SİBER: “ZOR KOŞULLARDA, HİÇBİR FEDAKARLIKTAN KAÇINMAMIŞ, HALKINA ÖNDERLİK ETMİŞ DEĞERLİ BİR LİDER”

 Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın, Kıbrıs Türk halkının kendi kimliği ile var olma mücadelesi verdiği yıllarda, o zor koşullarda, hiçbir fedakarlıktan kaçınmamış, halkına önderlik etmiş değerli bir lider olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın 4’üncü ölüm yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Siber mesajında, “Mücadeleci kişiliği ve zekasıyla uluslararası alanda da adından söz ettiren, saygı gören bir hukuk ve siyaset adamıydı. Tüm bu özellikleri ona hiçbir zaman mütevaziliğini kaybettirmemiş, kendine has esprileri ve sohbetiyle halkın tüm kesimleriyle güçlü iletişim kurmayı başarmıştır” ifadelerini kullandı.

Siber, Denktaş’ı saygı ve rahmetle andı.

TURİZM BAKANI SUCUOĞLU DENKTAŞ’I SAYGIYLA ANDIKLARINI KAYDETTİ

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ı, vefatının 4. yıldönümünde derin bir üzüntü içinde saygıyla andıklarını kaydetti.

Sucuoğlu yayımladığı mesajda, “Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinin önderlerinden Rauf Denktaş, hayatını adadığı Kıbrıs Türk halkının hak, eşitlik ve özgürlük davasını Anavatan Türkiye ile fikir, gönül birliği içinde, dirayet ve özveriyle savunmuştur. Denktaş son nefesine kadar Kıbrıs Türklerinin hak ve menfaatlerinin korunması yönünde uğraş vermiştir.

Değerli liderimizin bizlere bıraktığı başta cumhuriyetimizi ve ilkelerini sonsuza dek yaşatacağız ve bu konuda asla taviz vermeyeceğiz” dedi.

ALANLI DENKTAŞ’I SAYGI VE RAHMETLE ANDIĞINI BELİRTTİ

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı vefatının 4. yıldönümünde saygı ve rahmetle andığını belirtti.

Alanlı yayımladığı mesajda, “Tüm hayatını Kıbrıs Türk'ünün bağımsızlığına adayan, Anavatan Türkiye ile fikir ve gönül birliği içinde olan Denktaş, tüm dünyada takdir edilen liderlik ve devlet adamlığı vasıflarıyla tarihteki müstesna yerini her zaman muhafaza edecektir” dedi.

Alanlı  Denktaş’ın, mücadeleleri ve fikirleri ile ilelebet rehberleri olmaya devam edeceğini de vurguladı.

DP-UG, KURUCU CUMHURBAŞKANI DENKTAŞ’IN ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ NEDENİYLE MESAJ YAYIMLADI:

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Merkezi, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın 4’üncü ölüm yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Mesajda, “En zayıf, en çaresiz, en umutsuz hissettiğimiz anlarda aranılan gücü Senin nasihatlerinde buluyorduk. Bugün yine savunmasız, adeta kimsesiz bir çareyiz. Varlığına toplum olarak ihtiyacımız var. Hoşgörüne muhtacız” ifadelerine yer verildi.

Kurcu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a hitaben yayımlanan mesaj şöyle devam etti:

“Yokluğunda kaybedilen huzuru arıyoruz. Üzülerek dile getirmek gerekirse, iki ülke arasındaki ilişkilerin en zayıf olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Var olan toplum mühendisliği, Türkiye halkı ile Kıbrıs Türk halkını birbirinden uzaklaştırmaya çalışıyor. Böyle yapılarak önümüze konulacak bir plana körü körüne ‘evet’ çıkarılması için bilinçli planlanmış bir oyunun yalnızca küçük bir parçası. Şimdi sensiz her şey çok daha zor.

Ülkede ‘müthiş bir dağınıklık” hâkim. Görevden çekilmen sonrası başlayan bu sürecin, vefatından sonra çok daha derin ortaya çıktığını görebiliyoruz. Bu dağınıklıktan büyük üzüntü duyuyoruz. Türkiye zaman içerisinde ötekileştirildi. Türkiye ile devletten devlete olan ilişkilerde bir takım düzenlemelere, yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğu kesin. Ancak bizleri esas üzen Anadolu insanının bize yönelik bakışında değişiklikler hissediyoruz. Oysaki Anadolu insanı Kıbrıs Türk halkı olarak yıllarca en büyük gücümüzdü ve biz böyle bir güçle dayandık. Şimdi sanki o hassasiyet zafiyete uğradı. Bu bizi güçsüzleştiriyor.

