Kapının açılmasını hem sosyal hem de ekonomik açıdan getirisi olacağı görüşünde olan Lefkeliler, Aplıç Kapısı’nın açılması ile 2 saat yerine, 30 dakika yol kat ederek, Lefke’yle Trodos’u buluşturmanın mümkün olacağını belirttiler

Fehime Alasya

Kendilerine “üvey evlat” muamelesi yapıldığına inanan ve yıllardır ihmal edildiklerini belirten Lefkeliler, bölgede giderek daha kötü bir hal alan durgun ekonominin canlanması için Aplıç Kapısı’nın açılmasını umut olarak görüyor.

Aplıç Kapısı’nın açılmasıyla ilgili görüşlerini HALKIN SESİ ile paylaşan bölge halkı, kapının açılmasıyla birlikte, az da olsa Rumlara mal satacakları görüşünde.

İşlerinin adeta durma noktasına geldiğini ve “sinek avladıklarını” dile getiren esnaf, umudunu Aplıç Sınır Kapısı'nın açılmasına bağladı.

KAPIYA İSTİHDAM BÖLGEDEN SAĞLANSIN

Açılması uzunca zamandır gündemde olan Aplıç kapısının bir an önce açılmasını isteyen bölge halkı, sınır kapısının açılmasıyla ortaya çıkacak istihdam ihtiyacının da bölgeden karşılanmasını talep ediyor. İşsiz ve eski mezunlara sınır kapsında görev verilmesini isteyen vatandaşlar, gençlerin bir bir bölgeyi terk ettiğini, belki böylece bir kaçını bölgede tutabileceklerini söylüyor.

Kapının açılmasının, ekonomi ve sosyal alanda olumlu yanları olacağını dile getiren vatandaşlar, kapının açılmasıyla karşılıklı geçişler olacağını ve iki toplum arasındaki diyalogun gelişeceğine inanıyor.

LEFKE İLE TRADOS ARASI 30 DAKİKAYA DÜŞECEK

Aplıç kapısının açılması ile 2 saat yerine, 30 dakika yol kat ederek, Lefke’yle Trodos’u buluşturmanın mümkün olduğunu kaydeden vatandaşlar, kapının açılmasını hem sosyal hem de ekonomik açıdan getirisi olacağı görüşünde.

Lefke Avrupa Üniversitesi’nden (LAÜ) Lefke’nin gereği gibi faydalanamadığı ve esnafın potansiyele uzak kaldığı görüşünü de aktaran vatandaşlar, LAÜ’nün Gemikonağı’nı cazibe merkezi hale getirdiğini anlattı.

 LAÜ’nün yeni yurt yapma girişimlerinin kendilerini umutlandırdığını belirten bölge halkı, LAÜ’nün yeni yurtlarının açılmasını dört gözle bekliyor

LAÜ’den umduğu iş potansiyelini bulamayan bazı Lefkeliler de, aynı durumun Aplıç kapısı açıldıktan sonra yaşamasından endişeli. Vatandaşlar, “Kapı açılacak, gelip gidecekler ama kimse bir şey satamayacağız” kaygısı da taşıyor. Diğer yandan, karşılıklı ziyaretlerle, rekabet olacağına ve kalitenin artacağına inan da var.

Lefkeliler ne dedi? 

Tuncay Gönen:

Lefke'de ürettiğimiz her şey satılacak. En kötüsü gezmek için bile mesafemiz kısalacak, bir gezmeye gitsek bir saat yol isterik, eksik olsun kalsın deriz, çıkmayız. Kendi içimizde kapandık kaldık. Çocuklarımız tek tek kaçar. Biz Lefkeliler üvey elatız, her gelen siyasiler Lefke'ye hiçbir şey yapmadılar, üvey evlat muamelesi görüyoruz. Açılacak olan bu kapı gençlerimize de bize de hayırlı olur inşallah... Açılınca sınır kapılarına Lefkeli çocuklarımızı alsınlar, sırasıyla nizamıyla yapsınlar, eski mezun ve işsizleri alsınlar. Çocuklarımız 'siz ölünce kaçacağız, burada durmayacağız' der daha ne desinler? Günahtır artık sesimizi duyun, üvey evlat olmak istemiyoruz.

