Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri (IST) dersine katılan Kuzey Kıbrıs Turkcell çalışanları, öğrenciler ile deneyimlerini paylaştı, ham verinin anlamlı yönetsel bilgiye dönüştürülmesi sürecini konuştu.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Veri Madenciliği Uzmanı Bertuğ Tozan ile Pazar Araştırmaları ve Raporlama Uzmanı Özgür Yel, DAÜ Endüstri Mühendisliği 3. sınıf öğrencilerinin IST dersinde konuk konuşmacı olarak yer aldı.

Veri, yönetim ve analiz

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği derste, ham verinin anlamlı yönetsel bilgiye dönüştürülmesi sürecindeki aşama ve araçlar ele alındı.

Uzmanlar Bertuğ Tozan ve Özgür Yel, öğrencilerle genelde Telekom sektörü, özelde ise Kuzey Kıbrıs Turkcell’in veri toplama, yönetim ve analizi uygulamaları konusunda tecrübelerini paylaştı.

‘Çözüm’ üretmek

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in konusunda uzman çalışanları Tozan ve Yel, mühendis olarak, önlerine gelen problemlere çözüm üretmek sorumluluğu taşıdıklarını belirterek, “çözüm üreterek bunu eyleme geçirmek, veri analiz sürecinde ilerleyerek sonuca ulaşmak” yönünde yaptıkları sistematik çalışma hakkında bilgi verdi.

Doç. Dr. Korhan’dan teşekkür

Uzmanlar, öğrencilerin profesyonel iş yaşamı ile ilgili sorularını da yanıtladı. 

Profesyonel yaşama atılacak mühendis adaylarıyla deneyimlerini paylaştıkları için Kuzey Kıbrıs Turkcell çalışanlarına teşekkür eden DAÜ Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Korhan, gün geçtikçe artan miktarda verinin yönetilmesi ile bunun günlük yaşamdaki ihtiyaçları karşılayacak anlamlı ve pratik bilgiye dönüştürülmesinin önemine dikkat çekti.

Öğrencilerin ilgi ile takip ettiği toplantıda, akademi ve özel sektör arasındaki ilişkinin geliştirilmesi yönünde bir adım daha atılmış oldu.