Kıbrıs Türk Halkı’nın özgür, eşit, egemen, KKTC’nin bağımsız bir ülke olduğunu uluslararası arenada duyurmak için and içen, son nefesinde dahi ‘Söyleyin onlara, burası bağımsız bir Cumhuriyet’tir’ diyen senin ve dava arkadaşlarının verdiği mücadelenin bundan sonra da sürdürülmesi için bizler haklı davamızda dün olduğu gibi bugün ve yarın da bunu sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz.

Vefatının ardından geçen 4. yılında yokluğunun derin üzüntüsünü hissediyor, Seni her zaman saygıyla anıyor ve Türk milletine bir kez daha başsağlığı diliyoruz”.

HALKIN PARTİSİ

Kurucu Cumhurbaşkanı R.R Denktaş’ın dördüncü ölüm yıldönümü dolayısı ile Halkın Partisi mesaj yayınladı.

"Her toplum, kendi siyasi tarihi içerisinde farklı evrelerden geçerek sahip olduğu kimliğin kurumsal bir yapıya dayalı olarak güçlenmesi için bir mücadele ortaya koyar. Kıbrıs Türk halkının kendi kurumlarında kullanacağı iradesini önemseyen, bu coğrafyaya özgü kimliğini muhafaza etmesi için bir mücadele ortaya koyacak olan Halkın Partisi, bu çerçevede siyasal, kültürel ve toplumsal olayların, liderlerin ve olguların hatırlanmasını, toplumsal anlamda değer biriktirilmesini önemsemektedir.

Bu bağlamda, Kıbrıslı Türklerin bu adada toplumsal anlamda var olma mücadelesindeki en önemli liderlerinden birisi olan Kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Raif Denktaş’ı ölümünün dördüncü yıldönümünde saygı ile anıyoruz."

İSKELE BELEDİYE BAŞKANI SADIKOĞLU’NDAN MESAJ

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu, mücahit, lider ve devlet adamı vasıflarıyla tarihteki müstesna yerini her zaman koruyacağını vurguladı.

İskele Belediye Başkanı Sadıkoğlu, Denktaş’ın 4’üncü ölüm yıldönümü nedeniyle mesaj yayınladı.

Hasan Sadıkoğlu, mesajında şunları kaydetti:

“Denktaş’ın ‘hayatta hiçbir zaman yalpalamayacaksın, düşüncelerinde bir ileri bir geri adım atmayacaksın, her dönemin adamı değil, her dönem adam olacaksın’ ilkesiyle hareket ediyoruz. Hayatta yalpalamıyorsak bunu Denktaş’a borçluyuz. Kıbrıs Türkü’ne ne mutlu ki Denktaş gibi bir kişi yetiştirdi.”

Denktaş’ın Kıbrıs Türkünü toplumdan devlet noktasına taşıdığını dile getiren İskele Belediye Başkanı Sadıkoğlu, mesajında Kıbrıslı Türklerin Rauf Raif Denktaş’ın gösterdiği yoldan ayrılmayacağını da vurguladı.

TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ: “DENKTAŞ’I ÖZLEMLE, SEVGİ, SAYGI VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ”

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ı ölümünün 4’ncü yıldönümünde özlemle, sevgi, saygı ve şükranla andıklarını bildirdi.

Genel Başkan Yardımcısı Celal Bayar, Denktaş’ın ölümünün ardından dört yıl geçtiğini, Denktaş’ın tabirine göre “yanlış teşhis konulan” Kıbrıs sorununun devam ettiğini kaydetti.

Bayar, Denktaş’ın ölüm yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, Rauf R. Denktaş’ın tüm hayatını Kıbrıs Türk Halkının özgürlüğü ve egemenliği için harcadığını belirterek “Ne mutlu O’na ki Mücahit halkımız ve özgürlük Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’le birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanını gerçekleştirmiş ve ‘Kurucu Cumhurbaşkanı’ olarak adını tarihe yazdırmıştır. Ve ne mutlu Kıbrıs Türk halkına ki bugün kendi Devletinin çatısı altında özgür ve egemen bir halk olarak yaşamaktadır” ifadelerini kullandı.

Bayar, Denktaş’ın “Halkım beni Türk Askerini Adaya getiren adam olarak hatırlasın” derken en büyük eseri KKTC’yi Kıbrıs Türküne miras olarak emanet ettiğini kaydetti.

Rum tarafının hâlâ bugünkü gerçeklerden uzak, yaşayabilir bir barış için değil, Kıbrıslı Türkleri azınlık olarak “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne yamamak için düşmanca davranışlarını artırarak sürdürdüğünü belirten Bayar, devam eden görüşmelerin kritik aşamasında, Devlete dört elle sarılmak, birlik ve beraberlik içinde Devlete sahip çıkmak gerektiğini söyledi.

