Dünya Ekonomik Forumu, 2015-2016 "Küresel Rekabet Raporu'nu açıkladı. Türkiye, makroekonomik ortam ve kurumsal yapılanmadaki bozulma sonucu 140 ülke arasında altı basamak gerileyerek 51'inci sırayı aldı.

İsviçre'de yerleşik olan Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum), TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu ile çalışmalarını ortak yürüttüğü 2015-2016 Küresel Rekabet Gücü Raporu sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Rekabet gücü sıralamasında bu yıl dikkate alınan 140 ülke arasında İsviçre yeniden ilk sırayı aldı. İkincilik ve üçüncülük ise aynı kalarak sırasıyla Singapur ve ABD arasında paylaşıldı. Rapora göre temel bulgular şöyle oldu:

Küresel Rekabet Raporu 2015-2016'ya göre ülkeler global büyümedeki yavaşlama ve yüksek işsizlik ile mücadele etmek için verimliliklerini arttırmak zorundadır. Rapordaki bulgulara göre rekabet gücünü arttırmadaki başarısızlık, durgunluk ve diğer şoklara karşı dayanıklılığı tehlikeye sokmaktadır. İsviçre, Singapur ve A.B.D. inovasyonu desteklemeye devam etmiş, böylece 140 ekonomi arasında en üst sırada yer almışlardır."

İLK 10 SIRA

Rekabet gücünde ilk 10 sırayı paylaşan ülkeler ve rekabet gücü sıralaması ise şöyle oldu:

İsviçre

Singapur

ABD

Almanya

Hollanda

Japonya

Hong Kong

Finlandiya

İsveç

İngiltere

HİNDİSTAN'IN DÜŞÜŞÜ SONA ERDİ

Dünyanın en büyük gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin bazıları rekabet gücünün artırılması konusunda güçlüklerle karşılaşmaya devam ettiği belirtilen raporda, Suudi Arabistan 25'inci, Türkiye 51'inci, Brezilya 75'inci sırada olup sıralamada düşüş gösterdikleri vurgulandı. Hindistan beş yıllık düşüşünü bitirerek görülmeye değer bir atlama yaptı ve 16 basamak yükselerek 55'inci sıraya yükseldi. Küresel Rekabet Gücü Endeksi'nde aldığı genel puandaki yükselmeye rağmen, ABD son 4 yıllık dönemde sıralamada düşüşünü devam ettirdiği belirtilerek raporda şu ifadelere yer verildi:

"2012-2013 yılı hesaplamalarına göre 2 sıra daha düşerek dünyanın en rekabetçi 7. ülkesi olarak yer almıştır. ABD ekonomisindeki makro-ekonomik kırılganlıkların yanında, özellikle kurumsal yapılanmada endişelerin olduğu vurgulanmaktadır. Bu endişelerin başında kamuoyunun siyasetçilere karşı azalan güveni, bir diğeri ise kamu yönetiminin etkin işleyişinde düşüşün varlığına ilişkin yine kamuoyunun bir bölümünde oluşan algılama gelmektedir. Çin, 29. sıradaki konumu ile en rekabetçi 30 ekonomiden biridir. Büyük ölçekli gelişmekte olan ülkeler arasında lider pozisyona sahiptir. Diğer 4 BRICS ülkeleri arasında Güney Afrika 52'inci, Brezilya 48'inci, Hindistan 59'inci, Rusya ise 67'inci sıradadır. Türkiye BRICS ülkeleri arasında bu yılki yükselme ile sadece Çin'in arkasında kalmıştır. Orta Doğu'ya ve Kuzey Afrika ülkelerine bakıldığında Katar 11'inci sıra ile anılan bölgede lider durumdadır. Suudi Arabistan ise 18'inci sırada yer alarak dünyanın rekabetçi 20 ülkesi arasında yer almayı başarmıştır. Latin Amerika'da ise Şili lider ülkedir ve 33'üncü sıra ile en rekabetçi ekonomi konumundadır. Meksika 53'üncü sıradadır".

TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ

Raporda Türkiye ile ilgili değerlendirmede, Türkiye'nin 2011 itibariyle satın alma gücü paritesine göre 778.1 milyar dolarlık bir GSYİH büyüklüğüne, kişi başına düşen 10 bin 522 dolarlık bir gelire, Türkiye'nin GSYİH'sinin dünya toplamında yüzde 1.36'lık bir paya sahip olduğu hatırlatıldı.

2012-2013 dönemi Küresel Rekabetçilik Endeksi hesaplamalarına göre Türkiye 144 ülke arasında 43'üncü sırada oldu. Türkiye bir önceki yıl 142 ülke arasında 59'uncu, ondan önceki yılda ise 139 ülke arasında ise 61'ıncı sırada konumlandı. Küresel Rekabetçilik Endeksi'nin içinde bulunan bileşenler arasında en iyi performans pazar büyüklüğü kaleminde gösterildi. Pazar büyüklüğünde en rekabetçi 15'inci ekonomi olurken, en kötü performans 124'üncü sıra ile işgücü piyasasının etkinliği kaleminde görüldü.