İstanbul’daki toplantıda “İki Kıbrıs halkının liderlerinin cesurca tekrar başlattığı adada adil ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşma sürecine destek” yinelendi.

Ayrıca Forum üyelerinin “iki halk arasındaki tampon bölgeyi bir ayrıştırma bölgesi olmaktan çıkartıp, birlik bölgesi haline getirmek amacıyla bir öneri listesi hazırladığı” duyuruldu.

Buna göre, iki kesimdeki iş adamları arasındaki anlaşmazlıkları çözecek bir tahkim merkezi, genç girişimciler için kuluçka merkezi ve ortak doğal afet yönetim birimi kurulacak. İki toplumdan yatırımcıların ortak yatırım yapabilmesi yönünde fizibilite çalışması da hazırlanacak.

ORTAK AÇIKLAMA

2 Haziran 2014’te Lefkoşa’da kurulan forumun kurucu üyelerinin Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odalar Birliği olduğu kaydedilen açıklamada, forumun bugün ikinci toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdiği bildirildi.

“Forumun, iki Kıbrıs halkının liderlerinin cesurca tekrar başlattığı adada adil ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşma sürecini desteklediğini bir kere daha beyan ettiği” ifade edilen ortak açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Siyasi süreç nasıl ilerlerse ilerlesin, Forumumuz adadaki iki halk arasındaki güven ortamını güçlendirme hedefine doğru yürümeye devam edecektir.

İkinci toplantılarında, Forum üyeleri iki halk arasındaki tampon bölgeyi bir ayrıştırma bölgesi olmaktan çıkartıp, birlik bölgesi haline getirmek amacıyla bir öneri listesi hazırlamıştır.

Forumun bir sonraki adımı bu listedeki maddelerin önceliklerini belirlemek ve somut, üzerinde çalışılabilir projeler geliştirmektir. Bunlardan bazıları şöyledir;

a.İki halkın iş adamları arasındaki anlaşmazlıkları çözecek bir tahkim merkezi kurmak. Tarafların tahkim uzmanları 30 gün içerisinde Atina’da toplanıp, üzerinde anlaştıkları bir metni Forum’a sunacaklardır. Forum aynı zamanda bu merkez için güvenilir bir üçüncü taraf bulma ihtimalini de araştıracaktır.

b. İki halkın genç girişimcilerini barındırıp büyümelerini sağlamak amacıyla bir Kuluçka Merkezi kurmak. Tarafların atadığı yetkililer 30 gün içerisinde Brüksel’de bir araya gelip bir yol haritası hazırlayacaklar ve Forum’a sunacaklardır.

c. Bir Start-up Weekend etkinliği düzenleyerek iki halktan genç girişimcileri bir araya getirmek. Bu etkinlik için taraflardan birer sorumlu temsilci atanmıştır; 30 gün içerisinde Forum’a somut bir takvim sunulacaktır.

d. Adada bir Ortak Doğal Afet Yönetim Birimi kurulması için çalışılacaktır. İşbirliği eksikliği dolayısıyla adada yangın, sel vb. doğal afetler ortaya çıktığında iki taraf da ciddi kayıplar vermektedir. Ada halklarının güvenliğini sağlamak amacıyla, Forum bir Afet Yönetim Birimi’nin kuruluşuna öncülük edecektir.

e. İki toplumdan yatırımcıların ortak yatırım imkanları konusunda fizibilite çalışması hazırlanacaktır.”

ARALIK’TA ATİNA’DA

Ortak açıklamada, forumun bir sonraki toplantısını Aralık ayında Atina’da yapacağı belirtilerek, “Forum üyeleri olarak biz halklarımız arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla atılan bu adımları sadece başlangıç olarak görüyoruz. Bölgemizin istikrarı ve refahı Kıbrıs sorununun kapsamlı bir sonuca ulaşmasına bağlıdır. Aynı zamanda Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın Avrupa Birliği bünyesinde daha parlak bir geleceğe sahip olmayı hak ettiğine inanıyoruz” denildi.