Komite, toplantı kararlarını duyurduğu yazılı açıklamasında, 20 doktor kadrolu ikinci basamak hekimlik hizmeti veren Cengiz Topel Hastanesi’nin, sadece 5 doktorla ve çözülmeyen sorunlarıyla sağlık ocağı statüsüne düşürüldüğünü belirtti.

Açıklamada, Aplıç Kapısı’nın açılması talebi yinelendi, ayrıca, Lefke Avrupa Üniversitesi’nin (LAÜ), Lefke merkeze yapılacağı vaat edilmesine rağmen Gemikonağı kampüsüne yapılan yurtları konusunda eleştirilerde bulunuldu.

Komite, hafta sonu toplanarak bölgeyle ilgili kararlar aldı.

Komite, cumartesi yaptığı toplantıda, “Lefke bölgesindeki yıllardır çözüm bekleyen, fakat bir türlü çözüme kavuşturulamayan, giderek kronikleşen ve bölgenin kalkınmasını engelleyen sorunları tesbit edip, bölge sivil toplum örgütlerini, bölge kuruluşlarını, bölge muhtarlarını ve Lefke Belediyesi’ni bu sorunların çözümü için yapılacak mücadele şekillerini belirlemek ve acil bir eylem planı oluşturmak için” toplantıya çağırma kararı aldı.

CENGİZ TOPEL HASTANESİ

Komite, “uzun yıllardır yeterli hizmet veremeyen” Cengiz Topel Hastanesi’nin sorunlarının gün geçtikçe arttığını belirterek, Sağlık Bakanlığı kadro kuruluşunda “ikinci basamak hekimlik hizmeti veren hastane” yazmasına rağmen, hastanede şu an verilen sağlık hizmetinin sağlık ocağı seviyesine düştüğünü kaydetti.

Kadrosunda 20 doktor olması gerekirken, hastanede sürekli çalışan doktor sayısının 5 doktoru geçmediğine işaret edilen açıklamada, haftanın belli günlerinde görev yapması için bölge dışındaki hastanelerden doktor görevlendirildiğini, görevlendirilen doktorların hastaneye gelişi, “çeşitli nedenlerle süreklilik arzetmediği için”, gerekli verim alınamadığı ve vatandaşların sağlık hizmeti ihtiyaçlarının karşılanmadığı savunuldu.

APLIÇ KAPISININ AÇILMASI

“Bölge çıkmaz sokak durumundadır. Yıllardır gündemde olan Aplıç kapısının açılması gerçekleştirilememiş ve bölge bu sarmaldan bir türlü çıkamamıştır” denilen açıklamada, Aplıç kapısının açılmasının, Kuzey’de Lefke ve yöresine hareket sağlayacağı gibi, Güney’de de çıkmaz sokak durumunda olan Maratasa bölgesine olumlu katkısı olacağı ifade edildi.

LAÜ YURTLARI

Lefke merkezin ekonomik açıdan güçlendirilmesi için talep edilen öğrenci yurdunun 2014 yılında Lefke Avrupa Üniversitesi Gemikonağı yerleşkesi içine yapıldığı belirtilen açıklamada, 2014 yılında Lefke STÖ temsilcileri, Lefke Belediye Başkanı ve LAÜ Rektörü arasında yapılan toplantıda, Lefke merkeze 2015 yılı içerisinde bir yurt yapılması kararı alınmasına ve sözü verilmesine rağmen, 2105 yılı başlarında Lefke Avrupa Üniversitesi Gemikonağı kampüsü içerisine ikinci yurt yapımına başlandığı belirtildi.

"BÖLGEYE YAPILMASI PLANLANAN KİRLİ YATIRIMLAR"

Açıklamada, 23 Nisan 2008’de Lefke Bölgesi STÖ Platformu’nun, aldığı bir kararla “Kirli yatırıma özellikle madencilik alanında yapılacak tüm yatırımlara hayır” dendiği vurgulanarak Lefke bölgesinin kalkınmasına yardımcı olacak yatırımların eğitim, tarım, turizm ve liman olarak belirlendiği ve bu yatırımların desteklenmesi ve teşvik edilmesinin kararlaştırıldığı hatırlatıldı.

Bölgenin, hatta KKTC’nin en büyük çevre sorunu olan CMC maden atıklarının temizlenmesi işleminin gerçekleşmediği, bu alanda faaliyet gösteren firmanın uygulama takviminin çok gerisinde kaldığı, hatta bu konuda ciddi bir çalışma yapmadığının saptandığı ifade edilen açıklamada, “Bu konunun çözülmesi için  daha fazla bekleyemeyeceğimiz, sorunun çözümü için hükümetin yeni açılımlar yapması gerektiğine inanıyoruz. Sorunu, ciddi ve süratli çözüme ulaştıracak başka alternatiflerin bulunması konusunda hükümet derhal adım atmalı” denildi.

“YENİ MADENCİLİK MACERASINA ASLA MÜSAADE YOK”

Bölgede, madenden dolayı çevre sorunu dururken ve çözüme ulaştırılamazken, “Bölgede yeni madencilik macerasına asla müsaade edilmeyeceği” vurgulanan açıklamada, bunun kararlı bir şekilde duyurulacağı ifade edildi.