Ahmet Özadalı:

Kapının açılmasıyla Lefke çıkmaz bir yoldan kurtulacak, en önemlisi de budur. Sadece Lefke de değil bütün bölge bu kapının açılmasını dört gözle beklemektedir. Kapılar açıldığında rekabet olacak, zayıf yönlerimizi belki yanı başımıza bakıp iyileştirebiliriz. Biz bu kapının açılması için çok mücadele verdik. Cengiz Topel Hastanesi için de çok mücadele verdik daha da vereceğiz ve başarıya ulaşacağız. Lefke'ye faydası olacağına inananlardan bir tanesi de benim. Aplıç Kapısı açılınca eskisi gibi kaynaşacağımıza inanıyorum. Yıllar önce Lefke'de portakalı tüccara vermez yukarıdaki köylere köfün köfün dağıdırlar, satarlardı. Yeni dünya, mersin, hurma her şey satılırdı. İki toplumun kaynaşması zaman alacak tabi, aradan 40 yıl geçti ama olacak, olmasını isteyenlerdenim. LAÜ'nün Lefke'ye bir katkısı yoktur, genel olarak yoktur, bu konuda da yanlış politikanın kurbanı olduk. Çekim alanı Gemikonağı oldu. Gelen rektör sayesinde değişen bazı şeyler olabilir. Yatırımcılar hep üniversitenin bölgesine yatırım yaptığı için bize çok faydası olmadı.

Mustafa Altunca:

Kapının açılması tabi ki faydalı olur. Kavun karpuz üretiriz ama satamayız, durumumuz berbat, insanların alım gücü dibe vurdu.

Gidip bir tüccara karpuz veririz, üç aylık çek alırız, paramızı alana kadar mevsim geçer zaten, ne anladık bu işten? Köyde birer birer karpuz satmakla nasıl geçinebiliriz ki...

Kapının açılmasıyla belki biz üreticilerin de yüzü güler.

Ersen Altunca:

Karpuz kavun üreticisiyim kardeşimle, seyyar satıcı ve pazarda satış yaparız. Bence bölgeye hiçbir faydası olmaz.

İki ayrı devletin de sıkıntıları vardır. Kapalı kalması daha iyidir.

İşin ticari boyutu bu. Sosyal boyutu ise turist gelmeyen bir ülkede ne bekleyebilir ki...

Rumlar sadece kumar oynamaya gelir. Birbirimize faydamız olacağını düşünmüyorum...

LAÜ'nün sadece Gemikonağı'na faydası var, ne Lefke'ye ne de civar köylere faydası yoktur.

Sevim Arkan:

Herkes kapının açılmasını bekler, umarım bizim de faydamıza olur.

Vergilerimiz ateş pahası, küçük yerlere vergiler daha düşük olsun, biz burada çok iş yapmayız zaten.

Burada gençlerimizin sosyal yaşantısı yok, gece bir yere gitmek isteseler bir yer yok, her yer uzak, kapının açılması belki gençlere olsun fayda sağlar.

Üniversitenin de bize faydası var, en azından gençler alışveriş yapar.

Adil Genç:

Restornatım var, çay kahve kebap, faydası olacak tabi, olmasın olur mu, günde fazladan 10 fincan kahve, 3-5 tabak yemek satsak o da kar.

Saat 12 buçuk olmuş, biz daha 15 TL para toplamışız, olur iş değil...

LAÜ buraya yurt yapıyor, o da iyi olacak, burası zaten çıkmaz sokak, öğrencinin bölgemize de faydası olacak, servisleri de var her gün. İyi olacak.

Yurtta olan öğrencinin, kiraya çıkan öğrencinin Lefke'ye faydası var, umarız daha da olur...

Salih Gazi:

Kapının yeniden açılması Lefke'ye her türlü faydayı sağlayacak.

