Haluk DOĞANDOR

Lapta Huzurevi sakinlerinin yemek yediği prefabrik yapının kışın soğuk ve yağmurda korunaklı olmaması yaşlıları hasta ediyor. Yağmurlu havada yemeklerini suyun içinde yemek zorunda kalan yaşlılar yıllardır sıkıntı çekiyor. Huzurevi yönetimi elinden gelen gayreti gösterse de, şartlar daha iyisini yapmayı engelliyor.

Lapta Huzurevi’nin eski binasından taşınarak Başpınar bölgesine gelmelerinin üzerinden dört yıl geçmesine rağmen, hala kalıcı bir bina için adım atılamadı. 2007 yılında eski binanın yanında yeni huzurevi için temeli atılan inşaat neredeyse çürümek üzere.

5 bin 800 Sterlin kira ödeniyor

Sosyal Hizmetler Dairesi’nin Lapta Huzurevi yaşlıları için Sanpa Ltd. ticaretten kiraladığı eski Anastasia Otel binaları için her ay 5 bin 800 sterlin ödeme yapılmasına karşın, Sanpa ticaret aynı yeri çok daha ucuza Vakıflar İdaresi’nden kiraladı. Devlet, kendi yerini ucuza kiralıyor ve daha sonra aynı yer için onlarca kat fazlası kira ödüyor.

Huzurevi sadece 15 odayı kullanıyor

Lapta Huzurevi Vakıflar İdaresi’ne ait olan ancak Sanpa Ticaret’ten kiraladığı yerde 15 odayı kullanıyor. Diğer 7 oda ise Sanpa Ticaret tarafından odabaşına kişilere kiralanıyor.

Prefabrik yemek salonu

Lapta Huzurevi mutfağı da yerin altında kaldığı için yukarıdan gelen yağmur suları mutfağı zaman zaman kullanılamaz hale getiriyor. Mutfağın üzerine kurulan geçici prefabrik yemekhane ise kışın sert rüzgârlara dayanmıyor. Naylonları parçalanıyor, içeriye yağmur suları doluyor. Yaşlıların beraber oturdukları tek sosyal oturma alanı burası. Burada oturmazlarsa yaşlılar odalarına hapsoluyor.

Örs: “Yeni bir bina için çalışıyoruz”

Lapta Huzurevi’nin bağlı olduğu Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, Lapta Huzurevi’nin içinde bulunduğu zor şartların farkında olduklarını, bu sebepten eski huzurevi binasının bulunduğu bölgede yeni bir yapı inşa etmek istediklerini söyledi. Bu konu hakkında mimar ve mühendis desteği aldıklarını ve bir çalışma başlattıklarını ifade eden Örs, Bakan Aziz Gürpınar’ın en büyük hedefinin bakanlığı süresi içinde yeni bir huzurevi ve yaşam evi projesini hayata geçirmek olduğunu, bu planlarını da 2015 yılı içerisinde hayata geçirmek için çalıştıklarını söyledi.

img_1340.jpg