Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş bugün Ordu'ya gelerek, Altınordu İlçesi'nde 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda, Arıcılık Araştırma Enstitüsü ile Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Bal Festivali'ne katıldı. Burada bir konuşma yaparak vatandaşlara seslenen Kurtulmuş, başkanlık sistemine vurgu yaparak destek istedi. Siyasi olarak güçlü ve kuvvetli olmanın, güçlü bir demokrasiden, kuvvetli güçlü bir yönetim modelinden geçtiğinin altını çizen Numan Kurtulmuş, "İşte onun için, Türkiye'de önümüzdeki süreçte siyaseten Türkiye'nin gücünü artıracak yeni bir dönemle karşı karşıya kalacağız. İnşallah çok kısa süre içerisinde sizlerin de önüne gelecek. Türkiye'de başkanlık sistemine geçişin denemesini yapıyoruz. İnşallah Türkiye'de parlamentoda 330'u bulduğumuz anda, öyle görünüyor meclise gelecek ve Türkiye'de başkanlık sistemi, ya da Cumhurbaşkanlığı sistemi Meclis'te milletvekillerimizin oylarına sunulacak. Ümit ederiz 367'yi buluruz. Ancak şunu bir kere daha söyleyeyim 367'yi bulsak dahi, sandığa gideriz, referanduma gideriz, millete bunu sorarız. Çünkü çok önemli bir değişiklik, sadece milletvekillerimizin vekil olarak karar vermeleri yetmeyebilir. Böylesine önemli bir değişiklikte mutlaka asillerin de görüşüne müracaat etmek lazım. 330 ile 360 arasında alırsak zaten referanduma gitme mecburiyetimiz var" dedi.

REFERANDUMLA İLGİLİ KAMPANYA ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAĞIZ

Kısa bir süre sonra referandumla ilgili kampanya çalışmalarına başlayabileceklerini de hatırlatan Numan Kurtulmuş, "Dolayısıyla önümüzde bir sandık görünüyor. Belki kısa bir müddet sonra bu meydanlarda referandumla ilgili kampanya çalışmalarına başlayacağız. Ordulu hemşerilerimizden nasıl daha önceki dönemlerde bizlere çok kuvvetli verdiyseniz, nasıl yerel seçimlerde, cumhurbaşkanlığı seçiminde, 1 Kasım seçimlerinde çok büyük destek verdiyseniz aynı desteği artırarak inşallah referandumdan da vereceğinizden eminiz" diye konuştu."Başkanlık sistemine geçişle birlikte Türkiye bırakın dağılıp parçalanmayı, daha fazla bütünleşecek, daha fazla büyüyecektir."

'TÜRKİYE'DE HİÇBİR ŞEKİLDE EYALET SİSTEMİ ÇALIŞMASI, HAZIRLIĞI YOKTUR'

Türkiye'de başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı adının önemli olmadığını, güçlendirilmiş bir yönetim mekanizmasına, yürütmeye ihtiyaç olduğunu da belirten Numan Kurtulmuş, "Bu çerçevede inşallah yürütmedeki iki başlılığı ortadan kaldıracak şekilde bu çalışma bitirilecek, parlamentoya getirilecek ve sizlerin önüne sunulacaktır. Böylece Türkiye'de etkin, süratli ve hızlı karar alan bir yönetim mekanizmasını kurmuş olacağız. Böylece Türkiye'nin siyaseten daha güçlü olmasını sağlayacağız. Türkiye'ye karşı faaliyet gösteren odakların yapacağı işlerde daha etkin bir şekilde durdurulması ve cevap almasının imkanı da böylelikle sağlanmış olacak. Başkanlık sistemi ya da cumhurbaşkanlığı sistemi gündeme geldiği zaman birileri yanlış bir şekilde ‘Acaba Türkiye bölünüyor mu? Parçalanıyor mu?' gibi bir endişenin içerisine giriyor. Ya da birileri böylesine bir endişeyi pompalıyor. Efendim ‘Eyalet sistemi mi gelecek?', hayır böyle bir şey olmayacak. Türkiye'de hiçbir şekilde eyalet sistemi çalışması, hazırlığı yoktur" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

'SANKİ BAŞKANLIK SİSTEMİ GELİRSE…'

