MİLYONLARCA TL USULSÜZ HARCAMA: 2008-2011 yılları arasında Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yapılan usulsüz harcama Sayıştaylık Raporu ile belgelendi. Üç yıllık dönem içerisinde onlarca ihalesiz ve faturasız iş, KKTC genelinde şok yarattı. Sayıştay tüm usulsüz harcamaları raporunda açıklıkla belirtti

9 BUÇUK MİLYONU USULSÜZ: Sayıştay’ın LTB Taslak Raporu’nda 2008-2011 yılları arasında Lefkoşa Türk Belediyesi’nde 9 milyon 441 bin 547 Türk Lirası tutarında usulsüz harcama yapıldığı belirtilirken, 46 bin 368 Türk Lirası’nın ise tahsil edildiği halde LTB veznelerine girişinin yapılmadığı tespit edildi

5 MİLYONLUK KARARSIZ HARCAMA: Yine Sayıştay Taslak Raporu’nda 2008-2011 mali yılları arasında Lefkoşa Türk Belediyesi’nde meclis kararı olmadan, ihaleye çıkılmadan ve farklı kişilerden teklif alınmadan toplam 5 milyon 291 bin 182 Türk Lirası tutarında mal veya hizmet alımı yapıldığı ifade edildi

ASFALT İHALELERİ BAŞI ÇEKİYOR: Sayıştay’ın LTB Taslak Raporu’na göre usulsüz ve ihaleye çıkılmadan yapılan harcamalarda başı asfalt ihaleleri çekiyor. Yüz binlerce Türk Lirası ihaleye çıkılmadan bazı şirketlere verilerek ya belediye zarara uğratıldı ya da kişisel rant elde edilmeye çalışıldı

Bertuğ TOPAL

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) 2008-2011 mali yılları kesin hesaplarına ilişkin Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan taslak raporu kamuoyu ile paylaşılmaya başlanmasının ardından ülkede adeta deprem etkisi yarattı.
Sayıştay Taslak Raporu’na göre milyonlarca lira para 3 yıllık dönem içerisinde yasal olmayan yollarla çarçur edildi. Yapılan harcamalar ise LTB’yi bugünkü durumlara getirdi.

Özellikle 2008-2011 dönemleri arasında yapılan harcamalar ve meclis üyelerinin onayı olmadan alınan kararlar dudak uçuklatıyor.

LTB’de Cemal Bulutoğluları döneminde yapılan harcamalarla belediye büyük bir zarara uğratılmış, yapılan istihdamlar ise Sayıştay’ın uyarmasına rağmen aylarca devam ettirildi.

9 buçuk milyon TL’si usulsüz

Sayıştay’ın LTB Taslak Raporu’nda 2008-2011 yılları arasında Lefkoşa Türk Belediyesi’nde 9 milyon 441 bin 547 Türk Lirası tutarında usulsüz harcama yapıldığı belirtilirken, 46 bin 368 Türk Lirası’nın ise tahsil edildiği halde LTB veznelerine girişinin yapılmadığı tespit edildi

0-001.jpg

5 milyonluk “kararsız” harcama

Yine Sayıştay Taslak Raporu’nda 2008-2011 mali yılları arasında Lefkoşa Türk Belediyesi’nde meclis kararı olmadan, ihaleye çıkılmadan ve farklı kişilerden teklif alınmadan toplam 5 milyon 291 bin 182 Türk Lirası tutarında mal veya hizmet alımı yapıldığı ifade edildi.

Muhatabı farklı, çek farklı

Sayıştay Taslak Raporu’na göre bazı harcamaların muhatabının farklı ilgili çeklerde farklı isimlerle kayıt altına alınmış olduğu ifade edildi. İhale yoluyla alınması gereken birçok mal ve hizmet alımının ihaleye çıkılmadan fatura bölme yöntemi ile yapıldığı kaydediliyor.

“Farklı şirketler kullanıldı”

Sayıştay Taslak Raporu’na göre personel istihdamında sıkıntı yaşanmaması amacıyla iki farklı şirket kullanıldığı da rapora yansıdı. Arabahmet Bölgesi Geliştirme Şti. Ltd.’nin de bu şirketler arasında bulunduğu ifade edilen raporda her yıl milyonlarca paranın personel ödemesi için bu şirketlere aktarıldığı belirtiliyor.