Bayar, mesajında, “Dördüncü ölüm yıldönümünde Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf R. Denktaş’a Allah’tan gani gani rahmet dileriz. O her zaman kalbimizde yaşayacak ve asla unutulmayacaktır” ifadelerini kullandı.

GAZİMAĞUSA BELEDİYE BAŞKANI ARTER

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın vefatının 4. yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımlayarak Denktaş’ı büyük bir özlem, saygı ve rahmetle andıklarını kaydetti.

Arter yayımladığı mesajda, “Ömrünü Kıbrıs Türk halkının haklı davasına ve Türk milletine hizmet etmeye adamış, dava adamı, mücadeleci, mücahit, KKTC’yi kurarak bize emanet eden, büyük insan ve devlet adamı Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı vefatının 4. yıl dönümünde büyük bir özlem, saygı ve rahmetle anıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Rauf Raif Denktaş’ın davası bizim davamız, mücadelesi bizim mücadelemizdir” diyen Arter, bir cemaat olarak devraldığı Kıbrıs Türk halkına, KKTC ile onurlu ve güvenli bir gelecek temin ettiğini vurguladı.
Arter, Denktaş’ın kurduğu cumhuriyeti yaşatmak için mücadeleye devam etmenin bıraktığı en önemli miras olduğunu belirtti.

Arter, “Ondan aldığımız ilhamla, ondan öğrendiğimiz mukavemetçi ruhla, onun gösterdiği yoldan sapmadan ülkemizi daha ileriye taşımaya azimli ve kararlıyız. Bugün, bizlere düşen görev, yüzümüzü geleceğe dönmek, ufkumuzu geniş, hedeflerimizi büyük tutmaktır. Onun yüce anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhu şad olsun” dedi.

UBP GAZİMAĞUSA İLÇE BAŞKANI GÜNEŞOĞLU

Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa İlçe Başkanı İsmail Güneş Güneşoğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’tan emanet aldıkları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sonuna kadar yaşatacaklarını söyledi.

Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa İlçe Başkanı İsmail Güneş Güneşoğlukurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ölüm yıldönümü ile ilgili mesaj yayımladı.

Güneşoğlu, “KKTC’nin kurulmasında büyük emeği olan vatan aşığı, fedakar kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Kıbrıs Türk Halkının haklı davasındaki dik duruşunun vatanı özgür ve egemen kıldığını” belirtti.

Halkının davasında son nefesine kadar çaba sarf eden liderin hakkının asla ödenemeyeceğini ifade eden Güneşoğlu, “Ömrünü Kıbrıs Türk haklının sesini dünyaya duyurmaya çalışarak feda eden, mücadelesiyle dünyaya örnek olmuş, yılmamış, yıkılmamış, cesaretiyle egemenlik mücadelemizi sürdürmüş efsane liderimiz olmuştur. Ölümün 4. Yılında Kurucu Cumhurbaşkanımız Sn. Rauf Raif Denktaş’ı özlemi sevgi, saygı ve şükranla anıyorum “ dedi.

EMEKLİ MÜCAHİTLER DERNEĞİ, KÜÇÜK’Ü VE DENKTAŞ’I ÖLÜM YILDÖNÜMLERİNDE RAHMETLE ANDI

Emekli Mücahitler Derneği, Kıbrıs Türk Halkının Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ü 32’nci ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı 4’üncü ölüm yıldönümlerinde rahmetle andı.

Emekli Mücahitler DerneğiBaşkanı Mehmet Salih Direktör yayımladığı mesajda, “Dünya bilmelidir ki Kıbrıs Türk toplumu onların mücadeleci ruhundan ilham alarak çizdikleri yoldan ayrılmadan mücadelesine devam edecek ve özgürlüğüne sahip çıkacak” dedi.

GAP GAZETECİLER BİRLİĞİ KKTC TEMSİLCİLİĞİ: “DENKTAŞ’I HAKKA YÜRÜYÜŞÜNÜN DÖRDÜNCÜ YILINDA ÖZLEM VE RAHMETLE ANIYORUZ”

GAP Gazeteciler Birliği KKTC Temsilcisi Hüseyin Turan, Kıbrıslı Türklerin var olma mücadelesindeki en önemli liderlerinden birisi olan, Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu, mücahit, lider, devlet adamı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf  Raif  Denktaş’ı hakka yürüyüşünün dördüncü yılında özlem ve rahmetle andıklarını belirtti.

Turan yayımladığı mesajda şöyle dedi:
“Gözlerindeki o ışık ölümüne kadar hiç sönmedi, son sözü ‘söyleyin onlara, burası bağımsız bir cumhuriyettir ‘ olmuştur. Merhum lider Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf  Raif Denktaş'ın söylediği gibi Kıbrıs bağımsız bir cumhuriyettir ve sonuna kadar bu şekilde kalacaktır.