Babam zamanında yolun kenarına, evimizin önüne portakal çıkarırdı, geçen Rumlar hep alırdı köfün köfün, şimdi de niye böyle olmasın?

Ürettiğimizi satalım, esnafın, üreticinin yüzü gülsün, sattıkça üretelim, fena mı...

Yeniden kapı açılsın satılacak gene, ticaret ayıp değil... Yol üstünde bile satarlardı eskiden, yukarıda Rumlarda portakal yoktur çünkü.

Ahmet Öksüz:

Doğdum büyüdüm burada, Lefke'nin durumu 1974'ten sonra içler acısı oldu ve halen daha da devam eder. Kıbrıs'ın en eski beş kasabasından biri burasıydı. 74'ten sonra bu kasaba sağa sola dağıldı, nüfusu azaldı ve ilk liderlerimiz burayı tamamen merkezden çıkardı. Burası bucak oldu, mahalle oldu adeta. Bunu hep sorarız niye böyle oldu diye... Her şeyimiz vardı köyde, hepsi Güzelyurt'a taşındı. Gözden çıkardılar, LAÜ'den sonra da çok göze batar bir bölge olmaya başladık, kapının da açılması bizi çok daha güzel etkileyecek.

KKTC'nin geleceği için kimse bir şey yapamaz sanırım. Çözüm olursa burası yeniden en güzel yerleşim yerlerinden biri olacaktır. Bu çöküntüye bizi idare eden insanlar neden oldu. CMC'yi bırakıp gittiler halen daha zararları konuşulur, bunun da sorumlusu yine idarecilerdir. Niye kalıntılar değerlendirilmedi de bu günlere gelindi. Bu bölgeye yapılan tek faydalı yatırım sanırım bu okuldur. Kalkınması için ise yapılması gereken çok şeyler var. Üreticilerimizi destekleseler güzel şeyler olacak. 5 kişinin faydalanması için 100 kişiyi gözden çıkaran idare modelimiz oldu hep, umarım bundan sonra da değişir.

Sevilay Akvan:

Biz okul açılacağı zaman da faydamıza olacağı, Lefke'yi canlandıracağı için sevinmiştik ama olmadı, kapılar da açılınca yine böyle boş oturmaktan korkuyoruz. Gelip geçerler ve durmazlarsa esnafa hiçbir katkıları olmayacak. Yine ayni şeyler olacak diye düşünüyorum. Öğlen saati ve gördünüz, dükkanlara giren çıkan yok, her gün böyleyiz. Gemikonağı gibi değil burası. Öğrencinin çarşıya faydası olmadı, umarız kapının olur.

Rifat Müdüroğlu:

Anlatmak istediklerimi bir örnek vererek açıklamak istiyorum. Lefke'de tarihi yerin önünde otururduk ve her dakika canlılık vardı çünkü LAÜ'nün diploma töreni vardı. Arkadaşlarla orda dedik ki 'bu yol açılsa köyümüz hep böyle olacak. Esnafımız canlanacak, Lefke hareketlenecek' Kapının açılmasını şiddetle arzu ediyoruz. Yıllardır bu mücadeleyi sürdürüyoruz, araya Pirgo Kapısı'nın açılması girdi o yüzden uzadı. Zaman zaman Gemikonağı esnafı ile konuşuyoruz, mobilyacısından tamircisine kadar birçok Rum müşterileri var. Mutlaka bir alışverişimiz olacak, özellikle Lefkeliler Aplıç yolu kenarına çıkıp sepet sepet bahçesinden portakal satardı, yine böyle olabilir. O tarafta kiraz var sadece. Çingenelere bile portakalı Lefke portakalı olarak satardı, yani ticari açıdan sosyal açıdan her yönden faydası olacaktır.

Tünay Solmaz:

Kapının açılması muhakkak faydamıza olur. Gidiş geliş olacak, ticari olsun sosyal olsun faydamıza olacağını düşünüyorum. Biz de bu kapının açılmasını istiyoruz. Bölgemiz canlanır, yarım saatlik yolu iki saatte gidiyor insanlar...