4 yılda yatırım için 10 milyon TL

2008-2011 yıllar arasında sürekli şişirilen LTB personel sayısı nedeniyle yıllık bütçelerin yatırım payı da düştü. Sayıştay Taslak Raporu’na göre LTB’ye yatırım için sadece 10 milyon Türk Lirası gibi bir para kalıyordu. Raporda ayrıca 2013 ve 2014 yıllarında yapılan toplu iş sözleşmeleri ile belediyenin hareket kabiliyetinin daha da zor duruma getirildiği belirtildi.

Borçlar 3 yılda yüzde 516 arttı

Sayıştay Taslak Raporu’na göre LTB’nin borçlanmaları da üç yıllık süre zarfında yüzde 516 arttı. 2009 yılında %10.69, 2010 yılında %273.67 ve 2011 yılında %233.92 artış gösteren borçlar belediyenin bükülmesinde büyük rol oynadı.

1-297.jpg

“2 görevli şirket çeklerini bozdurdu”

Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından farklı işletmelere ait çeklerin ciro edilmesi sırasında özellikle iki belediye çalışının isminin geçmesi de raporda yer aldı. Turgay Demiray ve Niyazi Aligüllü’nün çeşitli şirketlerin çeklerini bozdurdukları tespit edildi. Aralarında Engin Taşkol, F. Dorman Tic., Redmin Trading gibi şirketlerin olduğu yaklaşık 15 şirketin toplam 788 bin 513 TL’lik çeklerinin bu iki çalışan tarafından ciro ettirildiği raporda belirtildi.
Öte yandan çeşitli bankalarda yer alan bazı hesapların da bu şirketler tarafından ortak olarak kullanıldığı bilgisi Sayıştay Taslak Raporu’nda yer aldı.

“Asfalt işlerinin birçoğu kararsız ve ihalesiz”

Sayıştay Taslak Raporu’na göre yol yapımı giderleri kaleminden 4 yılda 19 milyon 451 bin TL harcama2-280.jpg
Buna göre;
Emek-Kahveci-Akansu Konsorsiyumu’na verilen 1 milyon 924 bin TL’lik ihalede %40 ihale aşımına gidildiği ve 273 bin 845 TL belediyeye zarara uğratıldığı;

Kemal Aktunç ve Kuşçu Kardeşler Altyapı Şirketi’ne yaptırılan 2 milyon 453 bin TL’lik muhtelif asfalt ve kaldırım işleri ihalesinde 543 bin 604 TL yetkisiz ödeme yapıldığı;

Kahveci Ltd.’ye yaptırılan 3 milyon 358 bin TL’lik muhtelif asfaltlama işleri sözleşmesiz yapıldığı ve Meclis kararı dışında 562 bin 725 TL iş yapıldığı, yine ayni iş içerisinde 2 bin 88 ton asfalt ödemesi yapılmasına rağmen 944 ton asfalt döküm işlemi yapıldığı Sayıştay Taslak Raporu’nda tespit edildi.

100 adet sokak lambası atıl

Sayıştay Taslak Raporu’na göre Mehmet Akif Caddesi’ne döşenmek için Türkiye’den bir firmadan 350 bin TL’ye satın alınan 200 adet Led sokak lambasının ihaleye çıkılmadan ve başka bir firmadan teklif alınmadan gerçekleştirildiği tespit edildi. Ayrıca 200 sokak lambasının sadece 17 tanesinin Ecvet Yusuf Caddesi’ne yerleştirildiğinin tespit edildiği belirtilen raporda 83 tanesinin ise atıl bir vaziyette belediyenin ambarında durduğu ifade edildi. Bir diğer ilginç olay ise İrsaliye faturasında yazan sokak lambalarının birim fiyatları ile gümrüğe sunulan fiyatların birbirini tutmaması. Gümrüğe sunulan makbuzda sokak lambalarının 50 bin TL’ye mal edildiği belirtilirken, alınana kararda 350 bin TL’ye mal edildiği belirtiliyor.

Tören alanı tribünü de ihalesiz

Dr. Küçük Bulvarı’nda bulunan mevcut tribün karşısına Karalım Ltd tarafından yaptırılan tribünün de ihalesiz ve başka hiçbir firmadan fiyat alınmadan yapıldığı Sayıştay Raporu’nda yerini aldı. Sayıştay Taslak Raporu’na göre 597 bin 699 TL’ye yaptırılan tribünün de usulsüz harcamalar kapsamında olduğu kaydedildi.

