Lefke’de belediye, üniversite ve sivil toplum örgütlerinin iki yıldır Uluslararası Sakin Şehirler Birliği’nin (Cittaslow International) resmi üyesi olmak amacıyla sürdürdüğü çalışmalarda olumlu sonuca ulaşıldı. Lefke Belediyesi, 7 Kasım’da İsveç’te düzenlenecek törenle cittaslow ünvanını alacak.

TAK muhabirinin Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya’dan aldığı bilgiye göre, İsveç’in Köping kentinde 7 Kasım’da yapılacak toplantıda, Lefke’ye cittaslow üyelik belgesi ve bayrağı takdim edilecek.

Lefke Belediyesi cittaslow üyeliği için niyet mektubunu bu yıl mart ayında sunmuştu. Yeniboğaziçi’nin ardından Lefke’nin de üyeliğe kabulüyle KKTC’deki cittaslow üyesi kent sayısı 2’ye yükselecek.

Günümüzde 28 ülkede 182 üyeye yayılan Cittaslow hareketinin amacı Slow Food felsefesini kentsel boyuta taşımak…

KAYA: “GÖNÜLLÜ VE ÖZVERİLİ ÇALIŞMALARLA 160 SAYFALIK RAPOR HAZIRLANDI”

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, kendinden önceki dönemde 2012’de belediye, LAÜ ve sivil toplum örgütlerince başlatılan ve Turizm Bakanlığı’nca da desteklenen Cittaslow üyelik girişiminin yaşanan bir yetki karmaşası nedeniyle başarısız olduğunu; geçen yıl yerel seçimin ardından göreve gelmesiyle konuyu tekrar ele aldıklarını belirtti.

6 Mart’ta üyelik için niyet mektubunu sunduklarını ve 5 kişilik bir üst koordinasyon komitesi ile 7 alt komite kurulduğunu anlatan Kaya, Cittaslow üyeliğinin gerektirdiği 70 kriterin bu komitelerde ele alınıp çalışmalar yapıldığını ve Lefkelilerden umduğundan daha fazla ilgi gördüğünü vurguladı.

Gönüllü ve özverili çalışmalarla 160 sayfalık rapor hazırlandığını kaydeden Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, komitelerde görev alan toplam 76 kişiye teşekkür etti.

Kaya, bu yıl nisan ayı başında dosyanın tamamlanmasıyla haziranda Seferihisar Belediyesi ile Yeniboğaziçi Belediyesi’ne başvurularını yaptıklarını, ağustos ayında ise Seferihisar’dan cittaslow koordinatörünün gelerek iki günlük inceleme yaptığını, rapor hazırlayıp İtalya’daki merkeze gönderdiğini anlattı.

Aziz Kaya, dün İtalya’daki Cittaslow merkezinden olumlu yanıt ve davet aldıklarını ifade ederek, “7 Kasım’da İsveç’in Köping kentinde üyelik sertifikamızı ve bayrağımızı alacağız” dedi.

“HEDEF YAŞAMIN KALİTESİNİ YÜKSELTMEK”

Cittaslow’un temel olarak insan yaşamının kalitesini yükseltmeyi amaçlayan bir ağ olduğunu vurgulayan Kaya, yerel ve doğal değerlere sahip çıkma ve sağlıklı gıda üretimi öncelikli bu ağın dünyada halen 180’in üzerinde üye şehri bulunduğunu kaydetti.

Kaya, cittaslow üyeliğiyle “çevre, altyapı, kentsel yaşam kalitesini artırma, çocuk, yaşlı, engelli ve kadınlara yönelik çalışmalar, tarım ve turizmi geliştirecek faaliyetler, misafirperverlik, farkındalık yaratma, sosyal uyum, değişik kültürlerin ortaklığı, sosyal uyum” gibi konularda çalışmaların artacağını ifade etti.

Lefke Belediye Başkanı Kaya, bir soru üzerine, “Lefke bu payeyi hak ediyor. Cittaslow kriterlerinin çoğu Lefke’de mevcut ancak bu payeyi almakla sorumluluklarımız arttı ve eksiklerimizi tamamlamamız gerekir” dedi.

Öncelikli çalışmaları arasında kadın, yaşlı, çocuk ve engellilere yönelik çalışmalar, yerel ürünlere sahip çıkıp geliştirme gibi konuların yer alacağını ifade eden Aziz Kaya, ciddi bir turizm potansiyeli olmasına rağmen halen ülke turizm gelirlerinden sadece yüzde bir pay alan Lefke’nin cittaslow üyeliğiyle bu payı artırmayı hedeflediklerini vurguladı.

