Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği öncülüğündeki Lefke bölgesi sivil toplum örgütleri, 5 Haziran Dünya Çevre günü dolayısıyla, “ülkenin en büyük çevre felaketi olan CMC kirliliğine” bir kez daha dikkat çekti.

Gemikonağı’ndaki CMC alanı önünde toplanan sivil toplum örgütü temsilcileri, kirliliğinin hala temizlenmemiş olmasını protesto etti.

Bölge sivil toplum örgütü temsilcileri, düzenledikleri eylemle, CMC Maden atıkları bölgesi önünde “CMC Rehabilitasyon ve konut, liman, orman projesi”nin sembolik açılışını yaparak, kurdele kesti.

Eyleme bazı dernekler ve siyasi partiler de destek verdi.

Eylemde söz alan Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay, CMC alanının temizlenmesi konusunda gelinen süreci anlatarak, Lefke bölgesinin 42 yıldır bu sorunla mücadele ettiğini ve bu sorun çözülmeden Lefke bölgesinde yapılacak hiçbir işin anlam bulmayacağını söyledi.

Oktay, bölge sivil toplum örgütlerinin CMC sorunun çözümü konusunda bilimsel çalışmalara imza attığını anımsatarak, gelmiş geçmiş hükümetlerin konuyla ilgili kesin çözüm adımları atamadığını kaydetti.

Eylemde, daha sonra Nazif Kubilay, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği öncülüğünde bölge sivil toplum örgütlerinin hazırladığı bildiriyi okudu.

Bildiride, CMC atık alanının temizliği için bölgenin son 20 yılda iki firmaya kiralandığı ancak bölgede gözle görülür bir faaliyette bulunulmadığına dikkat çekilerek, 9 yıl önce CMC alanını devralan PORT İSBİ Firması’nın da işi zamana bıraktığı ve gerekli taahhütleri yerine getirmediği belirtildi.

Geçmiş hükümetin ilgili firmanın sözleşmesini fesh ettiği ancak yeni gelen hükümetle birlikte bu kararın iptal edildiği kaydedilen bildiride, bu durumun kabul edilir olmadığı ve CMC alanındaki atıkların temizliği için yeni bir ihalenin kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Bildirinin okunmasının ardından Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Hızlı, Lefke Vakfı Başkanı Vehit Nekibzade, Bağlıköy Eko Turizm Gönüllüleri Derneği Başkan Yardımcısı Taner Kerimoğlu, Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, Denizli- Gemikonağı Kalkındırma Derneği Başkanı Türkay Fotalı ve GÜKAD Başkanı Reşat Kansoy, siyasi parti temsilcilerinden CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman,  SDP Genel Başkanı Tözün Tunalı, HP Güzelyurt İlçe Başkanı Naim Pınar birer konuşma yaparak, eyleme destek belirtti.

Eylemde son olarak Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya söz alarak, cittaslow ağına katılan Lefke’nin artık bu tür kirlilikler ve maden yatırımlarıyla anılmak istenmediğini vurgulayarak, yetkilileri göreve çağırdı.

Konuşmaların ardından tüm katılımcılarla birlikte kurdele kesilerek, “CMC Rehabilitasyon ve konut, liman, orman projesi’nin” sembolik açılışı yapıldı.