LTB personelinin evinde 7 bin 800 TL

Sayıştay Taslak Raporu’nda çokça ismi geçen bir diğer şirket ise Clean World Marketing şirketi. Belediye tarafından gerçekleştirilen birçok usulsüz harcamada yüklenici olarak bulunan şirket bu kez ise LTB çalışanının evinin onarılması işinde kendisini gösteriyor. Cemal Bulutoğluları’nın imzasıyla belirtilen işte LTB  çalışanının evi 7 bin 800 TL’ye onarılıyor.

F. Dorman’a ihalesiz işler

Sayıştay Taslak Raporu’na göre LTB Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları’nın ihalesiz ve başka bir firmadan teklif almadan verdiği birçok işin yüklenici firması F. Dorman Ltd. F. Dorman Ltd.’ye Müteahhitlik Hizmetleri (Temizlik İşleri) kaleminden üç yılda toplam 2 milyon 200 bin Türk Lirası ücret ödendi.

“Makbuzlar belediyede yazılıyor”

Sayıştay Taslak Raporu’na göre F. Dorman Ltd.’nin bazı faturalarının belediye personeli tarafından yazıldığı tespit edildi. Raporda LTB personeli Naciye Arsal’ın “F. Dorman Ltd.’nin belediye başkanlığına muhatap bazı faturaların da yine Aşkan Efe’nin talimatıyla tarafımca belediyede yazıldığını belirtmek isterim” şeklinde ifadesi de bulunuyor.

Redmin’e 652 bin TL

2010-2011 mali yıllarında 03.5.1.04 gider kalemi kaynakları kullanılarak Redmin Trading Ltd.’ye ihaleye çıkılmadan, çok az iş için başka şirketlerden teklif alınarak ve çok ender olarak LTB yetkililerince belirlenmiş maliyet keşif ve kontrol raporları düzenlenerek genellikle dönemin  LTB Başkanı’nın ödeme yetkisi olan 8 bin TL harcama limitine uyacak şekilde fatura bölümü yapılarak toplam 652 bin 122 TL’lik ücret ödendiği Sayıştay tarafından tespit edildi.

Metehan’daki yapılar izinsiz

Metehan Sınır Kapısı’nda yaptırılan ve personelin kullanımına sunulan tuvalet ve lavabo gibi yapıların da izinsiz olduğu ifade edildi. Aralarında hasan Yücem İnşaat, Mustafa Kızılyürek İnşaat, Ramadan Hamidi ve Engin Taşkol gibi şirketlerin ve iş adamlarının isimleri de Sayıştay Taslak Raporu’nda yerini aldı.

Dental şirketten temizlik hizmeti

Öncer Dental isimli Diş Protez İmalatı ve Diş Deposu şirketinden 36 bin TL’lik temizlik hizmeti alındığına ilişkin konu da Sayıştay Taslak Raporu’nda yerini aldı. Bir diğer ilginç hizmet alımı konusu ise el işi hizmeti veren Rengin Fıratlı’dan temizlik hizmeti alındığı da raporda yerini aldı.

Spor kulüplerine para saçıldı

Dönemin belediye başkanı Cemal Bulutoğluları tarafından spor kulüplerine adeta para saçıldı. Birçok spor kulübüne makbuz bile alınmadan bağışlar yapıldı, formalar ve muhtelif eşyalar alındı. Belediye bütçesinden yapılan bağış ve yardımlar ise Sayıştay denetçileri tarafından zorlanarak tespit edildi.

Dernek ve birliklere 4 yılda 2 milyon 694 bin TL bağış

Dernek ve birliklere yardım kalemi adı altında dört yılda dernek ve birliklere toplam 2 milyon 694 bin Türk Lirası para bağışı yapıldı. Bazı dernek ve birliklerin isimleri bile makbuzlara işlenmezken bazı dernek ve birliklere yapılan bağışlar ve para yardımları dudak uçuklattı.

Muhtarlara ise 2 yılda 170 bin TL yardım yapıldı.

Öte yandan Polis Genel Müdürlüğü’ne hibe edilen araçların alındığı kalem ise bütçe içerisinde mevcut değil. Sayıştay Taslak Raporu’na göre başka bir kuruma hibe edilmek üzere harcama yapılması yasal değil. Bir diğer Sayıştay Taslak Raporu’na yansıyan konu ise belediye hizmet binasına alınan bilgisayar ve elektronik makinelerle ilgili. Sayıştay yaptığı denetimde alındığı faturalarla gösterilen bazı elektronik cihazların hizmet binasında bulunmadığını tespit etti.

3-188.jpg