Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Hızlı, Lefke’de CMC atıkları temizlenmeden başka bölgede madenle ilgili temizlik çalışması yapılmasına ve yeni madenciliğe karşı olduklarını vurguladı.

Konuyla ilgili yazılı açıklamasında, “son günlerde Lefke bölgesinde maden atıklarının temizliği için, Gemikonağı’ndaki CMC maden atıklarının bulunduğu bölge dışında çalışma yapılmak istenildiği öğrenilmiştir” diyen Hızlı, bu bölge  temizlenmeden, Lefke’de farklı bir bölgede çalışma yapılabilmesi konusundaki görüşlerin kendilerini üzdüğünü vurguladı.

“YENİ MADENCİLİK ENDİŞESİ”

Hızlı, ayrıca çalışmanın yapılması için talep edilen yerin büyüklüğününü, temizlikten öteye yeni madencilik yapılabileceği endişesi doğurduğunu ifade etti.

CMC maden atıklarının bulunduğu bölgenin çok tehlikeli ve çevre kirliliği açısından her zaman dile getirilen bir yer olduğunu kaydeden Hızlı, maden atıklarının ve ağır metallerin yoğun olarak bulunduğu bölgenin Gemikonağı sahil şeridi olduğunu, burasının bölge girişi ve üniversite geçiş noktası olması nedeniyle eğitim sektörünü de olumsuz etkilediğini belirtti.

Hızlı, “Bu bağlamda, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği olarak, yeni madencilik çalışmaları konusundaki tutumumuz gibi, CMC maden atıklarının temizlenmeden Lefke’de farklı bir bölgede maden ile ilgili çalışma yapılmasına da karşı olduğumuzu belirtiriz” dedi.

Bölgede maden atıklarının temizliği ile ilgili bir çalışma yapılacaksa kesinlikle Gemikonağı’ndaki maden atıklarının bulunduğu CMC alanında yapılması gerektiğini ve öncelikli temizlenmesi gereken yerin burası olduğunu ifade eden Hızlı, Gemikonağı’ndaki CMC maden atıklarının temizlenmesi beklenirken ve bu konuda yıllardır bir beklenti içinde olan bölge halkının farklı bir noktada temizlik yapılacağı konusunu kabul etmeyeceğine işaret etti.

“DİĞER BÖLGELER, TEHLİKE DERECESİNE GÖRE SONRA”

CMC Maden atıklarının temizliği gerçekleştikten sonra diğer bölgelerdeki atıkların tehlike derecesine göre değerlendirilip sıra ile temizlenmesi gerektiğini belirten Hızlı, şöyle devam etti:

“Hatırlatmak isteriz ki bölgenin gelişimi için tarım, eğitim ve turizm konuları öncelikli başlıklardır. Yine Gemikonağı sahil şeridininin temizlenmesi ile çevre ve doğaya zarar vermeyecek çok amaçlı bir liman yapılmasını talep etmekteyiz.”