Emir Ertorun

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarının, milli birlik ve beraberliği, kenetlenmeyi temsil ettiğini belirtti.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın televizyon ve radyoda yaptığı konuşma ile başladı.

Berova, bugünün; Türk Milleti’nin iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 96. Yıldönümü olduğuna işaret ederek, “Türk Halkı’nın; var olma, devlet olma, özgürlük, bağımsızlık ve egemenliğini ilan ettiği gündür” dedi.

Berova, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ve O’nun,  “Milletin bağımsızlığını yine milletin azmi ve kararlılığı kurtaracaktır” sözleriyle yakılan bağımsızlık meşalesinin, 23 Nisan 1920 günü Ankara’da, Anadolu’nun dört bir yanını aydınlatan bir güneş haline geldiğini kaydetti.

“Işığını, tarifsiz bir tutkuyla vatana gönül verenlerin gayretinden, azminden, kararlılığından, birlik ve beraberliğinden alan bu güneş; aynı zamanda ülkemizin kışını bahara, baharını yaza döndürecek bir dirilişin müjdecisiydi” diyen Berova, Türk Milleti’nin gönlünde, bağımsızlığın sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri tutan “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”nın her yıl ülkede ve yurt dışındaki temsilciliklerde kutlandığını belirtti.

Kutlamaların; milli birlik ve beraberliği, kenetlenmeyi temsil ettiğine işaret eden Berova, şunları kaydetti:

“Cumhuriyetin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yarınlarımızın güvencesi çocuklarımıza armağan ettiği 23 Nisan Çocuk Bayramı, bu alanda hem dünyada bir ilk oluşturmakta hem de geleceğin Cumhuriyet nesillerine, Atamızın verdiği önemi ifade etmektedir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın önemli bir anlamı daha vardır. Atatürk’ün sizlere emanet ettiği büyük eseri sonsuza kadar yaşatma kararlılığımızı çocuklarımıza anlatmalıyız. Hem bu şuuru vermenin gayreti içinde olacağız, hem de onlara emanet edilen değerleri ve emanetin büyüklüğünü anlatacağız.  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve Anavatanımız Türkiye’ye olan bağlılığımızı, Devletimizi ve Cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatma gayreti içinde olacağız.”

Berova  “geleceğin teminatı” olarak ifade ettiği çocuklara şöyle seslendi:

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, milletimiz için çok büyük bir anlam ifade etmektedir.

Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ‘Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk. Onu yüceltecek ve yaşatacak olan sizsiniz’ diyerek sizlere duyduğu güveni belirtmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle başta bugünü değerli kılan çocuklarımızın ve tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve çocuk Bayramını en içten dileklerimle kutlar, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”