Program; saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından, Lefkoşa Türk Lisesi Okul Korosu, marşlar okudu.

Anma töreninde Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar ile Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından tören, LTL öğrencilerinin “Bu Vatan Bizim” oratoryosuyla sona erdi.

BAYAR: “21 ARALIK 1963 ÖNEMLİ SONUÇLAR YARATTI”

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yardımcısı Celal Bayar, 21 Aralık 1963 tarihinin 52 yıl önce “Kanlı Noel” olarak tarihe geçtiğini, bu tarihin Kıbrıslı Türkler ve Rumlar açısından önemli sonuçlar yarattığını kaydetti.

Kıbrıs sorununun Rumların iddia ettiği gibi 1974 yılında başlamadığını söyleyen Bayar, sorunun başlangıcının 1800’lü yıllara uzandığını belirtti.

Bayar, EOKA’nın 1 Nisan 1955’te kurulduğunu söyleyerek, o tarihten günümüze Kıbrıs konusunda yaşananları Akritas Planı’nı, ENOSİS’i, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ve TMT’nin kuruluşunu anlattı.

Geçmişten ders alıp geleceğe bakmak gerektiğini dile getiren Bayar, Türk tarafının her zaman çözümden, barıştan yana olduğunu ancak Rum tarafının ENOSİS yolunu açık tuttuğunu, silahlanmaya ve düşmanca davranışlara devam ettiğini söyledi.

Bayar; eşitlik, egemenlik, devlet, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçmeyeceklerini söyleyerek, şehitleri bugün ve her gün anmanın önemine vurgu yaptı.

ERSAN: “KIBRISLI TÜRKLERİN DİRENME GÜCÜNÜ GÖSTERDİĞİ TARİH”

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, 21 Aralık 1963 tarihinin, Kıbrıslı Türklerin direnme gücünü, haklılığını, bu topraklarda var olmak için mücadele edeceğini gösterdiği tarih olduğunu ifade etti.

Rumların 21 Aralık 1963’te Akritas Planı’nı uygulamaya koyduğunu, Kıbrıs Türkleri 24 saat içinde yok etmeyi amaçlayan bu planla birlikte büyük acılar çekildiğini, göçlerin ve ölümlerin yaşandığını söyleyen Ersan, “Bizi adanın yüzde 3’lük bölümüne hapsettiler, adaya 20 bin Yunan askeri çıkarttılar, yüzlerce insanı katlettiler” diye konuştu.

Kıbrıslı Türklerin her şeye rağmen direnişini sürdürdüğünü, 1963-1974 yılları arasında büyük acılar çektiğini belirten Ersan, bugün, onurlu ve yaşayabilir bir çözüm için gayret göstermenin herkesin görevi olduğunu kaydetti.

Ersan, “Bizi 1974 öncesine götürmeyecek, adil, güven, huzur, eşitlik ve özgürlük içinde yaşamak istiyoruz. Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünden vazgeçemeyiz” diye konuştu.

Ersan, konuşmasını şehitler için okuduğu şiirle tamamladı.