"AĞAÇ KATLİAMI"

Açıklamada, bölgede adeta ağaç katliamı yapıldığı belirtilerek şöyle denildi:

“Lefke ve yöresinin kendine has olan yeşil dokusunun, özgün ağaçlardan oluşan peyzajının korunması için bölge STÖ'leri ellerinden gelen her şeyi yapmalarına rağmen, bölgedeki ağaç katliamları devam etmektedir. İlgili devlet dairelerinin bu konuda sorumsuz ve duyarsız kaldıkları görülmektedir. Bunun yanı sıra ormanlarımız da çam kese böceği tarafında yok edilmektedir. Orman Dairesi ise yeterli ilgiyi göstermeyip gereken mücadeleyi yapmamaktadır.”

BÖLGE EĞİTİM KURUMLARI

Lefke Gazi Lisesi ve Cengiz Topel Endüstri Meslek Liselerinde birçok sorunun yanında eksik öğretmen sorununun yıllarca çözülemediği belirtilen açıklamada, Lefke Bucağı içerisindeki ilkokullardan mezun çocukların, özel eğitim ve kolej eğitimi alacak olanların dışında Lefke Gazi Lisesi orta bölümüne kaydolmaları gerekirken, bunların çok azının Lefke Gazi Lisesi’ne kayıt yaptırdığı, bu sorunun çözülmesi gerektiği ifade edildi.

BÖLGEYE SOSYAL KONUT YAPIMI VE TAPU SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ

Lefke ve yöresindeki gençlerin bölgede ikamet etmelerini teşvik etmek amacıyla yeni “Sosyal Konut Alanları”nın açılması ve bu konuda yeni “projelerin” başlatılması gerektiği vurgulanan komite açıklamasında, “Ayrıca mevcut Sosyal Konutlarının tapu işlemlerinin süratle tamamlanıp hak sahiplerine tapuları verilmelidir” denildi.

BÜYÜK BİNALARIN VE YURTLARIN ATIK SULARININ BÖLGEYE AKITILMASI:

Büyük binaların ve yurtların atıkl sularının bölgeye akıtıldığı ifade edilen açıklamada, çevre kirliliğine ve sağlık sorunlarına sebebiyet veren bu durumun derhal durdurulması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Kimi binalarda arıtma tesisinin bulunmadığı, var olanların da bazılarının sağlıklı çalıştırılmadığı görülmektedir. Bu konu Çevre Dairesi’nin bilgisi dahilinde olmasına rağmen herhangi bir çalışma başlatılmamıştır.”

LEFKE'NİN SİMGESİ HURMA AĞAÇLARINDA HASTALIK

Komite açıklamasında, “Lefke ve yöresinin simgesi haline gelen, Lefke peyzajının önemli bir figürü olan  ve görsel güzelliğine katkısı bulunan adına festivaller düzenlenen, üreticisine maddi katkı sağlayan hurma ağaçlarında son yıllarda baş gösteren, hurma ağaçlarının kurumasına ve hızla yokolmasına neden olan Kırmızı Palmiye Böceğine karşı yeterli mücadele yapılmadığı” vurgulanarak, Tarım Bakanlığı’nın bu konuda aktif çalışma başlatması istendi.

LEFKE GÖLETİ VE DAMLAMA SULAMA SİSTEMİ

Komite açıklamasında, dört milyon iki yüz bin ton metre küp depolama  kapasitesine sahip ve dönem dönem beş milyon metre küp kapasite kullanımı olan Lefke göletindeki suyun ihtiyaca göre, adil ve şeffaf dağıtımının sağlanması gerektiği kaydedilerek, “Bu dağıtımdan elde edilen gelirin açıklanması ve su dağıtım şebekesindeki sorunların, sulama mevsimi başlamadan  derhal giderilmesi gerektiği kaydedildi.

“VAHŞİ SULAMAYA SON VERİLSİN”

Açıklamada, Lefke bahçelerinin halen büyük bir kısmının eski yöntemle (vahşi sulama sistemi) ile sulandığı, bunun da az olan su kaynaklarının israf edilmesine neden olduğu belirtilerek, “Lefke bahçelerine damlama sulama sistemi kurulması için birçok kez Tarım Bakanlığı bütçesine kaynak konulmasına rağmen bu konuda herhangi bir adım atılmadı” denildi.

"DEVLET KURULUŞLARI KAPATILIYOR, KÜÇÜLTÜLÜYOR"

Lefke bölgesinde bulunan devlet kurulışlarının birçoğunun kapatıldığı, geriye kalanların ise küçültüldüğü ve işlevsiz hale getirildiği ifade edilen açıklamada, konuyla ilgili şunlar kaydedildi:

“Kaymakamlık ile ilgili dairelerde de en basit işlemler yapılamamakta, vatandaş Güzelyurt ve Lefkoşa’ya yönlendirilmekte, Kaymakam eskiden kalma bir gelenek olan haftada bir gün Lefke Kaymakamlık binasında vatandaşların sorunlarını dinleme alışkanlığını bile kaldırmış bulunmaktadır.”

ACİL EYLEM PLANI İÇİN ÇARŞAMBA GÜNÜ TOPLANTI YAPILACAK

Komitenin açıkladığı sorunların görüşülmesi, sorunların çözümü yönünde yapılacak çalışmalar için acil eylem planının oluşturulması amacıyla çarşamba saat 18.00’de, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Konferans Salonu’nda toplantı yapılacak. Açıklamada, toplantıya, bölgedeki tüm sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, kurum ve kuruluş yöneticileri, bölge muhtarları, Belediye Başkanı ve Belediye Meclis Üyelerinin davetli olduğu kaydedildi.