Lefke Belediyesi öncülüğünde Lefke’de gerçekleştirilen 7. Lefke Yafa Portakal Şöleni, bugün de devam ediyor. 2 Nisan’da başlayan ve bugün de saat 20.00’ye kadar devam edecek olan Lefke Yafa Portakal Şöleni, dolu dolu ve eğlenceli geçiyor.

Şölende, portakal bahçelerinden portakal toplama imkanı, taze sıkılmış portakal suyu ikramı yanında, portakal ürün yarışmaları, fotoğraf sergisi, rehber eşliğinde Lefke tanıtım turu, çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler, geleneksel Lefke Avrupa Üniversitesi Sağlık Yürüyüşü, çeşitli müzik ve halk dansları gösterileri yapılıyor. Kıbrıs kültürünü yansıtan ürünler ve belediyenin Cittaslow tanıtım standı da şölen kapsamında yer alıyor.

12888683_10208033012316494_4835896477010893844_o.jpg

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ve festivalde stant açan esnaf ile vatandaşlar Evrensel Gazete’ye konuştu. Belediye Başkanı Aziz Kaya, festivalin Lefke için önemine dikkat çekti ve; “1935-39 arası, 5 yıl yapılan ve geçen yıl, 80 yıl aradan sonra 6’ncısını, bu yıl da 7’ncisini yaptığımız festivaldir. Festivale Pazar günü daha da fazla yoğunluk olmasını bekliyoruz. Yafa, Lefke’nin önemli simgesi, bundan dolayı bunu hayata geçirmek gerekiyordu. İkincisi, Cittaslow anlayışı olarak yerel yönetime değer vermek, katkı koymak anlamında da bu önemliydi. Belediyenin Cittaslow tanıtım standı da şölen kapsamında yer alıyor. Cittaslow tanıtımı için, salyangoz şeklinde içinde portakal olan bir maket oluşturduk. Halk orada durup fotoğraf çektiriyor, yani bayağı bir ilgi var. Esnaf arkadaşlara ve halkımıza hayırlısı olsun” dedi.

STANT AÇANLAR NE DEDİLER?

ÖZDEMİR ÖZKURTULUŞ: Güzelyurt’tan geliyorum ve üzün sucuğu satıyorum. Organik üzümlerimiz ile sucuk yapıyoruz ve festivalde satıyoruz.

SEMRA KURBAN: Lefkeli’yim ve Lefke Festivali’nde, bulgur köftesi ve poğaça satıyorum. Festival alanında açtığım standımda, köfteleri kızartıp, sıcak sıcak satıyorum.

img_9338-1.jpg

ÇAĞLA NEKİBZADE: Organik ürünlerimizi tanıtıyor ve satıyoruz. Kendi yerli ürünlerimiz, macun çeşitleri, zeytin yağı, çakiztez, zeytin, portakal, mandalina, hurma macunu, bergamot ve ceviz macunu satıyoruz.

AYŞE GÖÇER: Güzelyurtluyuz ama Lefke’yi severiz ve festivallerine katılırız. Lefke’de yapılan festivallere her zaman ürünlerimizi tanıtmak için katılıyoruz. Yafa Portakal Festivali’nde, portakal macunlarımız var. Kıbrıs’a özgü doğal, ev yapımı yiyeceklerimiz var. Limasol tatlısı, bulgur köftesi, kabak biddası, pilavuna, tarhana, zeytinlerimiz var.

img_9347-1.jpg

MÜFTÜNE SEVHAN: “Lekeliyim ve Lefke Festivali’ne üçüncü kez katılıyorum. Ev yapımı ürünlerimi satıyorum. Hellim böreği, tahinli, macunlarım var. Kek yapmıştım, hepsini erkenden sattım.”

AYSEL ALPŞAR: “El ve ev yapımı ürünler tanıtıyor ve satıyoruz. Ceviz macunu, bergamot macunu, börek, çiçek macunu, pilavuna, bergamot suyu ve limonatası, çiçek suyu, zeytin, kara yağ gibi, katkısız yerli ürünlerimiz ile festivale katıldık.”

img_9370-1.jpg

MUSTAFA ZAMAN: “Eskiyi canlandırmak için yapıyorum. Emekliyim ve el işi yapıyorum. Ürettiklerimi de festivalde tanıtıyorum. Minyatür zeytin değirmeni, fırın, buhurdanlık ve daha birçok el işi yapıyorum. Lefke Festivalleri güzel oluyor. Pazar günü daha da kalabalık olmasını bekliyoruz.”