Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, Lefke’nin en değerli madeninin yeşil dokusu olduğunu belirterek, bölgede yeni madencilik macerasına müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

Karlıtaş, Lefke’nin uluslararası cittaslow (sakin şehir) ünvanı almasıyla birlikte, bölgenin geleceğinin turizm, eğitim ve iyi tarım uygulamalarında olduğunun tescillendiğina işaret ederek,  Lefke Bölgesinin tarihi, kültürel ve doğa değerlerinin,  turizm vasıtası ile korunup, tanıtılmasının, bölgesel turizm gelişimi anlamında en önemli husus olduğunu ifade etti.

1974 sonrası hiç hak etmediği halde, izlenen yanlış politikalarla adı, çevre kirliliği ve maden atıklarıyla anılan Lefke bölgesinin, bu önemli sorundan kurtulmasının zamanının çoktan gelip, geçtiğini kaydeden Karlıtaş, Gemikonağı CMC atıklarının temizlenip, alanın rehabilite edilmesi hususunun hemen hemen tüm hükümet programlarında yer almasına karşın, bunun gereklerinin yerine getirilmediğine işaret etti.

“ATIKLARI TEMİZLEMEDEN YENİ BİR ATIK ALANI YANLIŞTIR”

Gemikonağı bölgesindeki maden atıkları temizlenmeden, Lefke içerisinde 80 dönümlük ikinci bir maden temizleme alanı yaratma düşüncesini, Lefke Platformu’nun bir üyesi olan derneğin, yanlış bulduğunu vurgulayan Karlıtaş, üstelik dünyada emsali olmayan bir yöntemin ilk olarak bölgede tatbik edileceğinin belirtilmesinin, kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Karlıtaş, Maden atıklarının öncelikli ve acilen temizlenmesi gereken bölgenin, Gemikonağı CMC alanı olduğunu vurguladı.

Karlıtaş şöyle dedi: “Lefke’nin en değerli madeni yeşil dokusudur. Bu yüzden,Lefke’de, yeni madencilik macerasına müsaademiz yoktur.

Bölgenin geleceği, planlı turizm, eğitim ve tarım sektörlerindedir. Lefke Gelişim Planı için her türlü yapıcı işbirliğine hazırız.”