Lefkoşa Gönüllüleri İnisiyatifi, başkent Lefkoşa’da Osmanlı kültürünün önemli miraslarından olan tarihi çeşmelere hak ettiği değerin verilmesini ve turizme kazandırılmasını istedi.

İnisiyatif yaptığı yazılı açıklamada, Lefkoşa Surlariçi’ndeki çeşmeleri inceleyerek, tarihi değerlerin içinde bulunduğu terk edilmişlik konusunda yetkilileri uyardığını, gerekli tedbirlerin alınması yönünde ilgili bakanlara görüşlerini ilettiğini açıkladı.

Hükümet değişikliğinin ardından yeni kabineye de tespitleri ve taleplerini ileteceklerini kaydeden Lefkoşa Gönüllüleri İnisiyatifi, başkentte bulunan 12 tarihi çeşmenin tamamının restorasyon ve tadilata ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. İnisiyatiften yapılan açıklamada şöyle denildi:

“2 ÇEŞMENİN ADI DEĞİŞTİRİLDİ”

“İnisiyatif yaptığı araştırmada 12 çeşmenin ikisinin isminin değiştirildiğin bir çeşmenin de adının yazılı olmadığını tespit etti.

Mevlevi Tekke Sokağı’ndaki Müftü Berberzade Hacı Mustafa Çeşmesi’nin tabelasının bile bulunmadığını tespit eden Lefkoşa Gönüllüleri, Pabuccuzade Hüseyin Efendi Mehmet Ağa Çeşmesi’nin isminin, Fuzili Sokağı Çeşmesi olarak, Kıbrıs Muhasillı Esseyid Mehmet Efendi Çeşmesi’nin isminin de Atatürk Çeşmesi olarak değiştirildiğini tespit ettiklerini açıkladı.

Lefkoşa Gönüllüleri İnisiyatifi, yetkililerden adı değiştirilen çeşmelere orijinal isimlerinin yazılı olduğu tabelaların yerleştirilmesini ve gelişi güzel çeşmeye monte edilen tarihi yazıtların da hak ettiği bir şekilde değerlendirilmesini istedi.”