Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi,  8 Mart 2014 tarihinde Lefkoşa’da meydana gelen Hüseyin Evren Zabit’e ait dükkanın kurşunlanması olayı ile ilgili görüşülen  davanın kararını açıkladı. Aralık ayında Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen davada heyet,  olayla bağlantılı, başka suçlardan mahkumiyeti olan Emin Özbeyit’i 3, Viorel Ionut Stocia’yı 2 yıl hapislik cezasına mahkum etti. 

Devrim DEMİR

Ömer Güran başkanlığında, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay’dan oluşan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararını Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı okudu.

Merkezi Cezaevi’nden azmettirmişti

Kararı okuyan Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, sanıkların kurşunlama suçunu   geçtiğimiz mart ayında işlediğini anlattı.

Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, başka suçlardan 20 yıl  hüküm giyen ve 2010 yılından bu yana hükümlü tutuklu olarak Merkezi Cezaevinde bulunan Emin Özbeyit’in Viorel Ionut Stocia’yı yönlendirmesi ile gerçekleştirdiğini söyledi. 

Esendağlı: Ağırlaştırıcı cezalar verilmeli 

Melek Esendağlı, ciddi suçlar arasında yer alan “Silah taşıma”, ve “Kurşunlama”  suçlarının ülkemizde yaygınlaşarak, gün geçtikçe artmakta olup kamu vicdanını rahatsız edici boyuta geldiğine dikkat çekti. Mahkemelere bu tür suçlar karşısında büyük görevler düştüğünü belirten Esendağlı, verilecek olan cezaların ağırlaştırıcı ve bu suçu işlemek isteyenlere ibret verici olması gerektiğini vurguladı.

Benzer suçlardan 20 yıl  mahkumiyeti var

Melek Esendağlı sanık Emin Özbeyit’e ceza takdir ederken benzer suçlardan hüküm giymesini dikkate alarak, sanığın  evli ve 2 çocuk babası olduğunu, 2010 yılında  yargılanarak 20 yıl  hapislik cezası aldığını da anımsattı.

Stocia 10 aydır hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde

Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, Viorel Ionut Stocia’nın 26 yaşında olduğunu    sanığın çaresizlik ve kişisel zayıflığı tesiri altında işlemiş olduğu suçtan dolayı mahkemeden özür dilediğini belirtti.
Sanığa ceza takdir ederken kişisel durumunun etraflıca izlendiğini söyleyen Esendağlı, “Sanık çok zor bir çocukluk geçirdi. İşlediği suçu abi diye bildiği Emin Özbeyit’in verdiği talimat doğrultusunda işlediğini polise itiraf etti. İşlenen suçlardan sonra polise yardımcı oldu” dedi.

“En adil olan hürriyetini bağlayıcı ceza”

Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı  tarafından okunan kararda sanıkların  yeniden topluma kazandırılması için en adil ve en uygun olanının hürriyetini bağlayıcı ceza olduğunu söyledi. Esendağlı, mahkeme heyeti sanık Emin Özbeyit’i 3 yıl, Viorel Ionut Stocia’yı 2 yıl  hapis cezasına mahkum ettiğini duyurdu.