Eniz Orakcıoğlu

Vatandaş, Kurban Bayramı’nda artık kurban kesemiyor. Geçmiş yıllara oranla kurban satışlarında neredeyse yüzde 50’ye varan düşüş yaşandı. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, fiyatların değişmediğini ama insanların alım gücünün düştüğünü ve ülkede yaşanan ekonomik krizin satışlara yansıdığını belirtti.

Fiyatta artış yok, satışlarda düşüş var

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, kurban bayramına 2 gün kaldığını söyleyerek, “Geçmiş yıllara göre kurban kesiminde ciddi oranda bir azalma vardır. Özellikle küçükbaş hayvan kesimlerinde çok büyük azalma vardır. Büyük baş hayvan kesimlerinde ise 7 kişi birleşip kestiği için çok küçük oranda azalma vardır. Fiyatlarda artış olmamıştır fakat, ülkede yaşanan ekonomik kriz vatandaşın kurbanlık almasına da istemeden engel olmuştur” dedi.

“Bayramda herkes kasaplardan et alacak”

Naimoğulları, sözlerine şu şekilde devam etti: Bu dünyada tek ülkeyiz ki Kurban Bayramında kurban kesmeyip, yemek yapmak için kasaplardan et ve kıyma alıyoruz. Bu yıl kurban kesenler de azaldığı için daha fazla insan kasaptan et ihtiyacını giderecek. Tüm bunlara sebep de halkın alım gücünün düşmesi, ülkemizde yaşanan dövizin yükselişi, asgari ücretin az oluşudur.”

“Dana 8, kuzu 11 TL”

Hayvancının, Kurban Bayramı’nda, hayvanlarını satacakları umudunun da boşa çıktığını söyleyen Naimoğulları, “Son 2 gün kalmasına rağmen bu manzarada bir şey değişeceğini de düşünmüyorum. Türkiye’de kuzunun kilosu 15-16 TL’iken bize 11-12 TL satılıyor. Aynı şekilde Dananın kilosu Türkiye’de 14-15 TL’iken bizde 8 TL. Neredeyse fiyatlarımız yarı yarıya ama yine de satışlarda büyük oranda azalama var” şeklinde konuştu.

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi