Duygu Alan

Bu yıl hayvan üreticileri için ekonomik olarak çok kötü bir yıldı. Yem sıkıntısı, su sıkıntısı, doğrudan gelir desteklerinde yaşanan sıkıntılar derken hayvan üreticilerinin beli bir türlü doğrulmadı.

Zaten canlı hayvan satışlarında kesat bir sezon geçiren hayvan üreticisinin yüzü kurbanlık satışlarından yana da gülmedi.

Kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla ciddi bir artış olmamasına rağmen satışlar bu yıl yüzde 30 düştü.

Hayvan üreticisinin bayramı parasız geçirmemek adına son umudu, devletten süt bedeli ve DGD alacaklarını Kurban Bayramı öncesinde tahsil edebilmek.

Kurbanlık fiyatları

Geçen yıl kilosu 12 TL’den satılan kurbanlık kuzunun kilosu bu yıl 13 TL’den satışa çıktı. Dananın kilosu geçen yıla oranla bu yıl 1 TL 55 kuruş artarak, 8.45 TL’den 10 TL’ye yükseldi.

Kurbanlık oğlağın kilosu ise 11 TL’de kaldı.

Kilo fiyatlarına göre bu yıl; ortalama bir kurbanlık kuzu 600 ile 800 TL, kurbanlık oğlak 500 ile 600 TL, kurbanlık dana ise 6 ile 7 bin TL arasında satılıyor

Hayvancının süt bedeli yaklaşık 9 milyon TL

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık satışlarından umduğu satış rakamını yakalayamayan hayvan üreticisi gözünü devletten alacaklarına çevirdi.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nden alınan bilgiye göre, hayvan üreticilerinin devletten 9 milyon TL civarında süt bedeli alacağı bulunuyor. Devletin küçükbaş hayvan üreticisine Doğrudan gelir Desteği (DGD) borcu ise yaklaşık 13 milyon TL.

Üretici, süt bedellerinin Kurban Bayramı öncesinde ödenmesini umut ediyor. Küçükbaş hayvan üreticisi ise 13 milyon TL civarındaki DGD desteği alacağı karşılığında yem ve arpa verilmesini bekliyor.

Naimoğulları: Kurbanlık satışları yüzümüzü güldürmedi

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Mustafa Naimoğulları, hayvancının yüzünün bu bayram arifesinde de kurbanlık satışlarından yana gülmediğini söyledi.

Beklenen satışın yapılamadığını kaydeden Naimoğulları, geçen yıla oranla bu yıl kurbanlık satışlarının yüzde 30 düştüğünü açıkladı.

Mustafa Naimoğulları, üreticinin bayrama parasız girmemesi için Kurban Bayramı öncesinde yaklaşık 9 milyon TL’lik süt bedellerinin bu hafta muhakkak ödenmesi gerektiğini söyledi.

Küçükbaş hayvan üreticisinin DGD alacağının ise yaklaşık 13 milyon TL olduğunu belirten Naimoğulları, ancak bu ödemenin “bütçe yok” gerekçesi ile yapılamayacağının açıklanması üzerine üreticinin “13 milyon TL civarındaki DGD desteğinin karşılığında yem ve arpa verilmesini talep ettiğini belirtti.

Naimoğulları, kuraklığa bağlı olarak ovalarda hayvanın yiyeceğinin kalmadığını ve üretimin devamı için bu talebin hemen yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Mustafa Naimoğulları, kurbanlık satışların bu yıl fiyatların çok yükselmemesine rağmen düşmesinin nedeninin ise halkın alım gücünün düşmesi olarak açıkladı.

“Kurbanlıklarınızı üreticiden alın”

Birlik Başkanı Naimoğulları, kurbanlıklarını hayvan üreticilerinden almaları konusunda vatandaşı uyardı.

Naimoğulları, şunları söyledi: “Aracılarda, toptancılarda ve kasaplarda maliyette satış fiyatına eklendiğinden kurbanlık fiyatları hayvan üreticisinin satış fiyatından yüzde 30 civarında daha pahalı. Benim kurban kesecek olanlara çağrım, kurbanlıklarını hayvan üreticilerinden almaları yönünde. Hayvan üreticisinden kurbanlık alanlar hem uygun fiyata alacaklar hem de üretime katkı koyacaklar. Bazen kurban olmayacak hayvanlar da kurban olarak satılıyor, tüketici yanıltılıyor. Kurbanlığın özürlü olması ve herhangi bir organı eksik olmaması gerekmektedir.  Kurbanlık kuzu ve oğlak 6 aydan büyük, dana ise 18 aydan büyük olmalıdır. Hayvan üreticisinden kurbanlık alanlar tüm bu riskleri ortadan kaldırmış olur.”

“Muhakkak mezbahalarda kestirin”

Mustafa Naimoğulları, kurbanlık kesimi konusunda da uyarılarda bulundu. Naimoğulları, kurban keseceklerin kurbanlarını mezbahalarda, veteriner kontrolünde kesmeleri gerektiğini belirtti, bayram süresince mezbahaların açık olacağını, Veteriner Dairesi’nin de bayram için mezbahalarda gerekli görevlendirmeyi yapacağını duyurdu.

Ağaç altında, mandırada, yol kenarlarında kesinlikle kurban kesilmemesi gerektiğini söyleyen Naimoğulları,  hayvan hastalıklarının yayılmasında en büyük nedenin kontrolsüz kesimler olduğunu kaydetti.

Naimoğulları, “Özellikle bayramlarda kontrolsüz hayvan kesimleri çok fazla yapılmaktadır ve ne yazık ki ülkemizde bu durumun cezai bir uygulaması yoktur. Fakat vatandaşın bu sorumluluğu yüklenmesi, bu duyarlılığı göstermesi gereklidir. Hem insan hem hayvan hem de çevre sağlığı için kontrolüz hayvan kesimleri yapmamalıdır” dedi.

Güvenlier: Beklenen satış henüz olmadı

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier, Kurban Bayramı’na sayılı günler kalmasına rağmen, kurbanlıklara beklenen ilginin olmadığını kaydetti.

Alpay Orhan Güvenlier, “Bayrama sayılı gün kaldı, kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla fahiş bir artış olmamasına rağmen kurbanlıklara beklenen ilgi olmadı. Bunun sebebi ise halkın alım gücünün düşmesi. Ancak hafta sonu satışların artacağından benim umudum var” dedi.