Nadire BAHADİ
Gazimağusa’da geçtiğimiz gün meydana gelen sağanak yağışlardan Lala Mustafa Paşa Camii de nasibini aldı. Namık Kemal Meydanı’nda bulunan cami tıkana yağmur drenaj hatları nedeni ile sular altında kaldı. Cami, meydana gelen zarar ziyanın giderilmesi için bir süreliğine turist ziyaretine kapatılırken, Lala Mustafa Paşa Camii’ni Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Canatan ve As Başkanı, Erol Yıldırım ne yağmur sonrası nede ertesi gün hiçbir yetkilinin ilgilenmediğinden yakındı. Cami turist ziyaretlerine kapatıldı ancak, cenaze namazları için hala kullanımda.

Turistler uzaktan bakmakla yetiniyor

Gazimağusa’nın önemli tarihi eserlerinden ve mimarisi ile turistlerin oldukça ilgisini toplayan Lala Mustafa Paşa Camii’nde meydana gelen tahribat nedeni ile cami avlusu uyarıcı bantlar ile kesilerek kullanıma ve ziyarete kapatıldı. Yağmur suları nedeni ile ıslanan halıların tümü cami içerisinde sökülerek dışarıya çıkarılırken, tahta zemin altına giren suların da kuruması bekleniyor. Konu ile ilgili Havadis’e konuşan Lala Mustafa Paşa Camii’ni Koruma ve Yaşatma Derneği As Başkanı Erol Yıldırım, yağışın olduğu Salı günü belediye ekiplerinin arandığını ancak, her bölgede hasar olduğu cevabını alarak hiçbir görevlinin ilgilenmediğini söyledi. Yağışların ardından 2 gün geçmesine rağmen hala hiçbir yetkilinin ilgilenmediğine dikkat çeken Yıldırım, camiyi ziyarete kapatarak kendi çabaları ile tahribatı gidermeye çalıştıklarını ifade etti. Bantlarla kesilmiş olmasına rağmen, bazı turistlerin camiyi ziyaret etmek istediklerini söyleyen Yıldırım, birçoğunun ise uzaktan bakmakla yetinip fotoğraf çektiğini belirtti.

Canatan: Ne kendileri yapıyor ne yapanı bırakıyorlar

Lala Mustafa Paşa Camii’ni Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Canatan, 2 gün geçmesine rağmen bir yetkilinin bile hasar tespit için gelmediğine dikkat çekerek, “Hiçbir yetkili ilgilenmiyor. Biz yapmak istediğimiz zamanda eski esere çivi bile çakamazsınız deniliyor. Cami başımıza yıkılıyor ne kendileri ilgileniyor, ne de yapanı bırakıyorlar” şeklinde konuştu. Cami içerisinde bulunan halıların 1 yıl önce dernek bütçesi ile sağlanabildiğini belirten Canatan, turistik caminin kaderine terk edildiğini ifade etti.

Yıldırım’a bir dokun bin ah işit

Dernek başkanı Erol Yıldırım caminin sorunlarının bir bunla bitmediğini belirtti. Caminin bakımsızlıktan döküldüğünü belirten Yıldırım, caminin minare yakınında ve üst kısmında bulunan iki parçanın çatlayarak kopmak üzere olduğunu kaydetti. Şiddetli bir rüzgarda taşların düşme tehlikesi olduğunu bildiren Yıldırım, yoldan geçen ve meydanda bulunan kişilerin yaralanmalarının olası olduğunun altını çizdi. Yıldırım ayrıca, camiye ait eski eser taşların cami avlusunda gelişi güzel atıl durumda olduğunu ifade ederek, turistlerin oldukça ilgisini çeken bir yapının bu derece bakımsız bırakılmasının ayıp olduğunu kaydetti. Öte yandan Yıldırım, yasanın ibadethanelerin 150 metre yakınına kadar alkol satan işletmelerin açılamayacağının ön görüldüğünü ifade ederek, bunun uygulanmadığından yakındı. Lala Mustafa Paşa Camii yakınında bulunan türbelere saygı gösterilmediğini belirten Yıldırım, caminin yakınında bulunan işletmede alkol ve müzik ile türbelere saygısızlık yapıldığını ve gece geç saatlerde gelen şahısların türbelerin üstlerinde alkol içtiğinden şikayetçi oldu. Dernek As Başkanı Erol Yıldırım, yetkilileri göreve davet etti.