KARLITAŞ: “KIBRIS’IN EN YEŞİL KASABASI… SAKİNLİK ONUN DOĞASINDA VAR”

“Kıbrıs’ın en yeşil kasabası” olarak nitelenen ve “Sakinlik onun doğasında var” sloganıyla sürdürülen cittaslow üyelik çalışmaları hakkında bilgi veren Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş ise, Lefke Belediyesi, Lefke Avrupa Üniversitesi ve sivil toplum örgütlerinin iki yıl önce bu hedefle yola çıktıklarını söyledi.

Karlıtaş, Turizm Bakanlığı’ndan da katkı aldıklarını ifade ederek, iki yıl önce yapılan bir idari hatadan dolayı mutlu sona ulaşamadıklarını, Yeniboğaziçi Belediyesi’nin ise, Lefke’den daha sonra yola çıkmasına rağmen profesyonel çalışma neticesinde Kasım 2013’te Kuzey Kıbrıs’ın ilk sakin şehri olma başarısını yakaladığını anlattı.

Lefke Belediye Başkanı’nın değişimiyle yeniden yapılanan Lefke Belediyesi’nin iyi bir koordinasyonla LAÜ ve ilgili paydaşlarla geçtiğimiz aylarda bir toplantı yaparak, “2015 senesinde cittaslow olacağız’’ hedefini ortaya koyduğunu kaydeden Hasan Karlıtaş, Lefke Turizm Derneği olarak kendilerinin de bu çalışmalara etkin destek verdiklerini ifade etti.

“BU HEDEFE ÇOK İNANDIK… LEFKE ARTIK ULUSLARARASI BİR HAREKETİN İÇİNDE”

“Bu hedefe çok inandık. Çünkü Lefke’nin geleceğinin, kültürü ve yerel değerleri koruyan planlı turizm, eğitim ve iyi tarım uygulamalarında olduğuna inanıyoruz” diyen Karlıtaş, şöyle konuştu:

“Lefke artık uluslararası bir hareketin içerisinde yer alıyor. Bu hem Lefke’nin hem de Kuzey Kıbrıs’ın başarısıdır. 7Kasım2015’te Cittaslow ağına resmen üye olacak Lefke ve ona bağlı 13 köyü yeni bir dönem bekliyor.

Bu üyelikten sonra Lefke, ilgili 70 kriteri uygulayıp sakin şehir gelişimine özel önem vermelidir. Lefke’nin yerel özelliklerini ve özgün mimarisini koruması bu anlamda oldukça önemlidir. Cittaslow üyeliğinin Lefke’ye çok yakıştığını düşünüyorum. Bu hedefe inanan yüzlerce kişi, çok çalıştı, inandı ve başardı. Bu bir ekip çalışması başarısıdır. Kıbrıs’ın en yeşil ve en huzurlu kasabası Lefke, barındırdığı tarih, kültür ve doğa değerleri ile adeta saklı bir hazine gibi yeniden keşfedilmeyi bekliyor.”

Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, dernek ile Lefke Belediyesi’nin işbirliğinde yürütülen AB projesinde, Lefke’ye tematik kültür ve bakır müzesi kazandırılması, Lefke Bölgesi Yürüyüş Yolları altyapısının oluşturulması, bir kısım tarihi eserin restorasyonu ve halkın bilinçlendirme eğitimleri yapıldığını ve bunların Lefke’nin gelişimine olumlu katkı sağlayacağını söyledi.

Karlıtaş, Lefke’nin artık CMC ve bunun gibi vakalarla değil güzellikleri ile anılmasını istediklerini vurgulayarak, “Lefke’nin hak ettiği güzellikleri ile anılması için çalışmalıyız. Bunun yolu da topluma dayalı planlı turizm, eğitim, iyi tarım uygulamaları ve liman gibi olumluluk yaratacak yatırımlardan geçmektedir. Sakin şehir, adımları atılan Yavaş yiyecek (slow food) hareketi ile paralel geliştirilmelidir” diye konuştu.

Turizm gelişimi için çok büyük bir potansiyeli olmasına karşın, ülke turizm gelişiminden en az payı alan Lefke bölgesinin, özel turizm gelişim bölgesi olarak ilan edilip, kültür ve doğa dostu bir model etrafında geliştirilmesi görüşünü de paylaşan Karlıtaş, yetkili mercilerin Lefke ye özel önem vermesini istedi. Karlıtaş, “Çünkü Lefke’nin geleceği planlı turizmdedir. Cittaslow da bu adımları güçlendirecek en önemli hedeftir. Ülkemize ve Lefke’ye hayırlı olsun” dedi.