Çiğdem AYDIN

   İktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Kutlay Erk, kısa bir süre sonra Türkiye’den gelecek olan suyun nerede ve nasıl kullanılacağı konusunda herhangi bir çalışmanın yapılmadığını söyledi. Erk “gelecek suyun yüzde 50’sinin turizm ve tarım gibi ekonomik sektörler tarafından kullanılmasını öngören bir karar var ama, geri kalan kısmın ne şekilde kullanılacağının henüz bilinmediğini, bu konuda herhangi bir fizibilite çalışmasının yapılmadığını itiraf etti.
   Kutlay Erk “suyun yarısının ekonomik sektörlere dağıtılacağı biliniyor ama, bunu kimin, ne şekilde dağıtılacağı konusunda herhangi bir karar alınmış değildir” dedi. 
   Kutlay Erk, Diyalog muhabirinin “Asrın Projesi hızla ilerlerken, suyun adaya gelmesi sonrasında bunun dağıtımını devlet mi, belediyeler mi, yoksa özel şirket mi yapacak?” şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi:

CTP belediyelerin yanında
   “Gelecek olan suyu devlet mi, yoksa özel mi yönetecek o daha belli değil. Bu yönde stratejik bir çalışma yok. Kurulu düzen devam ederse suyu belediyeler dağıtacak. Fakat bu da henüz netletmiş değil. Özel bir şirket tarafından dağıtım yapılacaksa evlere iki boru hattı gerekecek. Halen belediyelerin su tahsilatlarında sıkıntı yaşandığını biliyoruz. Ama buna rağmen CTP’nin duruşu Belediyelerin yanında olur.” 

Hangi tarım alanları yararlanacak?

   Kutlay Erk, tarım alanında kullanılacak suyun dağıtımı konusunda da henüz herhangi bir planlama yapılmadığına dikkat çekti. Erk “gelecek olan su kuru tarıma mı verilecek? Mesarya  bölgesine ne kadar verileceği? Güzelyurt bölgesinde mevcut narenciye üretimine ne kadar verilecek? Yoksa narenciye dışında yeni üretim projeleri mi oluşturulacak? Bunlar ne tür ürünler olacak ve hangisine ne kadar su verilecek belli değildir” dedi.

   CTP Genel Sekreteri, özellikle tarım üretiminde maliyetlerin hesaplanarak ihraç edilebilecek ürünler noktasında çok dikkati çalışmalar yapılması gerektiğini, ancak bu konuyla ilgili de bir çalışma olmadığını kaydetti.