Gönüllü olmazsa yasayla

Hür-İş Başkanı Latifoğlu, yasanın 9’uncu maddesinin, taraflardan birinin çağrısı üzerine 15 gün içinde komisyonun toplanmasını emrettiğini belirterek, “Bu çerçevede komisyonun toplanmasını sağlayacağız. Ümit ederim ki bakanlık da bu noktada yasanın emrettiğini yaparak, asgari ücreti belirleme konusunda tarafları toplantıya çağırır” dedi

Bugünün şartlarında asgari ücretin 3 bin TL civarında olması gerektiğini de belirten Latifoğlu, “Yıllardan beridir asgari ücret yasanın tanımladığı şekliyle ve amacına uygun belirlenmiyor. Asgari ücret masada pazarlık yöntemiyle ve Maliye Bakanlığının bütçesini etkilemeyecek şekilde belirlenir” diye konuştu

Eniz ORAKCIOĞLU

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ) Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, asgari ücret konusunda Yeni Bakış’a konuştu.

“15 gün içinde komisyon toplanmalı”

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ) Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, Asgari Ücret Belirleme Komisyonunun toplanmasıyla ilgili hükümet kanadında bir hareketlilik olmadığını belirterek, “Şimdilik tek yapılan komisyonu atamaktı ama komisyon henüz bir araya gelmedi. Komisyonun toplanıp asgari ücreti görüşmeye başlamasıyla ilgili olarak bir yazı hazırladık ve bu yazıyı bakanlığa ilettik. Yasanın 9’uncu maddesi, taraflardan birinin çağrısı üzerine 15 gün içinde komisyonun toplanmasını emreder, bu çerçevede komisyonun toplanmasını sağlayacağız. Ümit ederim ki bakanlık da bu noktada yasanın emrettiğini yaparak, asgari ücreti belirleme konusunda tarafları toplantıya çağırır. Sonuçta yasa 15 gün içinde komisyonun toplanmasını emreder, ama bakanlık çağrıyı yapmazsa da bir araya gelemeyiz” dedi.

“Asgari ücret yasaya göre belirlenmiyor”

Yıllardan beri asgari ücretin yasanın tanımladığı şekliyle ve amacına uygun belirlenmediğini vurgulayan Latifoğlu, “Yasa, 3 veya 4 kişilik bir ailenin insanca yaşayabilmesi için tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir ücret belirlenmesini emreder. Yine yasa, asgari ücreti belirlerken belli kriterlere bakmayı emreder ki bu kriterlerin en başında da geçim indeksi rakamının Devlet Planlama Örgütü tarafından açıklanmasını belirtir. Bunun yanında insanca yaşam için ihtiyaçlar, hayat pahalılığı genel seyri, durumu ve ekonominin içinde bulunduğu durum dikkate alınmalıdır der. Ama 90’lı yılların başından beridir Devlet Planlama Örgütü kendi görevi olan geçim indeksini bir türlü açıklamıyor. Geçen yıl bize söylenen, Ekim ayında tamamlanacak olan Hane Halkı Bütçe Anketi sonuçlarına göre seçim indeksinin açıklanabileceğiydi, ama üzerinden 3 ay geçti halen böyle bir çalışma bizim bilgimize gelmedi” şeklinde konuştu.

“Ücret, maliyenin bütçesine göre belirleniyor”

Masada pazarlık yöntemiyle asgari ücretin belirlenmeye çalışıldığına dikkat çeken Latifoğlu, “Belirlenen asgari ücret Maliye Bakanlığını bütçesini etkilemeyecek şekilde belirlenmeye çalışılır. Çünkü resmi taraf masaya bir rakam getirerek bu rakamın kabul edilmesini ister. Kabul etmeyince de sorunlar baş gösterir ki 2014’de bunu yaşadık,  karar vermeden toplantılar sonlandırıldı ve 3 ay sonra bir rakamda uzlaşmak zorunda kaldık. Bu ortamda bizi yönetenler halkın bütününün hükümeti olduğunu unutarak, yalnızca Maliye Bakanlığının düşünceleri doğrultusunda hareket etmeyi uygun bulurlar. Bugün son 6 ayda oluşmuş 4,6 Hayat Pahalılığının yalnızca maliyeye tabi olan yerel yönetimlerde uygulanması gündemde ama özel sektörde hayat pahalılığı uygulaması diye bir şey söz konusu değil. Bu insanlar ücretlerine hiçbir iyileşme almadan diğer taraftan da Maliyenin ‘dün verdim, bugün alırım’ mantığını hayata geçirdiği harçlardaki zamları ödemek zorunda kalacak. Böylelikle insanlarımız daha da fakirleşecek, zaten yetersiz olan asgari ücretlinin alım gücü bir o kadar daha erimiş olacak.

“Asgari ücret 3 bin TL civarında olmalı”

Latifoğlu, sözlerine şu şekilde son verdi; “İnsanlar ayın sonunu nasıl getirecek, iki yakaları bir araya nasıl gelecek diye endişe içindedirler. Bunları hükümet edenlerin dikkate alması gerekir ve biran önce asgari ücreti gerçek değerinde belirlemek içinde komisyonu toplantıya çağırması lazım. Bunun yanında Bugünün şartlarında asgari ücretin 3 bin TL civarında olması gerekmektedir.”


Kaynak: Yeni Bakış