Rana Sarro

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Su İşleri Dairesinin Elektrik Kurumuna olan borcundan dolayı Lapta'nın su kuyusunun elektriği kesildi. Belediye ile Su İşleri Dairesi arasındaki inatlaşma sonucunda, Lapta halkı 6 gün boyunca susuz kaldı.

Lapta Belediyesi, Elektrik borcunun sorumluluğunu Su İşleri Dairesi'ne yüklerken, Su İşleri Dairesi'nin bağlı bulunduğu Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ise, kullanılan elektrik akımının borcunun belediyelere ait olduğunu söyledi. Belediye ile Su İşleri Dairesi arasında yaşanan anlaşmazlık sonucunda, bölge halkı mağdur oldu.

BÖLGE HALKI SUSUZLUĞA İSYAN ETTİ

Dün itibariyle 6 gün boyunca susuz kalan Lapta bölgesi sakinleri, Detay'a ulaşarak adeta isyan etti. Musluklarından 6 gündür su akmadığını belirten bölge sakinleri, bu soruna bir çözüm bulunmasını istediler.

NAMSOY SU İŞLERİ DAİRESİNİ ELEŞTİRDİ

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, Su Dairesi’nin Elektrik Kurumu’na olan borçlarını ödemediğini, Kurumun da kuyuların elektriğini kestiğini ifade ederek, tüm bu girişim ve önerilere rağmen karşılaştıkları duyarsızlıktan dolayı Lapta bölgesinde bulunan su kuyularından ellerini tamamen çektiklerini açıklamıştı. Namsoy, “Su Dairesi’ni yasalar çerçevesinde asli görev ve yükümlülüklerini yerine getirerek Lapta bölgesi halkına su verebilmemiz için ana dağıtım depolarımıza kadar su teminini sağlamasını beklemekteyiz.

Su Dairesi’nin bu görevini yerine getirmekte ihmalkar davranması halinde bugün itibarı ile bölgemizde bulunan tüm kurum, kuruluş ve halkımızın su konusunda yaşayacakları olumsuzlukları Su Dairesi ile çözmeleri gerektiğini belirtir, ayrıca Su Dairesi aleyhine yasal işlem başlatacağımızı bölge halkına ve tüm kamuoyu ile ilgililere duyururum" demişti.

BAKAN: KURUM'LA GÖRÜŞTÜK ELEKTRİK BAĞLANACAK

Detay'a ulaşmaya çalıştığı Su İşleri Dairesi ile Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın telefonlarını yanıtlayan olmazken, konuyla ilgili Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı'nın açıklamalarına başvurduk.

Lapta'nın su kuyusunun elektriğinin bağlatılması için Elektrik Kurumu ile gerekli istişarede bulunduklarını belirten Bakan Hamit Bakırcı, dün akşam itibariyle Lapta su kuyusunun elektriğinin bağlanacağı ve bölgeye su verilmeye başlanacağı bilgisini aldığını kaydetti.

"BORCUN SORUMLULUĞU BELEDİYE'YE AİT"

Bakan Hamit Bakırcı, konuyla ilgili Detay'a şöyle konuştu:

"Elektrik borcunun neden ödenmediğini Belediye'ye soracaksınız. Sıkıntıyı biliyoruz. Elektrik Kurumu ile konuştuk. Halkın mağdur olmaması için elektriğin bağlanmasını istedik. Bugün bölgeye elektrik veriliyor ve su verilmeye başlanacak. Bu sorunun tekrarlanmaması için Belediye Başkanı ile Pazartesi günü toplantı yapacağız. Ve mevcut sorun görüşülecek.

Bugüne kadar belediyeler su kuyularının borcunu hiç ödemediği için bu sorun gündeme gelmedi. Şimdi Elektrik Kurumu bu konuda katı tutum sergileyince, belediyeler de 'kuyular devlete aittir' diyor. Mahsuplaşmaya da gidilmiyor borç da ödenmiyor. Dolayısıyla sorun Pazartesi günü görüşülecek."