaşanmaması için ekiplerin çalışma gün ve saatleri düzenlenerek nöbetçi ekipler devreye konuldu.

Kent yol, sokak ve caddelerin temizlik hizmetleri tüm tatil süresince kirliliğe meydan vermemek amacıyla devam ettirilecek.

Merkezde bulunan işyeri ve konutların atıkları tüm tatil süresince normal program aksatılmadan insanların rahatsız olmayacakları saatlerde kaldırılacak.

Normal program dahilinde kentin tüm bölgelerindeki şebekeye 24 saat kesintisiz su verilip herhangi bir şebeke arızasına karşı oluşturulan nöbetçi ekip tatil süresince devrede olacak.

Tüm mezarlıklar bayram ziyaretleri için kontrol ve bakımdan geçirildi. Tatil süresince mezarlıklarda görevli personel bulundurulup hizmetlerin aksamadan verilmesi sağlanacak.

İzinsiz seyyar satıcıları kontrol edebilmek ve oluşabilecek sorun ve şikayetlere anında müdahale edilebilmesi amacıyla tatil süresince nöbetçi kolluk ekipleri görevlendirildi.

Tartı Merkezi, talep olmaması nedeniyle bugün kapatılacak ve Bayram sonrası normal programa devam edilecek. Tatil süresince 05338293263 numaralı telefon gelecek taleplere cevap verecek.

Belediye kesimhanesi kurbanlık kesimler için Cuma günü 08.00-13.00; Cumartesi 07.00-17.00; Pazar 07.00-13.00 saatleri arasında açık bulundurularak kurban kestirmek isteyen vatandaşların hizmet alması sağlanacak.

4 Ekim Cumartesi günü Açık Pazar normal program dahilinde kurulacak.

Bunlar dışında 05338293243, 05338293245, 05338293246 numaralı telefonlar Bayram tatili süresince vatandaş şikayet ve isteklerini karşılayarak, hizmet vermek üzere tahsis edildi.

İSKELE BELEDİYESİ

İskele Belediyesi'nde acil hizmetler bayram tatilinde sürecek.

Mezbaha kurban kesmek isteyen vatandaşlar için bayramın birinci ve ikinci günü açık tutulacak. Su dağıtımı, çöp toplaması normal seyirde yapılacak. Defin işlemleri aksamadan sürdürülecek.

İskele Belediyesi sınırları içerisindeki vatandaşlar için acil durumlarda 0533 861 94 14 ve 0542 852 65 38 numaralı telefonlara ulaşabilecek.

Diğer belediyeler de Bayram tatiline yönelik hazırlıklarını sürdürüyor.

SU İŞLERİ DAİRESİ

Su İşleri Dairesi Müdürü Taner Turgay Hoşsöz, Kurban Bayramı’nda hizmetlerin nöbetçi ekiplerce aksamadan yürütüleceğini, şikâyetlerin de ilgili telefonlara yapılabileceğini açıkladı.

Bayram tatilinde olası su sorunları için aranabilecek kişiler ve numaraları şöyle:

“Lefkoşa : 2283165, İçme Suları Şube Sorumlusu: Temel Rızza (05338348697), Makine ve İkmal Şube Amiri : Mustafa Kutrafalı (05338631662), Güzelyurt: 7142305, Güzelyurt Birim Amiri: Hüseyin Davutoğlu (05428771066), Gazimağusa: 3662541, Gazimağusa Birim Amiri: Hüseyin Genç (05338620647); Teknisyenler: Hüseyin Pekdoğan (05338634346), Aytaç Erbulak(05428519561), Örgül Şumrut (05338657602)”

MERKEZİ CEZAEVİ’NDE AÇIK GÖRÜŞ

Merkezi Cezaevi’nde bayram süresince hükümlü ve tutuklular, yakınlarıyla açık görüş yapabilecek. Açık görüş, 09.00–12.00 ile 01.00–16.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Açık görüşe gidecek ziyaretçilerin kendini tanıtıcı belge taşıması ve götürülecek yiyeceklerin bir günde tüketilebilecek şekilde kısıtlı olması gerektiği hatırlatıldı.

KURBANLIK HAYVANIN KİLOSU 11- 12 TL CİVARINDA

Kurban Bayramı dolayısıyla kurbanlık hayvanın kilosu ortalama 11- 12 TL civarında. Bir kurbanlık havyan ortalama 600  TL civarında satılıyor.

VETERİNER DAİRESİ KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE UYARILARDA BULUNDU

Veteriner Dairesi, 4 Ekim’de başlayacak dört günlük Kurban Bayramı öncesinde kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlara ibadetlerini hayvan refahı yasası ve hijyen kurallarına uygun gerçekleştirmeleri için tavsiyelerde bulunarak, vatandaşların kurbanlarını veteriner hekim kontrolünde kestirmeleri yönünde uyarıda bulundu.

Veteriner Dairesi tarafından yapılan açıklamada, İslam aleminin önemli günlerinden biri olan Kurban Bayramı’nda halkın ibadetini yapabilmesinin sağlanması, insan sağlığının korunması ve hayvanların hayvan refahı yasasına uygun ve hijyenik şartlarda kesilmesi, çevre kirliliğinin önlenmesi için gerekli önlemlerin alındığını belirterek, vatandaşların kurbanlarını veteriner hekimlerin bulunduğu mezbahalarda kestirmesi istendi.

KURBAN KESİMİ SIRASINDA DİKKAT EDİLECEKLER

Kurban kesimi sırasında ve sonrasında alınması tedbirler hakkında bilgiler de verilen Veteriner Dairesi açıklamasında, kurbanlık hayvanların nakledilirken ve kesimi yapılırken, hayvan refahı kurallarının gözetilmesi ve hayvana eziyet edilmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, “Kurban edilecek hayvanların, sağlıklı ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık açısından büyük önem arz etmektedir” denildi.

Veteriner Dairesi açıklamasında, gebe veya yeni doğum yapmış olan, kurbanlık yaşına gelmemiş olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, kılları karışık ve mat halde olan, ishali olan, zayıf, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olan hayvanların kurban edilmemesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanların tercih edilmesi tavsiye edildi.

VETERİNER HEKİM KONTOROLÜNDE KESİM YAPILACAK MEZBAHALAR

Veteriner Dairesi, Kurban Bayramı’nın birinci günü veteriner hekimlerin kontrolünde kurban kesimleri yapılacak mezbahaların isimlerini açıkladı.

Söz konusu mezbahalar ise şöyle: Cihangir’de Etsan Mezbahası, Haspolat’ta Kıbet Mezbahası, Akdoğan’da Aket Mezbahası, Alsancak’ta Alsancak Mezbahası, Lapta’da Lapta Mezbahası, Güzelyurt’ta Güzleyurt Mezbahası, Gazimağusa’da Gazimağusa Mezbahası, İskele’de İskele Mezbahası, Akdoğan’da Akdoğan Mezbahası, Gönyeli’de Gönyeli Mezbahası.