Duygu Alan

Lapta-Alsancak-Karşıyaka Balıkçılar Birliği’ne üye balıkçılar, Lapta balıkçı barınağındaki sorunlarına halen bir çözüm üretilmemesinden şikayet etti.

Lapta’da balıkçılar, yetkililere çağrıda bulunarak barınaktaki mendirek, dalgakıran, elektrik sorunlarının çözümlenmesini istedi.

Lapta balıkçı barınağında mendirek ve dalgakıran yetersiz kalıyor, fırtınalı havalarda dalgalar, barınaktaki teknelere kadar ulaşıyor, balıkçı barınağı kum doluyor. Barınaktaki tekneler limandan güçlükle çıkarılıyor.

Belediyelerin de katkıları ile birlik tarafından limanda gemilerin denize indirilip denizden çıkarılması için geçtiğimiz yıllarda toplam 20 bin TL değerinde beton kızak yapıldı ancak birliğe ait bir vinç olmadığından balıkçılar teknelerini denizden çıkarmak için özelden hizmet alıyor.

Lapta’da balıkçı barınağında elektrik enerjisi de halen yok.

Mazot desteği de kesildi

Lapta’da balıkçılar, balıkçı barınağındaki sorunlarına çözüm beklerken mazot desteğinin de kesildiğini söyledi.

Lapta’da balıkçılar, 2016 yılı mazot desteği ödemelerini ise halen alamadıklarını dile getirdi.

Kazançlarının mazot paralarını karşılamaya yetmediğini belirten balıkçılar, 2016 yılından kalan mazot desteği ödemelerinin bir an önce yapılmasını istedi.

Lapta’da balıkçılar, hükümet yetkililerine çağrıda bulunarak sorunlarına çözüm üretmesini ve sektörü desteklemesini istedi.

Birinci: Balıkçıya gereken değer verilmiyor

Lapta-Alsancak-Karşıyaka Balıkçılar Birliği Başkanı Ertunç Birinci, yetkililerin üç yıldır barınağın büyüme için proje yapıldığını söylediğini ancak halen bu yönde bir adım atılmadığını söyledi.

Birinci, “Eğer barınağın geliştirilmesi için bir proje hayata geçirilmeyecekse mendireğin uzaması ve sağlamlaştırılması şart” dedi.

Bir ay boyunca liman içi derinleştirme çalışması yapıldığını ama liman ağzını kapatan mendireğin yetersiz olduğu için fırtınalarda limanın yine kum ve fica dolduğunu söyleyen Ertunç Birinci, “Deniz fenerinin yapımı da 3 yıldır limanın yapılmasını bekliyor. Geçici bir fener takılmasını talep ettik herhalde bir üç yılda onu bekleriz” diye sitem etti.

Birinci, “Elektrik sorunu ise içler acısı, üç defa ihaleye çıktı ama keşif bedelini düşük tuttukları için yanlış hesaplamadan dolayı üç kez ihale iptal edildi. Fakat bir devlet dairesinde elektrik olmasın anında çözüm bulunuyor bundan da balıkçıya verilen değer belli oluyor” diye konuştu.

Haşimoğlu: Sorunlar baki balıkçılar dertli

Lapta-Alsancak-Karşıyaka Balıkçılar Birliği As Başkanı Münir Haşimoğlu, Lapta balıkçı barınağındaki mendireğin uzatılması ve dalgakıranın elden geçirilmesi için en son üç ay önce Başbakanlık yetkilileri ile görüştüğünü ve Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün talimatı ile kum dolu limanın temizlendiğini söyledi.

Haşimoğlu, dalgakıran ve mendirek işlevinde yetersiz olduğu için geçen bu üç ay içerisinde limana yeniden kum dolduğunu ve deniz seviyesinin yükseldiğini ifade etti.

Barınakta elektrik sorununun da halen çözümlenmediğini dile getiren Haşimoğlu, 2016 yılına ait mazot desteklerini de alamadıklarını söyledi.

Haşimoğlu, “Mendirek yarım kaldı, dalgakıran iş görmüyor. Barınakta elektrik enerjisi de halen bağlanmadı. Üç kez ihaleye çıkıldı ancak 5-10 bin TL’nin hesabına düştüler, ihale başarı ile sonuçlanmadı. 2016 yılında mazot desteği ödemesi almadık, tarıma her türlü desteği vermekten geri durmayan hükümet bundan sonrası için de balıkçıya mazot desteğini kesti” diye sitem etti.

Balıkçılar ne dedi?

Habip Çoktan:

“Mendireğin en az 150 metre kadar daha uzatılması gerekiyor. Mendireğin mevcut hali ile özellikle kış günlerinde fırtınalı havalarda dalgalar, barınaktaki teknelere kadar ulaşıyor, balıkçı barınağı kum doluyor. Teknelerimiz ciddi zarar görüyor. Barınakta elektrik de yok. 2016 yılına ait mazot desteği ödemelerini alamadık, bildiğimiz artık mazot desteği de ödenmeyecek. Hükümet yetkililerinden talebimiz sorunlarımıza bir an önce çözüm üretilmesidir.”

Şalvar Kaptan:

“Barınakla ilgili çok fazla sıkıntı var ancak bence en önemlisi deniz fenerinin olmamasıdır. Bir deniz fenerimiz bile yok. Elektrik enerjisi zaten yok. Gece balığa çıktığımızda limanı bulamıyoruz. Başbakanın talimatı ile denizdeki kum geçtiğimiz aylarda temizlendi ancak durum vaziyet bugün yine aynı. Mendireğin en az 150 metre daha uzatılması lazım aksi halde limana kum dolmaya devam edecek.”