Merhum lider Rauf R.Denktaş'ın ölümü Kıbrıs’ta olduğu gibi tüm Türk dünyasında derin acılara sebep olmuştur. Onu sonsuza dek yad edeceğiz.”

DÜRÜST’TEN DENKTAŞ’IN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ İÇİN MESAJ

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ın ölümünün 4’üncü yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı ve ““Yolu yolumuz, ilkeleri yolumuza ışıktır” dedi.

Bakan Dürüst mesajında; “Kurucu Cumhurbaşkanımız Sayın Rauf Raif Denktaş’ın değeri, bizler için kelimelerle ifade edilemeyecek kadar büyüktür. Kıbrıs görüşmelerinin yoğunlukta olduğu bu günlerde, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın, Kıbrıs meselesi ile ilgili olarak ortaya koyduğu düşüncelerinin ve fikirlerinin kıymetinin bir kez daha halk olarak, siyasetçiler olarak değerlendirilmesi gerekliliğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Dünya liderlerinin birçoğunun sahip olmadığı bilgi birikimi, donanım ve birçok vasıflara sahip olma özelliğini taşıyan bir lideri, Rauf Denktaş’ı yetiştiren bir toplumun ferdi olmaktan büyük bir onur ve büyük bir gurur duyduğunu belirten Dürüst, “Kıbrıs Türk Halkını toplum düzeyinden bir devlet vatandaşlığı seviyesine ulaştırmak adına, hayatını ortaya koyarcasına verdiği mücadelenin asla unutulmaması gerekmektedir” dedi.

Denktaş’ın, hayatının büyük bir kısmını Kıbrıs Türk Halkı’nın bağımsızlığı ve egemenliği uğruna mücadele ederek geçiren büyük bir lider, büyük bir devlet adamı olduğunu kaydeden Bakan Dürüst, “böylesi bir günde hem üzüntü duyuyorum hem de büyük bir onur ve gurur duygusu içerisindeyim” diye devam etti.

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, “Bugünün Milli Eğitim Bakanı Olarak, çalışma arkadaşlarım ile birlikte, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ın manevi huzurunda saygı ile eğiliyor, yolu yolumuzdur, ilkeleri ve düşünceleri de yolumuza ışıktır” dedi.

KIBRIS TÜRK KÜLTÜR DERNEĞİ DENKTAŞ'IN VEFATININ 4. YILDÖNÜMÜ NEDENİYLE MESAJ YAYIMLADI

Kıbrıs Türk Kültür Derneği, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın vefatının dördüncü yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, onu saygı, özlem ve rahmetle andı.

Dernek mesajında “Dört yıldır onun fiili önderliği ve yönetiminde sürdürülen milli duruşun ve tavizsiz müzakerelerin özlemi ve ihtiyacı içinde yeri doldurulamaz onurlu mücadelemizin önderi Rauf Denktaş’ın milli davamız açısından varlığı, önemi ve değeri, yaşadığımız bugünlerde her zamankinden daha çok anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Denktaş’ın bütün yaşamını Kıbrıs Türk halkının, self-determinasyon hakkı başta olmak üzere hakları, egemen eşitliği, özgürlüğü ve bağımsızlığına verdiğinin belirtildiği mesajda, Kıbrıs sorununun geçmişine de değinildi.

Denktaş’ın milli davayı savunurken, Anavatan’a bağlılık ve inanç içinde mücadelesini sürdürdüğü belirtilen mesajda, Kıbrıs Türk halkının direnişini örgütlerken temel ilkelerinden ve inançlarından hiç sapmadan yaptığı doğru teşhislere dayalı olarak belirlediği hedeflere kararlılıkla yürüdüğü kaydedildi.

Mesajda, “Denktaş yaşamı boyunca son nefesine kadar uğurunda mücadele ettiği Kıbrıs Türk halkının kalbinde ve her şeyi göze alarak, her türlü acıya dayanarak vatan yaptığı toprakların bağrında Kurduğu egemen, özgür ve bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sonsuzluğa kadar yaşayacaktır. Kıbrıs Türk halkı, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın son nefesini verirken ifade ettiği gibi ‘Hristofyas burası bağımsız bir cumhuriyettir’ sözüyle yaptığı vasiyete sonsuza kadar sadık kalacaktır” ifadelerine yer verildi.

Mesajda, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş saygı, özlem ve rahmetle anılarak, “Açtığı yoldan sapmadan yürüyeceğimiz sözünü Aziz hatırası önünde bir kez daha vererek hürmetle eğiliyoruz” ifadeleri kullanıldı.