Haluk Doğandor

Lapta Yavuzlar Lisesi’nin halledilemeyen elektrik sorunu soğukların bastırmasıyla gün yüzüne çıktı, öğrenciler sınıflarda donmaya başladı. Okulun elektrik sistemindeki arızalar artmaya başlayınca, sınıflarda bulunan klimalar devre dışı oldu.

Isıtılamayan sınıflarda ders gören öğrenciler “donuyoruz” dedi. Okulun elektrik sistemindeki arızaların giderilmesi ve yeni hat çekilmesi için yapılan trafo odası da bir türlü devreye giremedi. Kasım ayında teslim alınan trafo odası KIB-TEK tarafından donatılıp devreye sokulacaktı. Ancak nedendir bilinmez, okul bahçesine kurulan trafo odasının düzenlenmesi KIB-TEK tarafından yapılmadı. Bakanlığın da bu konuda umursamaz tavrı, trafo odasının yapılmasını başlatacak KIB-TEK’in harekete geçmesini engelliyor. Zira trafo odasının düzenlenmesi Milli Eğitim Bakanlığı ile KIB-TEK arasında yapılacak bir protokole bağlı. Yavuzlar Lisesi’nin bir diğer sorunu da, okulun bahçesine yapılacak çim sahanın hala bitirilmemesi. 2014 yılının Haziran ayında başlayan toprak getirme çalışmaları durdu. Yaklaşık sekiz aydan beri el atılamayan çalışmalar yüzünden bahçedeki topraklar adeta “gömeç” tarlasına döndü. Gömece ihtiyacı olan buradan toplayıp evine götürüyor ve pişirip yiyor.

Spor Dairesi ve Lapta Belediyesi katkıyı kesti mi?

 Bu sahanın yapılmaması sebebiyle öğrencilerin tek spor sahası da topraklar yüzünden engellenmiş oldu. Okulun yola bakan kısmına asılan “futbol sahası çimlendirme çalışmaları” tabelası da, bu işi üstlenen Spor Dairesi ile Lapta Belediyesi’ni suçlar vaziyette duruyor. Zira 8 ay önce bu çalışmaların, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı, Spor Dairesi ve Lapta Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirildiğini, bu tabela ile ilan etmişlerdi. Ancak şimdi ne Lapta Belediyesi ne de Spor Dairesi, bu çalışmaları yapmıyor.

Okul yetkilileri ne dedi

Okulun sorunları hakkında bilgi aldığımız okul yetkilileri, Lapta Yavuzlar Lisesi ile ilgili şunları söyledi;

“Okulumuzun en büyük sorunlarından biri de elektrik. Elektrik sistemi Rum zamanından kalma olduğundan hangi kablonun nereden geçtiğini bilemiyoruz. Geçtiğimiz yıl bahçe düzenlemesi sırasında ekili bir palmiye ağacının yerini değiştirirken, iş makinesi ağacın altında bulunan ana elektrik kablosunu kesti, bir süre elektriksiz kaldık. Sistem çok eski olduğundan, okulun elektrik düzeni bunu kaldırmıyor ve sıklıkla elektrik kesilmeleri yaşanıyor. Bu sebepten dolayı yapılan bu trafo odası sistemi güçlendirecek ve düzenli elektrik akımı sağlayacaktı, ancak o da gördüğünüz gibi tamamlanamadı. Trafo binasının iki ay önce hazır olmasına rağmen içine konulacak trafo sistemleri KIB-TEK tarafından yapılmadı.

Bu kış günlerinde her sınıfta klima olmasına rağmen hepsinin bir anda çalışmasıyla, akımı kaldıramayan eski sistem çöküyor ve devre dışı kalıyor. Bu sebepten de çocuklar bu soğukta sınıfta sıkıntı çekiyor.”

Ne olacaksa olsun artık

Okulun ön kısmına çim saha için getirilen toprakların değerlendirilmemesi yüzünden öğrencilerin oyun alanlarını kaybettiğini söyleyen Yavuzlar Lisesi öğretmenleri, “bu işi üstlenenler toprakları bırakıp gittiler” dedi. Geçtiğimiz Haziran ayından beri sahaya el sürülmediğini vurgulayan okul yetkilileri, bu işin artık çözülmesi gerektiğini ifade ettiler. “Yapılacaksa yapılsın, yapılmayacaksa alsınlar toprakları gitsinler, çocukların oyun alanları açılsın” diyen öğretmenler, “Bahçemiz gömeç tarlasına döndü” dedi.