Seminere KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu; DAÜ çalışma grubundan Prof. Dr. Kokan Grchev, Yrd. Doç. Dr. Münevver Özersay, Esra Can Akbil ve  Prof. Dr. Naciye Doratlı ile Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı katıldı.

Seminer, KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer’in açılış konuşması ile başladı.

Gürcafer, bir süreden beri Kıbrıs Rum Müteahhitleri Birliği(OSEOK) ile görüştüklerini ve çözüme nasıl katkı koyabileceklerini tartıştıklarını belirterek, ekonomik ilişkileri geliştirmeyi ve birlikte neler yapabiliriz konularını da konuşmaya başladıklarını kaydetti.

Gürcafer, çözümün mümkün kılmanın yolunun, çözüme inanan ve çözümden olumlu etkilenebilecek insan sayısını artırmak olduğunu savundu.

“OSEOK ile kurmuş olduğumuz ilişkinin temelinde kesinlikle çözüm amacı vardır” diyen Gürcafer,  Kıbrıs’ın federal bir çatı altında yeniden birleştirilmesini arzu ettiklerini söyledi.

Lefkoşa Surlariçi’nin ara bölgesi sonrasında Surlariçi bütünü ile ilgili bir çalışma başlattıklarını belirten Gürcafer, daha sonra KTMMOB ile bunu paylaştıklarını, Esnaf ve Zanaatkarlar, Ticaret ve Sanayi Odası’nın da bu çalışmaya katılmasını hedeflediklerini anlattı.

Hepsinden olumlu destek aldıklarını belirten Gürcafer, eş zamanlı olarak UNDP ve AB ile görüşmelerinin devam ettiğini kaydetti.

Gürcafer, projeleri ile ilgili detaylı bilgi verdi.

HÜDAOĞLU

Gürcafer’in konuşmasının ardından söz alan KTMMOB Ahmet Hüdaoğlu iyi niyetle yola çıkılmış her olayın sonucunda ve barışa veya çözüme katkı sağlayacak her olayın arkasında olduklarını belirtti.

‘Biz, ara bölgeyi açıyoruz’ dendiği anda projelerle nasıl açılabileceğini, nasıl hareket edileceğini söyleyebileceklerini kaydeden Hüdaoğlu, dünyaya örnek olabilecek projeler çıkabileceğini, bu konuda her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarını belirtti.

Hüdaoğlu’nun konuşmasının ardından DAÜ çalışma grubunun sunumu yapıldı. Sunumda Prof Dr Kokan Grchev’in “Avrupa’da teorik ve alışkanlıkların sürdürülebilir geliştirimle stratejisi’’ ele alındı.

Daha sonra Yrd Doç Dr. Münevver Özersay ve Esra Can Akbil’in “Düşünen şehir: Birçok proje , birçok hikaye” adı altında Gazimağusa ve kapalı Maraş ile ilgili sunumları gerçekleştirildi. Ardından Prof Dr Naciye Doratlı’nın “Lefkoşa’nın kazanılmasının kazanımları” adı altındaki sunumu yapıldı.

HARMANCI 

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, KTİMB’nin çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek böyle bir çalışma yürüttükleri için de Gürcafer’i tebrik etti.

Harmancı, dünyanın her yerinde eski şehirlerin toplu çöküş yaşadığını, bir plan ve program dâhilinde buraların tekrar eski gücüne kavuştuğunu ve turizm potansiyelini teşvik edecek şekilde değiştiğini kaydetti.

Surlariçi’nin adanın değerli yerlerinden olduğunu belirten Harmancı, “Popülizmin bizi nereden nereye getirdiğine biraz bakmamız gerekir. Düşünün ki siz bu bölgede iş sahibi olup, hayatını ve geçimini buradan kazanan insanların başka bir alana taşınması ile ilgili süreci heba etmiş deyim yerinde ise öyle bir kaos yaratmışız ki buraya sur içine verebileceğimiz enerjiyi şuan biz bu insanların yeniden buraya nasıl taşınabileceğine harcıyoruz” ifadesini kullandı.