Gürsel Karagözlü

Lefke Avrupa Üniversitesinde ve başka üniversitelerde öğrenim gören Ülkücü ve Kürt öğrenciler Gemikonağını savaş alanına çevirdi.

Öğrencilerin eğlenmesi ve kaynaşması için okul idaresi tarafından düzenlenen bahar şenlikleri yine amacından saptı. Kendini bilmez öğrenciler “sağcı- solcu”, “ülkücü- Kürt milliyetçisi” diye ayrışarak, ortalığı birbirine kattı.

Güzelyurt Polis Müdürü, Çevik Kuvvet Polisi ve Güzelyurt Polis Müdürlüğü Polsileri alarma girdi.

Onlarca öğrenci, ellerine geçirdikleri taş, sopa ve kesici aletlerle birbirine saldırdı. Bahar Şenlikleri kapsamında düzenlenen Simge Sağın konserinin tamamlanmasını bekleyen öğrenciler, çeşitli sloganlar atarak ortalığın gerilmesini sağladı.

“Ya Allah Bismillah” ve “Biji Apo” sloganları arasında artan öfke, Lefke kentine ve LAÜ’ye yakışmayacak bir noktaya ulaştı.

“Kurt işareti” ile başladı

Konser sonrası LAÜ yolu üzerinde bir mekana eğlenmeye giden gençler, “Ben Yoruldum Hayat” isimli şarkı çalarken ülkücülüğün simgesi olan “kurt” işareti yaptı. Buna tahammül gösteremeyen diğer bir öğrenci grubu ise “zafer işareti” yaparak buna karşılık verdi.

Kavga nedeni olan bu işaretlerin ardından mekandan ayrılan gruplar, daha sonra toplanarak bu kez kavga için bir araya geldi.

500- 600 öğrenci…

Görgü tanıkları, 500- 600 kişi civarına ulaşan öğrenci gruplarının karşılıklı olarak “Biji Apo” ve “Ya Allah Bismillah Allah-u Ekber” sloganları atmaya başladı.

Gruplar birbirlerine yol kenarlarında buldukalrı taşlar ve ağaç dallarını sopa yaparak saldırdı.

lefke-yine-savas-alani-4.jpg

Muhtarlık binası da taşlandı, bayraklar söküldü

Gemikonağında çöp toplayan ve olay yerinden geçen Lefke Belediye ait kamyona da taş atıldı.

Gemikonağı Muhtarı Ahmet Ced’in evinin alt kısmında bulunan Muhtarlık binasında Türk bayraklarını gören Kürt grup bayraklaın bulunduğu muhtarlık binasını da taşladı. Bayrakları kopararak yere atan öğrencilere, Gemikonağı halkı da tepki gösterdi.

Vatandaş evden çıkamadı

Saat 01.00’de başlayan ve sabah 05.30 sıralarına kadar devam eden kavgadan dolayı Gemikonağı sakinleri evlerinden çıkamadı.

Işıklarını söndüren vatandaşlar, polisin olaylara müdahale etmesini bekledi. Gemikonağı sakinleri Lefke bölgesinde bu gibi olayların ilk kez köy içerisine sıçradığını, büyük bir panik ve korku yaşadıklarını söyledi.

Olayların başlamasında bölge polisinin yetersiz kalırken, Güzelyurt Karakolundan ve Çevik Kuvvet’ten de takviye polis olay yerine geldi.

lefke-yine-savas-alani-1.jpg

12 bin vatandaş, 7 bin öğrenci

Yaklaşık 20 bin kişinin ikamet ettiği Lefke- Gemikonağı yöresinde polis güçlerinin artırılmasını isteyen bölge sakinleri, ciddi bir korku yaşadıklarını ifade etti.

Gemikonağı sakinleri yaşanan bu olayın kapanmaması durumunda olayların tekrar başlamasınında endişe ettiklerini ve Polisin takviye edilmesini istediler.

Lefkoşa’dan kavga için geldiler

Kavga eden iki gruptan biri olan Ülkücü gruba Lefkoşa’dan yardım için gelen 17 araçlık konvoy da kavgadan nasibini aldı.

Araçlara taşlarla saldıran öğrenciler, ciddi maddi zararın oluşmasına neden oldu. Lüx araçlar da saldırıdan nasibini aldı.

lefke-yine-savas-alani-2.jpg

Belediye temizledi

Sabahın ilk ışıkları ile birlikte Lefke Belediyesi görevlileri van araçlarla yol içerisine atılan taşları ve diğer maddeleri toplayarak savaş alanını andıran yolların temizliğini yaptılar.

Olayların tekrar yaşanmaması için Polis ve çevik kuvvet birliklerinin gün boyu bölgede konuşlandı. Araçları hasar gören araç sahiplerinin şikayeti üzerine Lefke Polisi soruşturma başlattı.

lefke-yine-savas-alanis.jpg