Erman Ertuğrul

Üç odadan oluşan mezar kompleksinin iki odasının tahrip edilmediği fakat, üçüncüsünün yağmalanmış olduğu belirtildi. Tahrip edilmemiş mezar odalarında insan kemiklerinin yanısıra takı, figürin, silahlar ve törenlerde insanlara servis yapmak için kullanılan 16 adet kap bulundu.

Mezar odalarından birinde sarmaşık biçimli ve altından yapılmış bir taç bulundu. Tacın üzerinde yer alan altın meyveler ve çok ince altın yapraklar, 2000 yıldan uzun bir süredir hiç bozulmadan günümüze ulaşmayı başarmış.

Ankara Üniversitesi’nde doktora tezi kapsamında bu mezar kompleksini çalışan Arkeolog Hazar Kaba, mezar kompleksinde bulunan objelerin Soli Antik Kenti ve Atina arasındaki ticaret faaliyetlerini gösterdiğini belirtti. Kaba, “Bu mezar kompleksi, dönemin denizcilik önderi Atina ile Soli arasındaki ilişkiyi doğrudan kanıtlıyor. Soli, Athina’ya kendisinde bol bulunan kereste ve bakır sağlıyordu. Karşılığında ise tören kapları gibi lüks eşyalar alıyordu.”

Mezar kompleksinde ayrıca, farklı bölgeler ile çeşitli ticaret ilişkilerine de rastlandı. Bazı takı ve tören kaplarının, mezar yapıldığında Ortadoğu’da hakim olan Pers dizaynlarıyla aynı olduğu gözlemlendi.

Altın tacın, Makedon aristokrat mezarlarında yerleştirilen taçlara benzediği belirtildi. Tören kaplarının bazıları ise Anadolu’nun batısında bulunan İyon özellikleri taşıyordu.

aristokrat2.jpg

Mezarda Kim Gömülüydü?

Mezar kompleksinin sağlam olarak günümüze ulaşan odalarından birinde bir adam, bir kadın ve bir küçük kızın kemikleri bulundu. Adamın yanında demir mızrak ucu ve kalkan vardı.

Sağlam olan ikinci mezar odasında ise bir kadın ve küçük bir kıza ait kemikler çıktı. Üçüncü mezar odası ise yağmalandığı için boştu.

Kaba, bu komplekse gömülen insanların, muhtemelen zengin bir aristokrat aile olduğunu belirtti. Araştırmacılar, yürüttükleri DNA projesi ile, mezar odalarına gömülen insanların birbirleri arasındaki akrabalık ilişkilerini çözmeye çalışıyor. (Arkeofili)