Raif Uzkan

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK)Kıbrıs Temsilcisi Damtew Dessalegne, her ne yoldan gelirse gelsin mültecilerin ülkelerine geri gönderilmemesi, gerekli temel ihtiyaçlarının karşılanması, iş, sağlık, barınma, sosyal hak ve eğitim olanaklarına kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Dessalegne Kuzey Kıbrıs’ta 34’ü çocuk olmak üzere 88 mülteci bulunduğunu ve bunun nüfusa göre az olduğunu kaydetti.

Dessalegne Dünya Mülteciler Günü nedeniyle Golden Tulip Otel’de basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Dessalegne’ye BMMYK Halkla İlişkiler Sorumlusu Emilia Strovolidou, Mülteci Hakları Derneği (MHD) BMMYK Proje Koordinatörü Fatoş Sevim Saygın, Halkla İlişkiler Sorumlusu Sıla Tüfekçioğlu, MHD Sosyal Hizmetler Sorumlusu Sevinç İnsay eşlik etti.

Dünyada 2015 yılı sonuna kadar hesaplanan rakamın 65.3 milyon olduğunu dile getiren Dessalegne, 7.3 milyarlık dünya nüfusuna vurulduğunda her 113 kişiden 1’inin yerini terk etmek, iltica etmek veya mülteci konumuna düşmek zorunda kaldığını kaydetti.

Dünyadaki mülteci sayısının yarısını sadece 3 ülkenin yarattığını kaydeden Dessalegne, birinci sırayı 4.9 milyonla Suriye, ikinci sırayı 2.7 milyonla Afganistan, üçüncü sırayı da 1.1 milyonla Somali’nin aldığını, bu mültecilerin yarısından fazlasınınsa çocuk olduğunu belirtti.

Yarım milyar nüfusu olan Avrupa’ya bir milyon mültecinin az bir rakam olduğunu belirten Dessalegne, aynı zamanda 300 bin nüfuzla 100’e yakın mültecinin Kuzey Kıbrıs’a az olduğunu ve dünya genelinde daha çok dayanışma ve daha açık fikirlere ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

“FİNANSAL BİR YÜK DEĞİL”

Dessalegne bir soruya karşılık atılabilecek somut adımlardan ilkinin, gelen kişilerin sorunlu olan ülkelerine geri gönderilmemesi ve ihtiyaçları olan yardımın sağlanması olduğunu, bunun da uluslararası hukukun bir parçasını oluşturduğunu ifade etti.

Mültecilerin, eşit barınma, sağlık, psikolojik destek, eğitim, iş olanaklarından yararlanması, ayrımcılığa uğramaması, sosyal haklardan faydalanabilmesi, çalışma ve oturma izinlerinin yasal zemine oturtulması gerektiğini kaydeden Dessalegne, dil öğrenmeleri ve belli iş kollarında nasıl çalışacaklarının eğitiminin verilmesi ile bu konuların çok büyük finansal yük getirmeyeceğini anlattı.

1466422387.jpg

SAYGIN

MHD, BMMYK Proje Koordinatörü Fatoş Sevim Saygın da mültecilerin sosyal ve hukuksal haklarını ileriye götürmeye çalışmak, yabancı düşmanlığı, ırkçılık v.b durumları ortadan kaldırmak için mücadele ettiklerini söyledi.

Saygın şu an için KKTC’de 88 mültecinin bulunduğunu, bunların 34’ünün çocuk olduğunu belirtti.

Filistin, Nijerya, Irak’ın yanı sıra son dönemlerde çoğunluk olarak Suriye’den mülteci kabul edildiğini belirten Saygın, Dernekten elde edilen ufak yardımların bulunduğunu, buna rağmen, bu kişilerin aileleriyle birlikte insani koşullarda yaşayabildiklerini ifade etti.

TÜFEKÇİOĞLU

MHD Halkla İlişkiler Sorumlusu Sıla Tüfekçioğlu da, Derneğin ihtiyaç listesini yayınlamasının ardından yardım yapan çok kişi olduğunu belirtti ve değişik kurum ve kuruluşlardan yardımlar aldıklarını belirtti.

LTB’nin Lefkoşa’da yaşayan mültecilere yönelik desteğinin sevindirici olduğunu da belirten Tüfekçioğlu, ayrıca KTOEÖS’le ortak etkinlik yapıldığını, bazı öğretmenlerin mülteci çocuklarının Türkçe öğrenmesi konusunda yardımları bulunduğunu, Tabipler Birliği ile de işbirliğine gidildiğini anlattı.

STROVOLIDOU

Kıbrıs’taki BMMYK Merkezi Halkla İlişkiler Sorumlusu Emilia Strovolidou da on-line #WithRefugees kampanyası hakkında bilgi verdi ve BMMYK web sayfasındaki imza kampanyasına katılma çağrısında bulundu.

Strovolidou, kampanyada tüm dünya devletlerine ve vatandaşlarına her mülteci çocuğun eğitim olanağına sahip olması, her mülteci ailenin güvenli barınabileceği bir yere sahip olabilmesi ve her mültecinin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için destek alabilmesine yönelik çağrı yapılacağını ifade etti.