Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, "Küresel ekonomik krizi aşmanın yolu küresel barıştan geçmektedir" dedi.

Bakan Erdem, Marriott Otel'de düzenlenen G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları toplantısına katıldı. 2008 yılında ortaya çıkan krizin küresel ekonomide daralma ve artan işsizliğe neden olduğunu vurgulayan Bakan Erdem, G20'nin işsizliğe yönelik ortak bir politika belirlediğini kaydederek "Ancak, G20 Liderler Zirvesi'nde vurgulandığı üzere küresel büyüme hala yavaş, dengesiz ve yeterli istihdamı oluşturma noktasından uzaktır. G20 tarafından ele alınması gereken kritik mücadele ve müdahale alanları maalesef varlığını hala devam ettirmektedir. Krizin yol açtığı sorunları çözmek için küresel bir iradeye ihtiyaç olduğu kesindir. Bu nedenle G20 hala önemini korumaktadır. Kriz sonrası vatandaşlarımızın refahını arttırmak ve toplumlarımız için uyumu güçlendirmek amacıyla ve yaşadığımız sorunların ortak bölge ve ülkelere sirayet etme kapasitesi olduğunun bilinciyle şu ana kadar gösterdiğimiz gayreti bundan sonra da sürdürmek hepimizin görevidir" ifadelerini kullandı.

'İNSANLIK MENFAATİ" VURGUSU

Erdem, küresel işbirliğinin önemine dikkat çekerek, "Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun da tavsiye ettiği gibi sınırlı menfaatlerimizi bir kenara koymamız, sorunları ortak sorumluluk anlayışı içinde ele almamız ve insanlık menfaatine yönelik bir tavır sergilememiz gerekmektedir. Bu çerçevede istihdam çalışma grubunda bu yıl istihdam ve büyümenin karşılıklı ilişkileri, mesleki beceriler ve nitelikli istihdam ile etkin izleme başlıkları altında pek çok çalışmalara imza attık" şeklinde konuştu.

2023 HEDEFİ: YÜZDE 5 İŞSİZLİK

İstihdam konusuna öncelik verildiğini söyleyen Erdem, "Dünyanın ve uluslararası kuruluşların önemli gündemi olan ve başta gençler olmak üzere çalışma yaşında olan kadın ve erkeklerin saygın ve niteliklerine uygun işlerde istihdam edilmesi Türkiye için de öncelikli hedefler arasındadır. Genel olarak işsizlik, özel olarak da genç işsizliği ekonomik büyüme ve kalkınma için sahip olduğumuz en büyük zenginliğimiz iş gücünün elimizden kayıp gitmesine, bir noktada fırsat penceresinin kapanmasına yol açmaktadır. Dünyada 2007 yılında yüzde 11.6 olan genç işsizliği, 2014 yılında yüzde 13.2'ye yükselmiştir. Küreselleşme ve ülkemizin değir ülkelerle entegre yapısı Türkiye'nin de yaşanan küresel ekonomik krizden etkilenmesine yol açmış, siyasi istikrar ve her alanda uygulanan politikalar sayesinde ekonomi ve istihdam alanında olumlu performansımız devam etmiştir. 2008 yılında yüzde 10 olan işsizlik oranımız, 2009 yüzde 13'e yükselmiş olmasına rağmen 2014 yılında yüzde 9,9'a gerilemiştir. Ülkemizde 2015 Mayıs ayı itibariyle işsizlik oranı yüzde 9,3 olarak kaydedilmiştir. Bu oranla kriz öncesi seviyeye dönmüş olsak da, ülkemizin işsizlik oranı arzu ettiğimiz seviyenin hala üzerindedir. Ulusal İstihdam Stratejimizde belirttiğimiz hedefimiz 2023 yılında kadar işsizlik oranını yüzde 5 seviyesine indirmektir" şeklinde konuştu.

Büyüme oranlarının istihdama da olumlu yansıdığını belirten Bakan Erdem, "Dünya genelinde olduğu gibi genç işsizliği işsizlik oranımızın üzerinde seyretmektedir. Her krizi aşmanın yolu insan unsurunu merkeze almaktır. İnsan onuru ve insanca yaşama hakkı her şeyin üstündedir ve kutsaldır. Küresel ekonomik krizi aşmanın yolu küresel barıştan geçmektedir" dedi.