Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, Kırmızı Palmiye Böceklerinin 4-5 yıl içerisinde Lefke’deki tüm hurma ağaçlarını kurutabileceği görüşünü belirterek, acil eylem planı oluşturulması çağrısında bulundu.

Platform adına Teksen Köroğlu, hurma ağacı zararlısı Kırmızı Palmiye Böcekleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “önlem alınmaması halinde 4-5 yıl içerisinde Lefke’de Hurma ağacı kalmayacak” dedi.
 
Köroğlu, zararlının; Girne Belediyesi, tarımdan sorumlu bakanlığın ve ilgili dairelerin yıllar önceki ihmalinden Mısır’dan ithal edilen palmiye ağaçlarıyla birlikte ülkeye girdiğini ve  ilk olarak 2007’de Girne’de tespit edilen bu zararlının tüm KKTC’ye yayıldığını ileri sürdü.

Söz konusu böceklerin, Lefke’nin simgelerinden olan hurma ağaçlarını yok etmekte olduğunu kaydeden Köroğlu, “Türkiye’de ve Güney Kıbrıs’ta planlı mücadele yöntemleri uygulanırken ülkemizde maalesef gerekli mücadele yapılmamış ve ülkemizdeki Hurma ağaçları yok olma sürecine getirilmiştir” dedi.

Gerekli mücadele yöntemlerinin ve acil eylem planının belirlenmesi için,  tarım ve çevre ile ilgili bakanlıklar, kaymakamlıklar ve belediyelerin hemen bir kriz masası oluşturması çağrısında bulunan Köroğlu, oluşturulacak plan ve programların kamuoyu ile paylaşmasını istediklerini belirtti.