Lefkoşa ile Eskişehir, “kardeş şehir” oldu. “Kardeş şehir protokolü”, Lefkoşa Türk Belediyesi ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından imzalandı. Protokole, LTB Başkanı Mehmet Harmancı ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen imza koydu.

Protokol, “iki şehir arasında dostluğu, işbirliğini ve uyumu geliştirmek ve dostane istişareler vasıtasıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında karşılıklı anlayışı ve dostluğu teşvik etmek” amacını taşıyor.

Protokole göre,  iki Belediye de, halkları arasında iletişimi ve her iki şehirdeki verimli uygulamaların karşılıklı paylaşımını teşvik etmek amacıyla eşitlik ve mütekabiliyet ilkelerine bağlı kalarak, sosyal yardım, turizm, ekonomi, eğitim, çocuk hakları, sanat, kültür, spor ve kentsel tasarım alanlarında, bilgi transferi ve paylaşımı sağlayarak her iki şehrin de gelişmesine imkan tanıyacak.

Gerçekleştirilecek ortak projelerin örgütlenmesinde iki şehrin politika belirleyicileri ve halkları karşılıklı anlayış ve güvene dayalı ortaklığın önemini göz önünde bulundurarak birbirlerinin geleneklerine ve kültürlerine saygı gösterecek.

Protokol, LTB Mimar Mehmet Vahip Toplantı Salonu’nda imzalandı. İmza töreninde, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve LTB Başkanı Mehmet Harmancı birer konuşma yaptı.

BÜYÜKERŞEN

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen, protokolün zaman zaman biraraya gelerek tecrübe paylaşımı yapmaya imkan tanıyacağını belirterek, turizm, kültür, üniversiteler gibi alanlarda fikir alışverişi yapmanın uzun vadede ticaret ve sanayi alanında da ortaklıklar doğurmasını temenni etti.

Eskişehir’e dünyanın farklı yerlerinden kardeş şehir olma talebi geldiğini kaydeden Büyükerşen, Eskişehir’in kardeş belediye olduğu şehirler ve süreçle ilgili bilgi verdi.

Büyükerşen, birkaç gün içerisinde Girne Belediyesi’yle de kardeş şehir protokolü imzalayacaklarını açıklayarak, KKTC’deki belediyelerle yakın ilişkiler kurabilmekten mutlu olduğunu söyledi.

1475659708.jpg

HARMANCI

LTB Başkanı Mehmet Harmancı da, iki toplumun var olan gönül bağını bugünkü protokolle kardeşlik seviyesine çıkaracaklarını belirterek, Lefkoşa’nın farklı şehirlerle kardeşlik ilişkisi olduğunu ancak kendisi başkan olduktan ve belediye meclis üyeleri değiştikten sonra ilk kez bir şehirle kardeşlik protokolü imzalanacağını anlattı.

Eskişehir gibi şehircilik başarısı olan bir belediyeyle, turizm, şehircilik ve teknik konularda bilgi paylaşımında bulunabilecek olmanın sevindirici olduğunu ifade eden Harmancı, geçen Eylül’de Eskişehir’i ziyaret ettiklerini ve bürokratik prosedürleri tamamlayarak bugün protokolü imzalama aşamasına geldiklerini söyledi.

Harmancı, protokolde öngörülen işbirliklerinin sadece imza safhasında kalmayarak hayata geçirilmesini,  her alanda, özellikle de tiyatro, halk dansları gibi festivallerde de birarada olmayı temenni etti.