"Başkanlık sistemine geçişle birlikte Türkiye bırakın dağılıp parçalanmayı, daha fazla bütünleşecek, birleşecek, büyüyecek. İkincisi ‘Efendim biz parlamenter sisteme karşıyız.' Sanki başkanlık sistemi gelirse parlamento olmayacak, yasama meclisi olmayacak, sanki kanun çıkaran yürütmeyi denetleyen bir mekanizma bulunmayacak. Hayır kardeşlerim, başkanlık sistemiyle birlikte güçlendirilmiş bir yasama sistemi olacak. Başkanlık sisteminin üzerinde denetim fonksiyonunu gören meclis zaten olacak. Yani başkanlık sistemi, parlamentoyu ortadan kaldıran bir şey değil. Parlamentoyu tahkim eden bir gelişme olacaktır. Bu iki mesele önümüzdeki günlerde size çok söyleneceği için ben şimdiden ön kesmek için bunları söylüyorum. Başkanlık sistemi inşallah güçlü Türkiye'nin, hızlı yürüyüşünü hızlandıracak, daha da güçlendirecek bir gelişme olacaktır. Sonuçta biz sözün de, kararın da millete ait olduğuna inanıyoruz. Parlamentoda milletvekilleri bu konuda parti kararıyla değil bağımsız oylarıyla oy verecekler.""Ömer Halisdemir isminin altından her gün geçerken 'bana vazife düştüğü zaman gözümü kırpmadan şehit olacağım' diye düşünmelisiniz."

'FEVKALADE BİR KADİRŞİNASLIK ÖRNEĞİ'

Daha sonra Özel Altaş Koleji Şehit Ömer Halisdemir Spor Kompleksi açılışında da konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, spor kompleksine şehit Ömer Halis Demir adının verilmesinin fevkalede güzel bir kadir şinaslık örneği olduğunu söyledi. Altaş Koleji yetkililerine teşekkür eden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "O akşam hep beraber yaşadığımız Türkiye tarihinin bu topraklarda görmüş olduğu, milletimizin Anadolu topraklarına geldiğinden bu yana karşılaşmış olduğu, tarihimiz boyunca karşılaşmış olduğumuz en ağır ihanetlerden birisinin en önemli kahramanlarından bir tanesi Ömer Halisdemir'dir. 15 Temmuz gecesi gerçekten Türkiye tarihinin görmüş olduğu, Anadolu topraklarının görmüş olduğu o en büyük ihanetin uygulandığı gece, bu hainlere karşı ölümü göze alarak onları durduran ve belki de darbe teşebbüsünün gidişatını değiştiren Ömer Halisdemir'e ve bütün 15 Temmuz akşamı şehit düşen bütün kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bütün gazilerimize şifa diliyorum"  diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Burada her gün Ömer Halisdemir size ders verecek. Belki onun fiziki görüntüsünü görmeyeceksiniz ama Ömer Halisdemir Spor Komleksi isminin altından geçerken, her gün şunu da düşünerek okulunuzdaki eğitiminizi alacaksınız. Ama bir gün gerektiği zaman, ‘bana vazife düştüğü zaman gözümü kırpmadan, bir geri adım atmadan şehit olacağım, Allah'ın karşısına şehit olarak çıkacağım.' Ömer Halisdemir size her gün bu dersi verecek, mekanları cennet olsun."

'DEVLETİN GÖLGESİNDE SİVİL TOPLUM OLMAZ'

Kurtulmuş, son olarak Ordu Valiliği tarafından bir otelde sivil toplum örgütü kuruluşlarının katılımıyla düzenlenen akşam yemeğine katıldı. Yemekte konuşan Kurtulmuş, FETÖ ile hükümet olarak yürüttükleri çalışmaları anlatarak, bundan sonra da bu örgüte karşı hem devletin hem de vatandaşların daha uyanık olup dikkatli davranacağının altını çizdi.

Sivil toplum adı altında devletin gölgesinde sivil toplum olamayacağını vurgulayarak FETÖ'nün dernek ve işadamları derneklerini eleştiren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Sivil toplum adı üstünde devletin gölgesinde sivil toplum olmaz. Her bir vakfınızı, her bir derneğinizi, her bir sendikanızı, her bir işadamları derneği, her kimseniz önce sivil olmanız lazım. Sivil olmayanın millete hayrı olmaz. Devletin gölgesinde, devletin-hükümetin desteğiyle ayakta duran, sivil bir hareket olmaz. FETÖ'den çıkaracağımız en büyük derslerden birisi budur. Bunların hepsi devletin imkanlarıyla çok güçlü sayılan, zannedilen vakıflar, dernekler kurdular. Hadi sivildiniz, şimdi ayakta durun. Şimdi bir tanesi karşınıza gelebiliyor mu? Devletin gölgesinde iş yapmak kolay. Hadi bakalım şimdi yapın. Sivilseniz şimdi erkekseler çalışsınlar. Çünkü millet bunların sivil olmayan yüzünü gördü. Sivil toplumu devletin gölgesine sokmayın. Sivil toplumun özelliği sivil olmasıdır" dedi.Ordu'daki STK temsilcileri ile bir araya gelerek bu güzel şehirimizde birlik ve beraberliğin öneminin altını çizdik.

Yemeğe Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un yanı sıra, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ak Parti Milletvekili Oktay Çanak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Enver Yılmaz ve sivil toplum örgütü kuruluşu temsilcileri katıldı.