Hasan Düzgün

Vatandaşın alım gücünün düşmesiyle birlikte, bu yıl kurbanlık satışlarında geçtiğimiz yıla oranla ciddi düşüşler yaşandı.

Havadis’e konuşan kasaplar, vatandaşların et satışlarına ilgi gösterdiğini ancak geçtiğimiz yıllarda büyük ilgi gören kurbanlık kuzu satışlarının gereken ilgiyi bulamadığını söyledi.

Kurban bayramı nedeniyle, her yıl ülkemizde yüzlerce kuzu ve dana kesilirken, ekonomik kriz bir çok alanda olduğu gibi, bu alanda da kendini gösterdi.

Yüzde 50’ye varan düşüşler

Başkant Lefkoşa’nın köklü kasapları, geçtiğimiz yıl 100’e ulaşan kurban satışlarının bu yıl 50 adetin altına düşmesinden yakındı.

Dini vecibelerini yerine getirmede meraklı olan Kıbrıslı Türkler, bu yıl kurban kesimi konusunda geçmişe oranla daha tutucu davrandı. Ortalama 500- 600 TL arasında değişen kurbanlık kuzular üreticilerin elinde kaldı.

Kasaplar ne dedi?

Alpay Şeytan:  Bu sene kurbanlık satışları çok kötü. Uyguladığımız fiyatların üç yıldır ayni olmasına rağmen ekonomik krizden dolayı insanlar kurbanlık kesimine sıcak bakmıyor. Kurbanlık kesemeyen vatandaşlar gelip kilo hesabıyla et alıyor.

Bayram Sarı: Geçmiş yıllarda 80-90 adet kurbanlık hayvan satarken, bu yıl bu sayı 25 e düştü. Ekonomik krizden ve dövizin yükselmesinden dolayı insanlar bir ekmeği almaya muhtaçtır. Yaşanılan bu düşüşün bütün piyasayı etkilediğini düşünüyorum.

Devrim Erlan: Diğer meslektaşlarımın aksine bizim satışlarımızda yüzde yüz artış var. Kriz kurbanlık alımını etkilemedi. Zaten gücü olmayan kurbanlık alamaz. Bu yıl geçen yıla durum iyi.

Veysi Kamkam:  Geçmiş senelerde 100 tane kurbanlık satarken bu sene bu sayı yarıdan aza düştü. Ekonomik krizden dolayı insanların alım gücü daha da aşağılara indi. Ekonomik kriz bizi de vurdu. Et alımında da yarı yarıya düşüş var.Devlet Memurlarının bayram öncesi maaşlarının ödenmemesi de işlerimizi kötü etkiledi.