Kültür-sanat alanında faaliyet gösteren 5 sivil toplum örgütü, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ve Gençlik Dairesi’nin birlikte organize ettiği “10. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali” dün gerçekleşen kortej yürüyüşü ile başladı.

LTB’den yapılan açıklamaya göre, 31 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında eski Çağlayan bayram yeri ruhunu da hatırlatma düşüncesiyle Çağlayan Parkı’nda yer alan Festivalin ilk gecesinde konuşmaların ardından saat 21.00’den itibaren halk dansları gösterileri, müzik performansı ve açık hava sinema gösterimi yer aldı.

DEREBOYU-ÇAĞLAYAN ARASI KORTEJ

Festivalin organizatör dernekleri olan Göçmenköy Taşkınköy Kültür Derneği (GÖÇTAŞ), Lefkoşa Folklor ve Gençlik Merkezi (FOGEM), Lefkoşa Folklor Derneği (FOLKDER), Gençlik Merkezi Birliği ve Halk Sanatları Derneği’nin (HASDER) yanı sıra Türkiye, Kırgızistan, Slovakya ve Paraguay’dan da konuk ekiplerin katıldığı kortej yürüyüşü ile 5 günlük festival başladı.

Lefkoşa’nın bir zamanlar “Bayram Yeri” kurulmasıyla ünlü Çağlayan Parkı’nda yer alacak ve “Çağlayan” temasıyla hazırlanan festivalin ilk gecesinde LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Festival Komitesi adına Salim Piyale ve Gençlik Dairesi adına Haldun Yücel birer konuşma yaptı.

HARMANCI: “HALKIN KATKI KOYMADIĞI VE SAHİPLENMEDİĞİ HİÇ BİR MEKAN YAŞAYAMAZ”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı gecede yaptığı konuşmada öncelikle katılımlarından dolayı TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, TDP Milletvekili Zeki Çeler, UBP Miletvekili Ersin Tatar, Slovakya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Oksana Tomova, LTB Meclis üyeleri, muhtarlara ve tüm Lefkoşa’lılara teşekkür etti.

Başkan Harmancı, Lefkoşa’nın festivaline yeniden kavuştuğunu  belirterek üç yıl aradan sonra festivalin beş örgüt ve Gençlik Dairesiyle birlikte organize edildiğini vurguladı.

Festivalin oluşabilmesi için geceli gündüzlü çalışan dernek yetkililer, Lefkoşa tutkunları ve LTB’deki takım arkadaşlarına teşekkür eden Harmancı “Bu gecenin mimarları onlardır” dedi.

Harmancı, Çağlayan’da doğup büyüdüğünü, bölgenin  güzel günlerini de, kötü günlerini de yaşadığını ve Çağlayan’ın eski günlerine ancak burada yaşayanların bölgeyi sahiplenmeleri ile hayat bulabileceğine inanç belirtti.

“Halkın katkı koymadığı hiç bir mekan ve hiç bir park var olamaz, eski canlılığını kavuşamaz” diyen LTB Başkanı Harmancı, Çağlayan’a ismini veren Hüseyin Çağlayan ve bölgenin tanınan isimleri Ali Korun, Resa Budak ile Zeka Bey’i de rahmetle andı.

Harmancı ismini sayamadığı bir çok saygın insanın Çağlayan’da yetiştiğine ve bölgeye katkı sağladığına dikkat çekerek, Çağlayan bölgesinin önemini vurguladı.  Harmancı ayrıca hırsla, inançla ve arzuyla değerlerimize sahip çıkılması gerektiğini ifade ederek yeni Çağlayan’nın eskiyi unutmadan günümüz değerlerini kucaklayarak yaşatılmasının önemine işaret etti.  Harmancı, Lefkoşa’nın her rengin iç içe olduğu ve kardeşçe yaşadığı bir şehir olduğunu ve öyle olmaya devam edeceğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

1472723056.jpg

1472723057.jpg

1472723058.jpg

1472723107.jpg

1472723055.jpg

1472723109.jpg