Naci Talat Vakfı, Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında sağlanan mali destek ile tarihi Lefkoşa Surlariçi bölgesinde turizme dönük Lefkoşa Kent Müzesi için çalıştay yapıyor.

Vakıf mütevelli heyeti başkanı Sıla Usar İncirli tarafından yapılan açıklamaya göre, çalıştay, 24 Mart Perşembe 14:00 -18:00 saatleri arasında İdadi Sokak No:7 Lefkoşa’daki Barış ve Dostluk Evi’nde tüm paydaşlar, uzmanlar ve ilgili sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleşecek. İncirli açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Lefkoşa Kent Müzesi, turistler için hem Lefkoşa hakkında birçok bilgiyi bir arada; broşürler, görsel malzemeler, filmler, interaktif müze uygulamaları, kiosklar …vb gibi değişik kanallarla alabilecekleri hem de hediyelik eşya, Lefkoşa ve Kıbrıs ile ilgili kitaplar/yayınlar, yöresel yiyecek ve içeceklerin bağış karşılığı edinebilip keyifli vakit geçirecekleri bir  mekan olacaktır. Lefkoşa’da nereleri ziyaret etmeleri konusunda turistlere rehber olacak müze, ayrıca bir nevi danışma bürosu işlevi de görecektir. Müzede ayrıca Lefkoşa Surlariçi’nin 1/500 ölçeğinde bir de maketi yer almaktadır.”

Lefkoşa kentinin tarihini, önemi mimari eserlerini, kişilerini, gelenek görenek, yaşam tarzını, farklı milletlere nasıl evsahipliği yaptığını, Lefkoşa’daki yaşamının tarihsel süreçler baz alınarak modern müze uygulamaları, görseller ile ziyaretçilere anlatılacağı kent müzesi Lefkoşa’daki ilk kent müzesi olacaktır.

Müze hizmete açıldığında, sivil toplum örgütleri ile müzeye gelen öğrenci grupları için müze ziyaretini daha eğitici hale getirebilmek ve müze gezisini pekiştirmek amacıyla hazırlanmış eğitim çalışmaları yapılacaktır. Resim, yaratıcı drama, hazine avı... vb. etkinliklerden oluşan bu çalışmalar, hem periyodik olarak tekrarlanacak hem de isteğe bağlı olarak okullara yönelik uygulanacaktır.

Lefkoşa Kent Müzesi’ni ve kente dair dijital platformu şekillendirmek üzere Lefkoşa kentinin tarihsel sürecine, bu bilginin müze ortamında nasıl sunulabileceğine, müzecilik ve müze yönetimi konularına ilişkin değerli görüşlerini bizimle paylaşmak üzere düzenlenecek çalıştayımıza tüm Lefkoşa gönüllülerini bekliyoruz.”