Kuzey Kıbrıs’ta yaklaşık 1 aydır devam eden internet problemleri halen sürüyor. Kullanıcıların aşırı ping, speedtest sitelerindeki düzgün sonuç alamama ve zaman zaman kesintiler yaşama olarak tanımladıkları problemler, adanın dünya ile iletişimini olumsuz yönde etkiliyor.

Bilindiği üzere Kuzey Kıbrıs’ın internet servisleri Türkiyeden ve  Türk Telekom şirketi  tarafından sağlanmakta. Yani Kuzey Kıbrıstaki internet servis sağlayıcılar (ISP) sadece Türk Telekom üzerinden hizmet almakta ve alınan hizmetin kalitesine göre servis sağlayabilmektedir. Adasaki servis sağlayıcıların internet tedarikleri ise Kuzey Kıbrıs Telekomünikasyon Dairesi tarafından sağlanmaktadır. Yaklaşık 1 buçuk aydır devam eden ve erişimi olumsuz etkileyen bu süreç hakkında Kuzey Kıbrıs Telekomünikasyon Dairesi tarafından herhangi bir açıklama yapılmazken, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) da Ada’nın sessizliğini koruyan kurumları arasında.

Güvenilik kaynaklarımızın Türk Telekom Ankara ve Adana temsilciliklerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye genelinde son 1.5 aydır yaşanan ve günde 3-5 kez tekrarlanan Fiber Optik kesintileri ada erişimini olumsuz yönde etkilemekte ve internet erişim kalitesini ciddi derecede düşürmektedir.

Konu ile ilgili bir diğer söylenti ise Türk Telekom ve KKTC Telekom arasındaki ödeme ve idari sıkıntıların yaşanılan bu duruma etkisi olduğu yönünde. Ancak bu durum hakkında KKTC Telekom ve BTHK nezninde herhangi bir açıklama yapılmıyor.

Peki Sorun Ne Zaman ve Nasıl Giderilecek?

Güvenilir kaynaklarımızın edindiği bilgiye göre, Türk Telekom ada üzerinde yaşanan sorunları biliyor ve doğruluyor. Ancak konu ile ilgili herhangi bir çözüm tarihi  ve çözüm için KKTC Ulaştırma Bakanlığı, KKTC Telekomünikasyon Dairesi ve KKTC Bilgi Teknolojileri Haberleşme Kurumu tarafından atılmış herhangi bir adım yok.

Vatandaş Şikayetci

Ülke içerisinde dünyanın artık kullanmadığı ve dünyanın en geri kalmış ülkelerinde bile neredeyse kullanılmayan sistemler üzerinden hizmet veremeye mahkum edilen İnternet Servis Sağlayıcıların hizmet vermekte olduğu aboneler her geçen gün daha fazla mağdur olurken, ödenen ücretin karşılığını alamamaktan yakınıyor. Ada da alternatif bir ana servis sağlayıcının olmayışı hem Servis Sağlayıcıları hemde abonelerini ciddi şekilde mağdur etmekte.

İnternet Servis Sağlayıcıları Birliğinden Açıklama Yok

Bilindiği üzere yıl içerisinde faaliyete geçen ve hem servis sağlayıcıların hemde kullanıcıların haklarını korumak, ada içerisinde daha yen teknolojiler ile daha yenilikçi hizmetler vermek adına kurulmuş KKTC İnternet Servis Sağlayıcıları Birliği’de (KKTC ISSB) yaşanılan bu olumsuz duruma şu ana kadar yanıt vermiş değil.