Lefke ve Yöresi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörlüğü, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’na açık mektup göndererek, Güzelyurt’a yeni bir hastane inşa etme kararını bir kez daha gözden geçirmesini istedi.

Mektupta, “Yapılması gereken, Güzelyurt’a yeni bir hastane inşa etmek yerine Lefke ile Güzelyurt’a ve Yeşilırmak ile Serhatköy’e eşit mesafelerde olan Cengiz Topel Hastahanesi’ni yerinde yüceltmektir” denildi.

Lefke ve Yöresi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörlüğü, mektupta, Sucuoğlu’nun “Güzelyurt Sivil Toplum İnsiyatifi’nin düzenlediği toplantıda yaptığı, Güzelyurt Hastane binası projesinin kasım ayı sonuna kadar tamamlanacağı ve Aralık 2016 sonu itibarıyla temelinin atılacağı” yönündeki açıklamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Mektupta Sucuoğlu’na, “Bu açıklamanın dillendirilmemiş kısmı, 88 yıldan beridir başta Lefke yöresi olmak üzere Kıbrıs’ın ve hatta Ortadoğu’nun birçok insanına hizmet vermiş olan Cengiz Topel Hastanesi’ni gözden çıkardığınız ve orayı II. basamak hekimlik hizmeti veren bir hastane statüsünden poliklinik seviyesine düşürme kararlılığınızdır” denildi.

DPÖ’nün 2015 projeksiyonuna göre 12 bin 865 yurttaşın, bin civarında Türkiye ve 3. devlet uyruklunun yanısıra 9 bin 200 LAÜ öğrencisinin yaşadığı Lefke beldesinin gerek nüfus, gerekse gelişim bakımından Güzelyurt’tan daha ileri bir noktada olduğu kaydedildi.

Mektupta, “Batı köyümüz Yeşilırmak’ın lokasyonu, Güzelyurt’un gerek Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu ve gerekse Cengiz Topel Hastahanesi’ne duble yollar vasıtasıyla ulaşım kolaylığı dikkate alındığı zaman yüceltilmesi gerekenin Cengiz Topel Hastanesi olduğu açıkça ortaya çıkar” denildi.

Örgütlerin mektubunda, tüm ısrar ve taleplerinin yanısıra Sağlık Bakanlarının verdiği tüm sözlere rağmen Cengiz Topel Hastanesi’ne tam anlamıyla hizmet verebilmesi için gerekli yatırımların yapılmadığı, personel ve cihaz eksikliklerinin tamamlanmadığı ve fiziki alt yapısının günün ihtiyaçlarına göre geliştirilmediği iddia edildi.

Lefke ve yöre halkının 80’li yıllardan beridir Cengiz Topel Hastahanesi’ni kapattırmamak veya işlevini poliklinik seviyesine düşürmemek için mücadele ettiğine işaret edilen mektupta, Sucuoğlu’na, kararını bir kez daha gözden geçirme daveti yapıldı.

Mektubun sonunda ise “Haklı sesimize kulak verilmemesi halinde Lefke ve yöresi insanının tepkisi çok büyük olacaktır” denildi.