Veteriner Dairesi, 4 Ekim’de başlayacak dört günlük Kurban Bayramı öncesinde kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlara ibadetlerini hayvan refahı yasası ve hijyen kurallarına uygun gerçekleştirmeleri için tavsiyelerde bulunarak, vatandaşların kurbanlarını veteriner hekim kontrolünde kestirmeleri yönünde uyarıda bulundu. Veteriner Dairesi tarafından yapılan açıklamada, İslam aleminin önemli günlerinden biri olan Kurban Bayramı’nda halkın ibadetini yapabilmesinin sağlanması, insan sağlığının korunması ve hayvanların hayvan refahı yasasına uygun ve hijyenik şartlarda kesilmesi, çevre kirliliğinin önlenmesi için gerekli önlemlerin alındığını belirterek, vatandaşların kurbanlarını veteriner hekimlerin bulunduğu mezbahalarda kestirmesi istendi.

KURBAN KESİMİ SIRASINDA DİKKAT EDİLECEKLER

Kurban kesimi sırasında ve sonrasında alınması tedbirler hakkında bilgiler de verilen Veteriner Dairesi açıklamasında, kurbanlık hayvanların nakledilirken ve kesimi yapılırken, hayvan refahı kurallarının gözetilmesi ve hayvana eziyet edilmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Kurban edilecek hayvanların, sağlıklı ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık açısından büyük önem arz etmektedir” denildi. Veteriner Dairesi açıklamasında, gebe veya yeni doğum yapmış olan, kurbanlık yaşına gelmemiş olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, kılları karışık ve mat halde olan, ishali olan, zayıf, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olan hayvanların kurban edilmemesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanların tercih edilmesi tavsiye edildi.

VETERİNER HEKİM KONTOROLÜNDE KESİM YAPILACAK MEZBAHALAR

Veteriner Dairesi, Kurban Bayramı’nın birinci günü veteriner hekimlerin kontrolünde kurban kesimleri yapılacak mezbahaların isimleri de verildi. Söz konusu mezbahalar ise şöyle: Cihangir’de Etsan Mezbahası, Haspolat’ta Kıbet Mezbahası, Akdoğan’da Aket Mezbahası, Alsancak’ta Alsancak Mezbahası, Lapta’da Lapta Mezbahası, Güzelyurt’ta Güzleyurt Mezbahası, Gazimağusa’da Gazimağusa Mezbahası, İskele’de İskele Mezbahası, Akdoğan’da Akdoğan Mezbahası, Gönyeli’de Gönyeli Mezbahası.