Arzu Köprülü

Sağlık Bakanlığı ve Tabipler Birliği işbirliğinde 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü dolayısıyla bugün Lefkoşa Kuğulu Park’ta kan bağışı kampanyası düzenlendi.

“Kan ve Hayat Kurtar”, “Kan Verelim Sağlıklı Olalım, Hayat Kurtaralım” sloganlarıyla gerçekleştirilen kampanyanın başlaması nedeniyle Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim ve KKTC Kızılay Derneği Başkanı Ahmet Ulubay bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Sucuoğlu, vatandaşlarla birlikte kan bağışında bulundu.

Lefkoşa Kuğulu Park’ta 9.00-14.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek kampanya sırasında kan bağışı ve ülkenin kan ihtiyacıyla ilgili basın bildirisi dağıtılıyor.

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in parkta kurduğu stantlarda vatandaşlarda 2323’e ad, soyadı ve  kan grubunu göndererek kan veri bankasına kayıt yapabilecekleri anımsatılıyor.

SUCUOĞLU

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Tabipler Birliği ile organize edilen kampanyanın KKTC’de yaşanan kan sıkıntısının azalmasına yardım edeceğine inanç belirtti.

Sucuoğlu, Thalassaemia hastalarının aylık 584 ünite kana ihtiyacı varken 350 civarında tedarik edilebildiğini; rutinde diyaliz, kanser hastaları, ameliyatlar ve trafik kazası geçirenlerin de ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda kan bulunmadığını kaydetti.

Kan ihtiyacının sadece 14 Haziran’da değil her gün hatırlanması gerektiğine işaret eden Sucuoğlu, zaten kan bağışı konusunda duyarlı olan vatandaşları daha da duyarlı olmaya ve kan vermeye çağırdı.

1465894248.jpg

BESİM

Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim de, bugünün ABO kan grubu sistemini bulan kişinin doğum günü olduğunu ve dünyada kan verme günü ilan edildiğini söyleyerek, kan vermenin birçok ülkede bir kültür haline geldiğini ve herkesin bir gün kana ihtiyaç duyabileceğinin bilinciyle davrandığını belirtti.

Kan vermenin vücudu yenilediğine ve manevi olarak da faydalı olabilmenin mutluluğunu yaşattığına işaret eden Besim, kan vermenin sadece bugün değil her gün önemli olduğunu ve kana her gün herkesin ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Besim, bugünün bir farkındalık, gündemde tutma, örnek olma günü olduğunu belirterek, sağlıklı bir kişinin yılda 2-3 kez kan verebileceğini ve bunun kriterlerini dile getirdi.

Filiz Besim, özelde bugün, genelde her gün herkesi kan vermeye davet etti.

ULUBAY

KKTC Kızılay Derneği Başkanı Ahmet Ulubay, toplumun ciddi miktarda kan ihtiyacı olduğunu söyleyerek, bu konuda çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Ulubay, kısa süre önce Türk Kızılayı ile buradaki çalışmalara destek verilmesi için protokol yaptıklarını ve incelemelerin ardından en kısa zamanda bir araya gelerek, neler yapılabileceğini değerlendireceklerini kaydetti.

1465894268.jpg

1465894286.jpg