Suna Erden

Girne’de Şubat ayında ortaya çıkan yasa dışı kürtaj davasının dünkü oturumunda tanık olarak dinlenen Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) eski Başkanı Doktor Filiz Besim’in anlattıkları bir skandalı ortaya çıkardı. Besim, yasa dışı kürtaj olayının ortaya çıktığı tarihe kadar ne Ada Hospital’in ne de diğer özel hastanelerin ölü doğum ve yasal sınır olan 10 haftanın üzerindeki kürtajlarla ilgili Tabipler Birliği’ne bildirim yapmadığını söyledi. Tabipler Birliği yasasına göre, bildirim yapmanın zorunlu olduğunu ifade eden Besim, ortaya çıkan kürtaj olayının ardından Mart 2016 tarihi itibari ile bildirimlerin başladığını dile getirdi. 

DAVA DEVAM EDİYOR 

Girne’de Şubat ayında ortaya çıkan yasa dışı kürtaj davası dünde devam etti. Davanın dünkü oturumunda Ada Hospital’e hasta getiren Recep Öz, sezeryan operasyonu ile 17-19 haftalık bebeğini aldırdığı DNA raporları ile ortaya çıkan M.A’ya gebelik teşhisi koyan Kadın Doğum Uzmanı M.A.U ve olayın ortaya çıktığı tarihte Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı olan Doktor Filiz Besim, Olay Yeri İnceleme Uzmanı Burak Ekinci ve Olay Yeri Fotoğrafçısı Polis Çavuşu Hasan Erdal tanık olarak dinlendi. Girne Kaza Mahkemesi Başkanı Fatma Şenol’un başkanlık ettiği duruşmada tutuklu yargılanan Doktor Fahri Karagözlü, Doktor Rasiha Serdaroğlu, Doktor Mehmet Ali Tunçbilek, Doktor Verda Özkent Tunçbilek, ebe Ayşegül İşbilir ve emekli hemşire Taner Okburan, avukatları ve iddia makamı adına Kıdemli Savcı Erdinç’in Akyener hazır bulundu. Sanıklardan Mehmet Ali Tunçbilek’i Avukat Serhan Çınar, Verda Tunçbilek’i, Avukat Mustafa Şener, Ayşegül İşbilen ile Taner Okburan’ı Avukat Emre Kadri, Fahri Karagözlü’yü Avukat Güneş Menteş ve Rasiha Serdaroğlu’nu Avukat Tahir Seroydaş temsil etti. 

TANIK DOKTOR, “M.A 17-18 HAFTALIK HAMİLEYDİ” 

İlk olarak mahkemede dinlenen Doktor tanık M.A.U.21 Mart 2014 tarihinde M.A’nın adet düzensizliği şikayetiyle kendisine muayeneye geldiğini, yaptığı muayenede M.A’nın 17-18 aylık gebe olduğunu tespit ettiğini ifade etti. Doktor tanık, M.A’nın bu muayenenin ardından kendisine hamilelikle ilgili bir daha gelmediğini ifade ederek, “Ultrason ile baktığımda 17-18 aylık gebe olduğunu tespit ettim. Daha sonra bu konuyla ilgili M.A bana gelmedi. Bebeğe ne olduğunu bilmiyorum” dedi. Doktor tanık, yaptığı muayenede hamilelikle ilgili bir sorun tespit etmediğini de sözlerine ekledi. 

BESİM, “BİLDİRİM YOK” 

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Doktor Filiz Besim ise kürtaj olayının ortaya çıktığı tarihlerde KTTB Başkanı olduğunu, olay tarihinde yurt dışında bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Kürtaj konusu gündeme geldiğinde bir kadın doğum uzmanını denetim yapması için görevlendirdim. Yapılan araştırmada Ada Hospital’den ölü doğumla ilgili KTTB’ye hiçbir bildirim yapılmadığı belirlendi. KTTB’nin Meslek Ahlak Tüzüğü’nün 28.maddesine göre yasal sınır olan 10 haftanın üzerindeki kürtajların bildirim zorunluluğu vardır. Ancak sadece bu vaka değil, hiçbir özel hastanenin bildirim yapmadığı da ortaya çıktı. Bu olayın ardından hem KTTB tüzüğüne göre hem de ceza yasasına göre bildirimin zorunlu olduğunu herkese bildirdik ve Mart 2016 tarihinden itibaren bildirimler yapılmaya başlandı. Bu tarihten önce ise hiç bildirim olmadı.” 

TANIK ÖZ, “DUYUMLARIM VARDI” 

Türkiye’de yaşayan ve Ada Hospital’e tüp bebek hastası getiren Recep Öz ise, 2013 yılında hastane ile tüp bebek hastası getirmek için anlaşma yaptığını, maaş ve prim usulü çalıştığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Verda Tunçbilek ile Mehmet Ali Tunçbilek ara sıra Türkiye’ye geliyordu. Eylül 2015 tarihinde Ada Hospital’de kürtaj yapıldığına dair duyum aldım. Bu nedenle Verda Tunçbilek ile Mehmet Ali Tunçbilek’e kürtaj yapılıp yapılmadığını sordum ve eğer böyle bir şey varsa yapılmaması gerektiğini söyledim. Bu söylemine karşın Verda Hanım sessiz kalırken, Mehmet Ali bey ise haklı olduğumu ifade etti.” Recep Öz, Fahri Karagözlü’nün Türkiye’de de tanınan bir doktor olduğunu ifade ederek, kürtajla ilgili sadece duyum aldığını ancak işlemlerden haberdar olmadığını söyledi. 

Duruşmada tanık olarak dinlenen Olay Yeri İnceleme Uzmanı Burak Ekinci ve Olay Yeri Fotoğrafçısı Polis Çavuşu Hasan Erdal ise yaptıkları çalışmaları mahkemeye aktardı. Tanıkların dinlenmesinin ardından duruşma ileri bir tarihe ertelendi.