Duygu Alan

Haspolat’ta dünyanın en ileri teknolojisi ile atık sulardan üretilen ve kullanımı konusunda herhangi bir yasal zemin oluşturulmadığından yıllardır kontrolsüz bir şekilde dereye akıtılan toplam 11 milyon metreküp suyun geleceği ile ilgili ciddi kararlar alındı.

Haspolat Arıtma Tesisi’nden çıkan tarımda kullanılabilir suyun kullanımı konusunda Lefkoşa Türk Belediyesi ile Lefkoşa Rum Belediyesi arasında anlaşmaya varıldı.

Anlaşmaya göre, suyun yüzde 30’unu Kıbrıs Türk tarafı kullanacak, yüzde 70’i ise Kıbrıs Rum tarafına aktarılacak.

Maliyetin yüzde 70’ini Güney Kıbrıs adına AB karşıladı

Haspolat’ta iki toplumlu olarak hayata geçen ve 25 milyon 100 bin Euro’luk yapım bütçesi olan projede suyun arıtılması için gerekli maliyetin yüzde 70’i Güney Kıbrıs, yüzde 30’u Kıbrıslı Türkler adına olmak üzere Avrupa Birliği tarafından karşılanmıştı.

Lefkoşa Türk Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, iki belediye arasında yapılan görüşme neticesinde suyun kullanımı konusunda varılan anlaşma da bu prensipte yapıldı.

İhale dosyası hazırlanıyor

Suyun kullanımı konusunda iki belediye arasında anlaşmaya varılırken suyun dağıtımı ile ilgili de fizibilite ve ihale dosyasının hazırlanması yönünde çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Lefkoşa Türk Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, fizibilite ve ihale dosyasının hazırlanması yönünde çalışmalara KKTC Tarım Bakanlığı uzmanları ve Rum Su İşleri Dairesi’nin konuyla ilgili uzmanları katılıyor.

Proje, fizibilite onayını aldığında hayata geçirilecek.

Servet yıllardır dereye akıyor

Yılda 11 milyon ton üretim yapan Haspolat Arıtma Tesisi’nden çıkan tarımda kullanılabilir su, kontrolsüz şekilde dereye veriliyor. Bazı çiftçiler tarafından bu su yasal olmayan şekilde dereden çekiliyor.

LTB’den alınan bilgiye göre, Haspolat Arıtma Tesisi’nde üretilen suyun paylaşımı gerçekleştiğinde, KKTC’nin payına düşen su, Tarım Bakanlığı’nın öngördüğü yerde ve öngördüğü şekilde kullanılacak.

Üreticiye can suyu olabilir

KKTC Su Temin Projesi Kapsamı’nda Türkiye’den KKTC getirilen su, ülkenin birçok bölgesinde evlerde, işyerlerinde kullanılıyor. Türkiye’den gelen suyun tarımda kullanımına ilişkin çalışmalar ise devam ediyor.

Türkiye’den gelen su ile birlikte Haspolat Arıtma Tesisi’nde üretilen suyun da tarıma verilmesi üreticiye adeta can suyu olacak.